844
| Shutterstock

Οι απαραίτητες βιταμίνες για μετά τα 40 σε δύο κομμάτια σοκολάτας

Avatar Advertorial 24 Δεκεμβρίου 2017, 17:59

Οι απαραίτητες βιταμίνες για μετά τα 40 σε δύο κομμάτια σοκολάτας

Avatar Advertorial 24 Δεκεμβρίου 2017, 17:59

Μας χρειάζονται βιταμίνες; Συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών ναι. Κι αυτό διότι ο οργανισμός, όσο και αν ακούγεται άσχημο, αρχίζει με αργό και σταθερό ρυθμό να χάνει τις φυσιολογικές «επιδόσεις» του. Αυτό σημαίνει ότι συμβαίνουν καταστάσεις τις οποίες είτε τις συνειδητοποιούμε και τις αναγνωρίζουμε, όπως το ότι κουραζόμαστε πιο γρήγορα, δεν έχουμε τις αντοχές που είχαμε σε μικρότερες ηλικίες. Αλλά και καταστάσεις τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο πλέον δεν είναι όσο ισχυρό ήταν στα 25 άρα είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες, η πυκνότητα των οστών αρχίζει και μειώνεται με αποτέλεσμα τα κατάγματα να είναι πιο εύκολα κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Οδηγίες επιβάλουν το πρώτο μεγάλο check up στην ηλικία των 40 ετών.

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά συγκροτούν τον «στρατό» που μάχεται ενάντια στις εν λόγω φυσικές φθορές που προκαλεί ο χρόνος στον οργανισμό μας. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι μέσω της ισορροπημένης διατροφής. Τα τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να καταναλώνουμε σε μία ισορροπημένη διατροφή για να λαμβάνουμε τις βιταμίνες που θα καθυστερήσουν τη φθορά του χρόνου με τον καλύτερο τρόπο, είναι πολλές φορές «ανεπιθύμητα», είτε λόγω υψηλής χοληστερόλης, είτε επειδή απλώς δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα τόσο αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα. Δείτε ποιες είναι αυτές οι βιταμίνες και σε ποια τρόφιμα τις βρίσκουμε.

Οι απαραίτητες βιταμίνες και οι πηγές τους

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Η απορρόφησή της από τον οργανισμό μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, γι’ αυτό κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να λαμβάνουν βιταμίνες.

• Ασβέστιο και βιταμίνη D

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την πρόληψη των καταγμάτων στους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 50. Ακόμη στους ανθρώπους που τα οστά τους έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου που χρειάζονται έως την ηλικία των 30 ετών, είναι σημαντικό να τη λαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά. Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο διαδραματίζει ρόλο και σε άλλες βασικές λειτουργίες, όπως είναι η σύσπαση των μυών, καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων κ.ά. Ειδικά οι γυναίκες, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης λόγω εμμηνόπαυσης, πρέπει να παίρνουν ασβέστιο από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και το σπανάκι. Η απορρόφησή του όμως εξαρτάται από τη βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί επιστημονικά με διαβήτη, καρδιοπάθειες και άλλες σοβαρές ασθένειες. Πηγές της βιταμίνης D είναι τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά, αλλά η συγκέντρωσή της είναι χαμηλή. Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Τα τελευταία χρόνια παρά την ηλιοφάνεια στη χώρα μας, έχει αποδειχθεί ότι οι Έλληνες έχουν σοβαρή έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

• Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και είναι πολύ βασικό για τις γυναίκες μετά τα 40, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης λόγω της φυσιολογικής γήρανσης. Συμβάλει σημαντικά στη μείωση της κούρασης και των συμπτωμάτων κόπωσης. Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ανεπιθύμητη φλεγμονή. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου και παίζει ρόλο στην υγεία των μυών, των νεύρων, και της καρδιάς, καθώς και στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, σόγια και οι ξηροί καρποί, είναι βασικές πηγές μαγνησίου.

• Κάλιο

Το κάλιο συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ανεξάρτητα από την ηλικία. Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η υψηλότερη πρόσληψη καλίου από τα τρόφιμα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάλιο έχουν οι ώριμες μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, τα σέσκουλα, τα φασόλια και τις φακές.

Ανόργανα άλατα και καθημερινές βιταμίνες

Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, όπως και οι βιταμίνες A, D και C ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο φωσφόρος βοηθά επίσης στη συντήρηση των οστών και των δοντιών. Η βιταμίνη Β2 παρέχει προστασία στα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, η βιταμίνη Β1 βοηθά στον μεταβολισμό των ουσιών και τη σωστή διάσπασή τους σε ενέργεια.

Η βιταμινούχα σοκολάτα

Meritene_Vitachoco_PΈνας νέος τρόπος πρόσληψης βιταμινών ειδικά για άτομα άνω των 40 είναι οι νέες σοκολάτες Meritene Vitachoco που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στην Ελλάδα. Περιέχούν 12 βιταμίνες και 5 μεταλλικά άλατα που αναπληρώνουν σημαντικά συστατικά που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Δύο κομμάτια σοκολάτας την ημέρα περιέχουν το 80% των βιταμινών: Α, D, B1, B6, B12, σίδηρο και ψευδάργυρο, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί ποσοτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EU – NRV). Όλες αυτές οι βιταμίνες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει λειτουργικό και ισχυρό στην αντιμετώπιση ασθενειών. Η ίδια ποσότητα σοκολάτας περιέχει το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και Ε και περισσότερο από το 25% σε σίδηρο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Το προϊόν είναι αποτέλεσμα πολλών ετών ερευνών και διανέμεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στον τομέα της υγείας και έχει αναπτυχθεί στα εργαστήρια της Nestlé Health Science.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...