992
Λουλούδια και αφιερώσεις έξω από το σπίτι του Τζορτζ Μάικλ | REUTERS/Neil Hall

Τα τελευταία Χριστούγεννα του Τζορτζ Μάικλ

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2016, 07:50
Λουλούδια και αφιερώσεις έξω από το σπίτι του Τζορτζ Μάικλ
|REUTERS/Neil Hall

Τα τελευταία Χριστούγεννα του Τζορτζ Μάικλ

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2016, 07:50

Ο ορισμός της τραγικής ειρωνείας. Σε μια εποχή που η διασημότερη επιτυχία του ακούγεται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, Χριστούγεννα όταν το «Last Christmas» είναι σε όλων τα χείλη και τα αφτιά, ο Τζορτζ Μάικλ, ο σπουδαίος αυτός βρετανός τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή. Ηταν μόλις 53 ετών. Και ο χαμός του ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλες απώλειες για τον κόσμο του πενταγράμμου και γενικά των Τεχνών σε αυτό το καταραμένο 2016…

Εξω από το σπίτι του Τζορτζ Μάικλ
Εξω από το σπίτι του Τζορτζ Μάικλ

Μετρήστε ποιοι μας είπαν αντίο μέσα στη χρονιά που μας αποχαιρετά με τον πιο άσχημο τρόπο: Ντέιβιντ Μπάουι, Πρινς, Λέοναρντ Κοέν, ενώ μόλις μια ημέρα πριν από την είδηση του χαμού του Μάικλ ξεκληρίστηκε ολόκληρη η χορωδία «Αλεξαντρόφ» ένα από τα σύμβολα της ρωσικής μουσικής. Και μια χρονιά που χάσαμε επίσης τον Ουμπέρτο Εκο και τον Ντάριο Φο, τον Αλαν Ρίκμαν, τον Τζιν Γουάιλντερ, τον Ρόμπερτ Βον, τον Αντόν Γέλτσιν.

Ο θάνατος του Μάικλ είναι ένα ακόμα παγκόσμιο σοκ. Ενας αστέρας που έσβησε ξαφνικά. Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο τραγουδιστής που ξεκίνησε την καριέρα του με το ντουέτο «Wham!» στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και είχε έπειτα τεράστια επιτυχία ως σόλο ερμηνευτής, «έφυγε γαλήνια» την ημέρα των Χριστουγέννων στο Γκόρινγκ του Οξφροντσαϊντ. Πώς πεθαίνεις γαλήνια σε ηλικία μόλις 53 ετών;

2016-12-25T234218Z_325636206_RC1A014688E0_RTRMADP_3_PEOPLE-MICHAEL

Από την αστυνομία της Κοιλάδας του Τάμεση είπαν ότι αντιμετωπίζουν τον θάνατο ως ανεξήγητο γεγονός το οποίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνέβη κάτι το ύποπτο. Η οικογένεια του τραγουδιστή εξέδωσε μια ανακοίνωση που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες: «Με μεγάλη λύπη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο αγαπημένος μας γιος, αδελφός και φίλος Τζορτζ απεβίωσε γαλήνια στο σπίτι του κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η οικογένεια θα ήθελε να ζητήσει να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της σε αυτές τις δύσκολες και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές. Δεν θα υπάρξουν προς το παρόν άλλα σχόλια».

O Μάικλ γεννήθηκε στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1963 ως Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου. Ηταν ο γιος ενός ελληνοκύπριου εστιάτορα και μιας βρετανίδας καλλιτέχνιδας του χορού. Τα τελευταία χρόνια είχε απασχολήσει τον Τύπο για όλους τους λάθος λόγους: ναρκωτικά, οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών – το 2010 είχε οδηγήσει το Range Rover του σε μια βιτρίνα καταστήματος στο βόρειο Λονδίνο – και βεβαίως η υπόθεση με τη σύλληψή του στις τουαλέτες στο Λος Αντζελες το 1998, όταν και παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αλλά αυτά για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας είναι σχεδόν πταίσματα, δεν φτάνουν να χαρακτηρίσεις καν τη ζωή του άνιση. Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ένα φαινόμενο της μουσικής.

_93125734_c2932fb6-904a-4323-ae35-619b5c6e6d08
Με τον Αντριου Ρίτζλεϊ στην εποχή της πρώτης δόξας με τους Wham!

Ηταν μόλις 18 ετών όταν οι Βρετανοί γοητεύτηκαν από τη βαθιά φωνή του και την απίστευτη σκηνική του παρουσία – ήταν άλλωστε τα 80s όταν το MTV έβαζε στο παιχνίδι τα βίντεο κλιπ και η εμφάνιση είχε όση σημασία και η φωνή. Ετσι, φτιάχνοντας τους Wham! με τον Αντριου Ρίτζλεϊ το 1981, ο Τζορτζ Μάικλ ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα άστρα: Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος «Fantastic» έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, «Make it Big» το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ «Careless Whisper», το οποίο έφτασε στο Νο1 σε 25 χώρες. Το 1986 κυκλοφόρησε το «Last Christmas» που έγινε έκτοτε το τραγούδι των Χριστουγέννων, σε βαθμό παγκόσμιας εμμονής.

Εκείνη τη χρονιά οι Wham! διαλύθηκαν και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε μια καταπληκτική σόλο καριέρα. Ο πρώτος δίσκος του, το περίφημο «Faith», κυκλοφόρησε το 1987 και έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο Τζορτζ Μάικλ έφτασε επτά φορές στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ. Πούλησε περισσότερους από 100 εκατ. δίσκους.

2016-12-26T040723Z_975436985_RC1D7004F210_RTRMADP_3_PEOPLE-MICHAEL

Ολοι αναγνωρίζουν ότι ήταν ένας μοναδικός τραγουδιστής. Οχι σαν τους σημερινούς που κάνουν καριέρα μόνο μέσα από τα καλλιτεχνικά αποστειρωμένα στούντιο που εξωραΐζουν ψηφιακά τη φωνή τους. Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ένας ερμηνευτής συναυλιών τόσο καλός όσο και στο στούντιο. Η φωνή του συνόδευσε εμβληματικές εμφανίσεις του περασμένου αιώνα, από το «Do They Know it’s Christmas» για την εκστρατεία του Band Aid, μέχρι το «Somebody to Love», όταν το τραγούδησε στο Γουέμπλεϊ στην αποχαιρετιστήρια συναυλία για τον Φρέντι Μέρκιουρι των Queen. Σε αυτήν ήταν συγκλονιστικός!

O Τζορτζ Μάικλ κατάφερε κάτι που δύσκολα νεαροί αστέρες της μουσικής βιομηχανίας πετυχαίνουν. Ξέφυγε με άνεση από τα στερεότυπα του εφηβικού ειδώλου και μετεξελίχθηκε σε έναν ερμηνευτή παγκόσμιου βεληνεκούς. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα βήματά του ως σόλο καλλιτέχνης στάθηκε επάξια σε δίπλα σε γίγαντες της μουσικής όπως η Αρίθα Φράνκλιν, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Ελτον Τζον, κέρδισε τρία Brit Awards και δύο Grammys.

Ο σερ Ελτον Τζον τον αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στο Instagram. Ηταν και αυτός συντετριμένος όπως οι περισσότεροι που γνώρισαν τον ίδιο τον Μάικλ και το απίστευτο ταλέντο του.

Ο κόσμος της μουσικής έσπευσε να πει ένα αντίο σε έναν ακόμα σπουδαίο που έφυγε εφέτος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...