1474
Ενας ηλικιωμένος έχει κουκουλωθεί με μια κουβέρτα και περπατάει στο δρόμο, αναζητώντας ένα μέρος για να προστατευτεί/Reuters | Reuters

«Σώματα στον αέρα σαν κορύνες του μπόουλινγκ»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 10:10
Ενας ηλικιωμένος έχει κουκουλωθεί με μια κουβέρτα και περπατάει στο δρόμο, αναζητώντας ένα μέρος για να προστατευτεί/Reuters
|Reuters

«Σώματα στον αέρα σαν κορύνες του μπόουλινγκ»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 10:10

Πυροτεχνήματα, γέλια, ξέφρενη ατμόσφαιρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Βαστίλης μόλις ολοκληρωνόταν και όλοι, Γάλλοι και τουρίστες στη Νίκαια, επέστρεφαν σιγά σιγά στα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους. Τότε, ακριβώς την ώρα των… σκιών, συνέβη το κακό.

Οι μαρτυρίες από το μακελειό έρχονται η μια μετά την άλλη να εξηγήσουν την «τρελή» πορεία του φορτηγού που οδηγούσε ο Γαλλοτυνήσιος δράστης. Όπως αναφέρουν οι βρετανικοί Times, οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ένα φορτηγό που είχε αναπτύξει ταχύτητα και παράσερνε στο διάβα του όποιον έβρισκε μπροστά του. Ανθρώπους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στον κεντρικό δρόμο της Νίκαιας και απολάμβαναν έναν ήσυχο, νυχτερινό περίπατο. Το φορτηγό δεν σταματούσε πουθενά, έκανε συνεχόμενα ζιγκ ζαγκ, ανέβαινε ακόμη και στο πεζοδρόμιο και άφηνε πίσω του άψυχα σώματα, αίμα και ουρλιαχτά.

Κάποιοι από αυτούς που βρέθηκαν στο σημείο έκαναν λόγο για πυροβολισμούς, αλλά δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ποια ήταν η πηγή τους (αν, δηλαδή, είχε ανοίξει πυρ ο δράστης ή οι αστυνομικοί).

2016-07-15T070517Z_379473100_LR1EC7F0JOIOQ_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-NICE
Το πρώτο φως της ημέρας στη Νίκαια: ο ανείπωτος πόνος και η θλίψη του άνδρα της φωτογραφίας περιγράφει την κατάσταση/Reuters

Ο Νταμιέν Αλεμάν, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Nice-Matin, έτυχε να βρίσκεται στο σημείο. «Με το που τέλειωσαν τα πυροτεχνήματα είδα ένα λευκό φορτηγό να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα και να χτυπάει ανθρώπους. Είδα σώματα ανθρώπων που πετούσαν στον αέρα λες και ήταν κορύνες του μπόουλινγκ. Ακουγα φωνές, κλάματα, πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Ο Λοράν Λομπρί, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ήταν επίσης παρών στο σημείο μαζί με την οικογένειά του. Είχαν πάει οικογενειακώς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της Γαλλίας. Λίγα λεπτά μετά έγινε μάρτυρας μιας ανείπωτης τραγωδίας: «Στο σημείο βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι και ξαφνικά τους είδα να τρέχουν πανικόβλητοι. Στα πρόσωπά τους ήταν γραμμένος ο τρόμος. Στη συνέχεια ακούσαμε τον λόγο».

Ο Λομπρί ανέφερε ότι άκουσε κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες για πυροβολισμούς άλλο σημείο, υπονοώντας ότι υπήρχε σε εξέλιξη για οργανωμένη επίθεση. Επίσης, αρκετές ώρες μετά, οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν ότι ένας οπλισμένος άνδρας μπήκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και κρατούσε ομήρους τους πελάτες.

Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες αναζήτησαν καταφύγιο σε παρακείμενα ξενοδοχεία και σπίτια, ενώ αρκετοί ταξιτζήδες πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους μεταφέροντας κόσμο δίχως αντίτιμο. Οι Αρχές έκαναν συνεχώς εκκλήσεις προς τον κόσμο να αναζητήσει ένα ασφαλές μέρος και να απομακρυνθεί άμεσα από την περιοχή που έγινε το μακελειό.

2016-07-15T031822Z_1445854154_S1AETPQLGGAC_RTRMADP_3_FRANCE-CRASH
Μαθητές και τουρίστες περπατούν με τα χέρια στο κεφάλι. Ο τρόμος είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπά τους/Reuters

Ενας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε: «Μόλις μπήκαμε στην παλαιά πόλη είδαμε το πλήθος να τρέχει αλαφιασμένο και να φωνάζει ότι έχει ξεσπάσει επίθεση. Αμέσως τρέξαμε κι εμείς και μπήκαμε στο λόμπι ενός ξενοδοχείου. Ο πανικός που επικρατούσε δεν περιγράφεται. Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς». Επίσης, άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως ανάλογος πανικός επικρατούσε και στην παραλία, «όλοι έψαχναν να βρουν κάπου να κρυφτούν, όπου μπορούσαν: σε τουαλέτες, σε καμπίνες – οπουδήποτε».

Προς τιμήν τους, αρκετοί κάτοικοι της Νίκαιας δημιούργησαν ένα hashtag στο Twitter με τον τίτλο #portesouvertes (ανοιχτές πόρτες) με σκοπό να προσφέρουν άπαντες το σπίτι τους σε όσους το είχαν ανάγκη. Κάτι ανάλογο είναι συμβεί και στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

2016-07-14T220835Z_730048123_S1AETPPJTJAA_RTRMADP_3_FRANCE-CRASH
Ενα ελικόπτερο έχει προσγειωθεί στον κεντρικό δρόμο της Νίκαιας για να μεταφέρει τραυματίες/Reuters

Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ο 23χρονος Τζόελ Φένστερ, ένας φοιτητής Νομικής από το Λονδίνο που είχε μεταβεί στη Νίκαια για μια σειρά μαθημάτων στη Νίκαια. Αμέσως μετά την επίθεση ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το εξής μήνυμα: «Ευχαριστώ για όλα τα μηνύματά σας. Είμαι ασφαλής, μόλις έφτασα σπίτι. Ημουν ελάχιστα μέτρα από την επίθεση και χρειάστηκα δύο ώρες για να φτάσω σπίτι».

Ο Σεμπαστιέν Χουμπέρτ, αναπληρωτής νομάρχης της περιοχής Αlpes-Maritimes, στο οποίο περιλαμβάνεται γεωγραφικά και διοικητικά η Νίκας, ζήτησε από όλους να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση τα νοσοκομειακά. Επίσης, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Μία νεαρή γυναίκα, με το όνομα Κοραλί, είπε στο δίκτυο France 24 News, ότι αρχικά είδε ένα μεγάλο φορτηγό να επιταχύνει και να παρασύρει πολλούς ανθρώπους. «Εσπρωξα τη μητέρα μου σε ένα κτίριο μαζί με ακόμα πενήντα ανθρώπους. Οταν έφτασα στην πόρτα τότε άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί», δήλωσε η γυναίκα.

«Εγκαταλείψαμε τα καρότσια στο έδαφος, μεταφέραμε τα παιδιά στα χέρια και περιμέναμε. Νομίζαμε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά ο κόσμος φώναζε “είναι τρομοκρατική επίθεση” όταν το φορτηγό άρχισε να παρασύρει τον κόσμο. Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ήταν η πιο τρομακτική στιγμή της ζωή της.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι σκηνές πανικού έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο από τη Γαλλία, ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Associated Press έκανε λόγο για μακελειό με «σορούς παντού».

Οι τοπικές Αρχές έκριναν από την πρώτη στιγμή ότι η επίθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας και ζήτησαν από τους τουρίστες και τους ντόπιους να μην κάνουν χρήση των κινητών τηλεφώνων τους για να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο.

Αναζητήσεις μέσω του Twitter

Συγγενείς και φίλοι ανθρώπων που βρίσκονταν στη κεντρική λεωφόρο της Νίκαιας στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθειά τους να τους εντοπίσουν.

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι των περίπου 100.000 ατόμων που παρακολουθούσαν το σόου πυροτεχνημάτων, για τη γιορτή της ημέρας της Βαστίλης, ανέβαζαν συνεχώς φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων στο Twitter με το hashtag #Nice06.

Πολλοί κατέφυγαν σε αυτή την ενέργεια καθώς, όπως επισημαίνουν τα κινητά των δικών τους ανθρώπων που ήταν στην Νίκαια είναι απενεργοποιημένα και δεν απαντούσαν στις κλήσεις τους.

«Η αδελφή μου Λετίτσια βρισκόταν στη #Nice6 και δεν απαντάει στο τηλέφωνό της, ανησυχώ πάρα πολύ…παρακαλώ, βοηθήστε με», έγραψε μία γυναίκα σε post της στο Twitter.

Eνας άνδρας έγραψε πως δεν έχει κανένα νέο από την οικογένειά του, εδώ και τρεις ώρες, ενώ οι περισσότεροι χρήστες έδιναν τον αριθμό του τηλεφώνου τους σε περίπτωση που κάποιος ήξερε ή είχε δει κάτι.

Τα πρώτα ταυτοποιημένα θύματα

Ενας πατέρας και ο γιος του που έκαναν διακοπές στην Ριβιέρα της Γαλλίας είναι τα δύο πρώτα ταυτοποιημένα θύματα. Το θάνατό τους επιβεβαιώνει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόκειται για τον Σον Κόπλαντ, 51 ετών, και τον 11χρονο γιο του, Μπρόντι, από το Τέξας, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν από την οικογένειά τους. Πατέρας και γιος βρίσκονταν σε διακοπές στη Γαλλία για να επισκεφθούν κάποια μέλη της οικογένειάς τους, όταν έγινε το μακελειό.

thimata1
Ο 51χρονος Σον Κόπλαντ, 51 ετών και ο 11χρονος γιος του, Μπρόντι

H Χάλεϊ Κόπλαντ έγραψε στο Facebook:

«Πολλοί από σας έχετε ακούσει ότι 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νίκαια, στη Γαλλία, σήμερα, από τρομοκρατική επίθεση ενός οδηγού που πέρασε μέσα από την παρέλαση.


Δύο από αυτούς τους 80 ανθρώπους είναι Αμερικανοί και αυτοί οι δύο άνθρωποι συμβαίνει να είναι ο θείος Σαμ και ο 11χρονος ξάδελφός μου Μπρόντι. Βρίσκονταν σε διακοπές με δύο άλλα ξαδέλφια μου και έναν θείο για να γιορτάσουν γενέθλια.
Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για μένα και την οικογένειά μου και για όσους γνώριζαν τον Σαμ και τον Μπρόντι. Το να χάνεις κάποιον αγαπημένο είναι δύσκολο ανεξαρτήτως συνθηκών, αλλά να χάνεις ένα αγαπημένο πρόσωπο σε τόσο τραγικές και ανέλπιστες συνθήκες είναι απάνθρωπο. Ευχαριστούμε για τις προσευχές σας. #CopelandFamily #nice.»

Ενας ηρωικός πολίτης

Ενας ηρωικός πολίτης ήταν εκείνος που επιβράδυνε την δολοφονική πορεία του φορτηγού, το οποίο φέρεται να οδηγούσε ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαχουέι Μπουλέλ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγές από την αστυνομία της Νίκαιας επιβεβαίωσαν ότι η «διαδρομή θανάτου» των δύο χιλιομέτρων, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 84 άτομα, θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εάν δεν είχε παρέμβει ένας άνδρας εισβάλλοντας στην καμπίνα του φορτηγού και επιχειρώντας να αφοπλίσει τον Γαλλοτυνήσιο δράστη.

Σύμφωνα με αστυνομικούς της περιοχής, ο άνδρας εισέβαλε στο όχημα όταν αυτό σταμάτησε στιγμιαία μπροστά από ένα εμπόδιο. Στη συνέχεια, πάλεψε με τον οδηγό προκειμένου να του πάρει το όπλο, ωστόσο εκείνος άρπαξε το ρεβόλβερ και άνοιξε πυρ τόσο εναντίον του άνδρα όσο και εναντίον αστυνομικών που είχαν πλησιάσει. Ευτυχώς, δεν κατάφερε να πετύχει ούτε τον ηρωικό πολίτη ούτε τους εκπροσώπους του νόμου και λίγο αργότερα έπεσε νεκρός από τα πυρά δύο αστυνομικών.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας, ο Ερίκ Κιοτί, είπε στο Europe 1 ότι, ενώ όλος ο κόσμος έτρεχε να απομακρυνθεί από το όχημα, κάποιος πήδηξε μέσα και κατάφερε να βοηθήσει την αστυνομία να σκοτώσει τον φανατικό μακελάρη. «Χάρη στην παρέμβασή του μπόρεσε η αστυνομία να εξουδετερώσει τον τρομοκράτη», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας μάρτυρας, ο Αιγύπτιος Ναντέρ Ελ Σαφέι είπε στο BBC ότι είδε τον οδηγό να δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος. Η μαρτυρία του συγκλονίζει: «Του φώναζα συνεχώς και κουνούσα τα χέρια μου για να τον κάνω να σταματήσει. Προσπαθούσα να του δείξω ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί άνθρωποι κάτω από το φορτηγό. Εκείνος ωστόσο δεν πρόσεχε τίποτα έξω από το όχημα. Ξαφνικά τον είδα να πιάνει κάτι και νόμιζα ότι ήταν το κινητό του, για να καλέσει ασθενοφόρο. Τελικά έκανα λάθος, επειδή εκείνος είχε πιάσει το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί την αστυνομία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...