981
Μία γυναίκα πενθεί ανάμεσα σε φέρετρα, πριν την τελετή κηδείας των θυμάτων, σε γυμναστήριο στο Ασκολι Πιτσένο | (REUTERS/Adamo Di Loreto)

Ημέρα εθνικού πένθους στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 10:55
Μία γυναίκα πενθεί ανάμεσα σε φέρετρα, πριν την τελετή κηδείας των θυμάτων, σε γυμναστήριο στο Ασκολι Πιτσένο
|(REUTERS/Adamo Di Loreto)

Ημέρα εθνικού πένθους στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 10:55

Μεσίστιες οι σημαίες στην Ιταλία που πενθεί για τα θύματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός. Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των νεκρών σε ένα γυμναστήριο στο Ασκολι Πιτσένο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Στην αίθουσα είχαν τοποθετηθεί 35 φέρετρα, με τα δύο από αυτά να είναι λευκά, καθώς ήταν παιδιών. «Μαζί, θα επαναφέρουμε τη ζωή στις κοινότητές μας, αρχίζοντας από τις παραδόσεις μας και από τα συντρίμμια του θανάτου», είπε ο επίσκοπος Τζιοβάνι ντ’ Ερκόλε, προσπαθώντας να δώσει κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων.

 

Τρεις ημέρες μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιταλία, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 290 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταρρεύσεων. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τους 300. Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια συνεχίζονται, ωστόσο από την Πέμπτη δεν έχει βρεθεί κανένας επιζήσαντας. Εν τω μεταξύ οι τραυματίες που νοσηλεύονται έχουν αγγίξει τους 388.

mata
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων, μετά την κηδεία (REUTERS/Adamo Di Loreto)

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ. Οι χειρότερες καταστροφές σημειώθηκαν στις μεσαιωνικές κωμοπόλεις Αματρίτσε και Ακουμόλι, κοντά στο Ριέτι, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ρώμης, αλλά και στη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, 25 χλμ. ανατολικότερα.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας επιμένουν πως υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και έτσι συνεχίζουν τις έρευνες στις πληγείσες περιοχές. Με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, ενώ ιταλικά και διεθνή δίκτυα μεταδίδουν εικόνες μηχανημάτων που επιχειρούν να μετακινήσουν τα βαριά χαλάσματα, για να μπορέσουν οι διασώστες να ερευνήσουν ενδελεχώς τα σημεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, την Πέμπτη, τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες στην κωμόπολη Αματρίτσε και στα ερείπια του ξενοδοχείου «Ρόμα», όπου 15 με 20 τουρίστες αγνοούνταν. Μία σορός ανασύρθηκε το πρωί της Πέμπτης από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου και οι έρευνες συνεχίζονται.

3500
Ο πύργος του ρολογιού στο Αματρίτσε με τους δείκτες σταματημένους στις 3.39 πμ, την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός (REUTERS/Adamo Di Loreto)

«Βρισκόμαστε ακόμη σε χρονική φάση στην οποία ο εντοπισμός ζωντανών κάτω από τα ερείπια είναι εφικτός. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να εντοπισθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος, ενώ θα βεβαιωθούμε ότι δεν έχει απομείνει κανείς εγκλωβισμένος», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Λούκα Κάρι, που επεσήμανε ότι στο σεισμό της Λ’ Ακουιλα, το 2009, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επιζώντα ύστερα από 72 ώρες.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην κοινότητα Αματρίτσε, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι 11 πολίτες της συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η μετασεισμική δόνηση ισχύος 4,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, προκάλεσε μερική κατάρρευση του καμπαναριού και της πρόσοψης του ναού του Αγίου Αυγουστίνου στο Αματρίτσε, έργο του 15ου αιώνα.

Στην κωμόπολη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που επίσης χτυπήθηκε σφοδρά από τον σεισμό, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό το βράδυ της Τετάρτης, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια κατοικίας. Τα συνεργεία έχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε γκρεμισμένο σπίτι της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται όμως σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.

2016-08-25T133737Z_2004492257_D1BETXMCLLAA_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE-VOLUNTEERS
Με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κατοίκους (REUTERS/Ciro De Luca)

«Σε μία χώρα που έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ φονικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια, το μόνο που μάθαμε είναι να σώζουμε ζωές εκ των υστέρων», έγραφε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera ο αρθρογράφος Σέρτζιο Ρίζο.

2016-08-25T133636Z_1583594544_D1BETXMCJCAA_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE
Το σχολείο του Αματρίτσε έχει καταστραφεί (REUTERS / Ciro De Luca)

Ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% των κτισμάτων στην Ιταλία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Υστερα από κάθε μεγάλο σεισμό κατατίθενται προτάσεις με στόχο την αντισεισμική θωράκιση, οι οποίες συχνά καταλήγουν να μην εφαρμοστούν, δέσμιες της δυσκίνητης ιταλικής γραφειοκρατίας και των χρόνιων χρηματοδοτικών ελλείψεων.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί και ότι «θα εγγυάται τη δυνατότητα των κατοίκων να ζήσουν στις γεμάτες ιστορία κοινότητες αυτές».

2016-08-24T152818Z_333177978_S1BETXHOLUAA_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE
Διασώστες συνεχίζουν ασταμάτητα τις έρευνες στα συντρίμμια της κωμόπολης Πεσκάρα ντελ Τρόντο (REUTERS/Adamo Di Loreto)

Συνεργεία στατικών μηχανικών επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες διαρκώς τις πληγείσες κωμοπόλεις, για να καταγράψουν τα σεισμόπληκτα κτίσματα, ενώ ομάδες ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού επιθεωρούσαν μνημεία και μεσαιωνικά κτίρια.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η τοπική εισαγγελία ερευνά την κατάρρευση της σχολής «Ρόμολο Καπρανίκα» στο Αματρίτσε. Η σχολή ανακαινίσθηκε το 2012, χάρη σε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση κτισμάτων της κεντρικής Ιταλίας. Οι περισσότεροι θάνατοι σε πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία καταγράφηκαν σε δημόσια κτίρια που κατέρρευσαν, όπως η φοιτητική εστία στην Λ’ Ακουιλα το 2009 με 11 νεκρούς και το δημοτικό σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο στην Πούλια το 2002, με θύματα 27 παιδιά της  Α’ Δημοτικού.

2016-08-25T200621Z_2026245312_S1BETXNKYNAA_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Αματρίτσε φιλοξενούνται προσωρινά σε γυμναστήριο της περιοχής (REUTERS / Ciro De Luca)

Οι πολύνεκροι σεισμοί στην Ιταλία δίνουν συχνά την αφορμή στη Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις εναντίον αρχιτεκτόνων, μηχανικών, εργολάβων και κρατικών αξιωματούχων, αρμοδίων για έργα σε δημόσια κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Στην περίπτωση του σεισμού στη Λ’ Ακουιλα, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος έξι γεωλόγων για την αποτυχία τους να προειδοποιήσουν έγκαιρα τον πληθυσμό για τη δόνηση.

Η καταδίκη των γεωλόγων από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ανετράπη από το εφετείο, που τους αθώωσε. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εκπόνηση εκτάκτων μέτρων για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες. «Σήμερα είναι μία ημέρα για δάκρυα, αύριο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για ανοικοδόμηση», είχε πει το βράδυ της Τετάρτης ο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...