607
Η δικηγόρος Γκλόρια Αλρεντ με τη Σάμερ Ζερβός (δεξιά) σε συνέντευξη Τύπου ακακοινώνουν την αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα φαίνεται ότι η υπόθεση δεν θα είναι απλή για τον αμερικανό πρόεδρο | REUTERS/Kevork Djansezian

Πώς το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν μπορεί να βάλει σε μπελάδες και τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2017, 12:40
Η δικηγόρος Γκλόρια Αλρεντ με τη Σάμερ Ζερβός (δεξιά) σε συνέντευξη Τύπου ακακοινώνουν την αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα φαίνεται ότι η υπόθεση δεν θα είναι απλή για τον αμερικανό πρόεδρο
|REUTERS/Kevork Djansezian

Πώς το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν μπορεί να βάλει σε μπελάδες και τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2017, 12:40

Ενώ στις ΗΠΑ οι μετασεισμοί από το σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων με πρωταγωνιστή τον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν συνεχίζονται, ένας άλλος γνωστός και ισχυρός Αμερικανός έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, γνωστό από το παρελθόν για έλλειψη σεβασμού προς τις γυναίκες, συμπεριφορά που συχνά συνοδεύτηκε από χυδαίες εκφράσεις. Λίγοι άλλωστε στις ΗΠΑ έχουν ξεχάσει το διάσημο πια βίντεο του 2005 (διέρρευσε τον Οκτώβριο του 2016) στο οποίο ο Τραμπ χρησιμοποιεί την έκφραση «grab them by the pussy» («πιάστες από το αιδοίο»,  σε κόσμια απόδοση).

Αιτία αυτή τη φορά είναι οι καταγγελίες μιας πρώην διαγωνιζόμενης στο ρεάλιτι «The Apprentice» στο οποίο συμμετείχε και ο Ντόναλντ Τραμπ στον ρόλο του επιχειρηματία-«δάσκαλου» ο οποίος αποφασίζει για τις επιδόσεις των μαθητών διαγωνιζομένων. Η ελληνοαμερικανίδα Σάμερ Ζερβός του έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση , υποστηρίζοντας πως ο ίδιος προέβη σε ψευδείς και δυσφημιστικές δηλώσεις εναντίον της όταν απέρριψε τους ισχυρισμούς της.  Στην αγωγή της, που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αποκαλεί τον Τραμπ «ψεύτη και μισογύνη». Παρότι τους τελευταίους μήνες οι δικηγόροι του Τραμπ επιχείρησαν να χαρακτηριστεί αβάσιμη η αγωγή, η υπόθεση προχώρησε και οι δικαστές τώρα ίσως αποφασίσουν να καλέσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις, όπως αναφέρει το Vice. Δεν είναι τυχαίο ότι συνήγορος της Ζερβός είναι η γνωστή φεμινίστρια δικηγόρος Γκλόρια Αλρεντ η οποία έχει αναλάβει και τις υποθέσεις αρκετών εκ των θυμάτων του Γουαϊνστάιν.

Ολα ξεκίνησαν από την κατηγορία της Ζερβός ότι ο Τραμπ την παρενόχλησε σεξουαλικά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, όταν αποχώρησε από το τηλεπαιχνίδι έλαβε την υπόσχεση του αμερικανού μεγιστάνα ότι θα την προσλάβει. Για τον λόγο αυτόν τον συνάντησε τον Δεκέμβριο του 2007. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν ένα σοκ για αυτήν καθώς ο Τραμπ την υποδέχτηκε με ένα φιλί στο στόμα. Παρά ταύτα, ελπίζοντας πάντα να προσληφθεί, τον συνάντησε και δεύτερη φορά σε ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς, στην Καλιφόρνια. Τη δεύτερη φορά ο Τραμπ, περισσότερο επιθετικός, «άρχισε να πιέζει πάνω της τα γεννητικά του όργανα» και ενώ εκείνη επιχειρούσε να τον απωθήσει, της έπιασε το στήθος και προσπάθησε να την πείσει να ξαπλώσουν μαζί στο κρεβάτι. Κατά τη Ζερβός η ίδια αρνήθηκε να δεχτεί τις επιθετικές προτάσεις του Τραμπ, παρά τις απειλές του.

Δέκα χρόνια μετά αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον του όταν, μετά τη δημοσιοποίηση του «grab them by the pussy», κατάλαβε ότι δεν ήταν το μόνο θύμα του Τραμπ ενώ εν συνεχεία άκουσε τον αμερικανό πρόεδρο να την αποκαλεί «ψεύτρα». Στις 14 Οκτωβρίου διηγήθηκε σε συνέντευξη Τύπου τι συνέβη εκείνο το βράδυ στο Μπέβερλι Χιλς.

Η Ζερβός δεν είναι η μόνη. Μέχρι σήμερα δώδεκα γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση. Μία από αυτές, η Τζέσικα Λιντς, μιλώντας στην Washington Post συνδέει το σκάνδαλο Γουάινσταϊν με  την περίπτωση Τραμπ λέγοντας: «Είναι δύσκολο να δέχεσαι ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν βλέπει την καριέρα του να καταστρέφεται από το σκάνδαλο ενώ την ίδια ώρα ο Τραμπ συνεχίζει να μοιάζει σαν τον «Δον από Τεφλόν» (παρομοιάζοντας τον Τραμπ με τον διαβόητο αρχιμαφιόζο Τζον Γκότι που για την ικανότητά του να «καθαρίζει» τις εναντίον του κατηγορίες σαν… αντικολλητικό τηγάνι είχε λάβει το προσωνύμιο  «Δον από Τεφλόν»).

Το θέμα είναι ότι το σκάνδαλο  Γουάινσταϊν έφερε πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και υπενθύμισε στις Αμερικανίδες το πόσο αισχρά είχε συμπεριφερθεί στο παρελθόν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ. Ετσι χάρη και στη δράση γυναικών όπως η δικηγόρος Γκλόρια Αλρεντ  δεν αποκλείεται ο πρόεδρος να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Αλλωστε «δεν είναι ποτέ πολύ αργά» όπως λέει η Κάθι Χέλερ, ένα από τα θεωρούμενα θύματα του. Και μετά την πτώση του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν πολλοί τώρα σκέφτονται: «γιατί όχι και ο Τραμπ;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...