1548
Τη συγκεκριμένη φωτογραφία είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o άτυχος πιλότος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος | Facebook

Αναπάντητα τα ερωτήματα για τον θάνατο του πιλότου του Μιράζ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 13:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2018 20:10
Τη συγκεκριμένη φωτογραφία είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o άτυχος πιλότος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος
|Facebook

Αναπάντητα τα ερωτήματα για τον θάνατο του πιλότου του Μιράζ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 13:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2018 20:10

Ενας ακόμη νεκρός στο Αιγαίο, στον ακήρυκτο πόλεμο των παραβιάσεων και των αναχαιτίσεων πολεμικών αεροσκαφών. Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε τη ζωή του επιστρέφοντας με το Μιράζ 2000-5 στη σμηναρχία του στη Σκύρο, ύστερα από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ανακοίνωση που δεν περίμενε ο Πάνος Καμμένος και έσπευσε να δημοσιοποιήσει την απώλεια στο Twitter, προτού ενημερωθούν ακόμη οι φίλοι του άτυχου χειριστή του αεροπλάνου.

O κ. Καμμένος, με το γνωστό του στυλ, έσπευσε να ανακοινώσει το τραγικό περιστατικό προτού ακόμα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ. Το ύφος και η βιασύνη του συγκεκριμένου tweet δεν έμειναν ασχολίαστα από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τηλεφώνημα Τσίπρα – Γιλντιρίμ

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, το τηλεφώνημα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Γιλντιρίμ προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπως και του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του έλληνα αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας. «Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον» ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Τη θλίψη του για την απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

«Θρηνούμε την απώλεια του γενναίου και εκλεκτού τέκνου της χώρας μας. Του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Ανήκει στο Πάνθεον των Ηρώων. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η απώλεια είναι οδυνηρή. Ήταν ένας αφοσιωμένος αξιωματικός της αεροπορίας. Λάτρευε τη δουλειά του. Είχε υψηλό το φρόνημα και υπηρετούσε το καθήκον με αυταπάρνηση. Η οδύνη είναι τεράστια για όλους μας», είπε ο κ. Κουβέλης.

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, ο αν. υπουργός Αμυνας ανέφερε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο.Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».

Ο Μπαλταδώρος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και ήταν χειριστής του μοιραίου Μιράζ. Είχε γεννηθεί στις 3 Ιουνίου 1984 και έχει οικογένεια και δύο παιδιά.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

63779
Η φωτογραφία του νεκρού σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που έδωσε το ΓΕΑ στη δημοσιότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους εντοπίστηκαν, ενώ όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο περίπου 9-10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

To μαχητικό κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες ενώ επέστρεφε στο αεροδρόμιο της Σκύρου μετά από επιχείρηση αναχαίτισης. Ειδικοί πιθανολογούν ότι ο άτυχος πιλότος έπαθε παραίσθηση, ύστερα από την καταπόνηση της πτήσης και έτσι κατέπεσε στη θάλασσα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χειριστής δεν πρόλαβε να δώσει σήμα ή να αναφέρει κάτι για την κατάσταση του αεροσκάφους του προτού χαθεί από τα ραντάρ.

 Το αεροσκάφος του Γιώργου Μπαλταδώρου ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά σχηματισμού που είχαν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν μπει χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών.

Το όποιο πρόβλημα προέκυψε κατά την επιστροφή του Μιράζ στην 135 Σμηναρχία Μάχης. Το Μιράζ που κατέπεσε ήταν το «Νούμερο 1», δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο ελληνικών μαχητικών που είχαν αναλάβει την αναχαίτιση των τουρκικών.

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Το απόγευμα, από το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού εξεδόθη το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος. Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ακόμη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά το πέρας της 18ης συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ (που αντικείμενό της είναι η επισκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και στην οποία συμμετείχαν, εκτός του κ. Καμμένου, μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ο αμερικανός πρεσβευτής) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην κατακλείδα της οποίας σημειώνεται: «Στο τέλος των συνομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ελληνα πιλότου Γεώργιου Μπαλταδώρου που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Παυλόπουλος: Η πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντάς τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του σμηναγού.

Τσίπρας: Χάσαμε έναν σπουδαίο πιλότο

Την βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας προς τους οικείους του σαδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Μητσοτάκης: Τον τιμούμε ως ήρωα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».

Γεννηματά: Η πατρίδα τον τιμά

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του του χειριστή του Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον σμηναγό της πολεμικής μας αεροπορίας που έπεσε πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.»

ΚΚΕ: Οι έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους. Οι έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ», τόνισε στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Θεοδωράκης: Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς

Με ανάρτηση στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: «Αλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς.»

Eνωση Κεντρώων: Θυσιάστηκε ακόμη ένας ήρωας

«Η Ενωση Κεντρώων εκφράζει τη βαθύτατη τη θλίψη της για τη θυσία ακόμα ενός ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που χάθηκε στον βωμό της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, είμαστε δίπλα της αυτές τις δύσκολες στιγμές», τονίζει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Τουρκία: Κανένα δικό μας αεροσκάφος στην περιοχή

Αμεση αντίδραση υπήρξε από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θέλησε να απομακρύνει τις όποιες υπόνοιες εμπλοκής της, στην υπόθεση της πτώσης του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι τουρκικές Αρχές ξεκαθάρισαν ότι κανένα δικό τους αεροσκάφος δεν πετούσε στην περιοχή την ώρα της πτώσης.

Τα προφητικά λόγια του σμηναγού

«Είμαστε σε επιφυλακή και περιμένουμε να χτυπήσει το τηλέφωνο για να μας δώσουν οδηγίες. Το γεγονός αυτό μας αυξάνει την ετοιμότητα. Υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο τι σκοπό έχουν να κάνουν οι απέναντι». Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όταν πετούν πάνω από το Αιγαίο είχε αναφερθεί στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με αρετή και τόλμη» ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος.

Ο χειριστής του Μιράζ 2000-5 είχε μιλήσει στο αφιέρωμα της τηλεοπτικής εκπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων για τους «Φρουρούς του Αιγαίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...