338
Ο δολοφονημένος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Ροδόλφο Ιλάνες, σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του | Reuters

Σοκ στη Βολιβία, απεργοί μεταλλωρύχοι σκότωσαν υπουργό

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 09:22
Ο δολοφονημένος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Ροδόλφο Ιλάνες, σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του
|Reuters

Σοκ στη Βολιβία, απεργοί μεταλλωρύχοι σκότωσαν υπουργό

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 09:22

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Βολιβία έπειτα από την άνανδρη και δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ροδόλφο Ιλάνες.

Δράστες της δολοφονίας του ήταν εργάτες μεταλλείων που έχουν κατέβει εδώ και καιρό σε απεργία. Ο Ιλάνες μετέβη στην περιοχή Παντούρο, απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Πας, με σκοπό να διαπραγματευτεί με τους απεργούς, αλλά η συνάντηση δεν είχε αίσιο τέλος.

Ο βολιβιανός υπουργός, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, απήχθη και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Αυτή ήταν και η επίσημη αιτία του θανάτου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι τώρα, δείχνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός των Εσωτερικών, Ροντόλφο Ιλάνες δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, Κάρλος Ρομέρο. Παράλληλα, τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί το πτώμα του κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εφικτό.

«Πήγαμε στο μέρος όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ιλάνες και τον βρήκαμε νεκρό. Είμαστε κατατρομαγμένοι», είπε ο Μόισες Φλόρες, διευθυντής τοπικού ραδιοφώνου.

Οι διαδηλώσεις των εργατών που ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία πήραν μια βίαια τροπή αυτή την εβδομάδα μετά από το μπλόκο μιας λεωφόρου. Σε επεισόδια την Τετάρτη, δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), που κάποτε αποτελούσαν ισχυρούς υποστηρικτές του αριστερού προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, λόγω της αποτυχίας που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις που αφορούσαν το νόμο για τα μεταλλεία.

Οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες απαιτούν περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, το δικαίωμα να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες, και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση μέσω ενώσεων.

Ο υπουργός Αμυνας, Ρέιμι Φερέιρα προσπαθώντας να εξηγήσει στους δημοσιογράφους της βολιβιανής τηλεόρασης τι ακριβώς συνέβη, δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα. Εν συνεχεία είπε πως ο Ιλάνες «βασανίστηκε και χτυπήθηκε βάναυσα. Το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο. Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση και έχουν ήδη συλλάβει 100 άτομα τα οποία θα ανακριθούν». Να σημειωθεί ότι ο άμεσος συνεργάτης του Ιλάνες κατάφερε να σωθεί από τους μαινόμενους απεργούς και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...