4345
Θρήνος χωρίς τέλος σε ένα από τα σημεία του μακελειού | REUTERS/ Pascal Rossignol

Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 07:09
Θρήνος χωρίς τέλος σε ένα από τα σημεία του μακελειού
|REUTERS/ Pascal Rossignol

Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 07:09

Σε τουλάχιστον 84 ανέρχονται οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας γι ατην οποία ανέλαβε ευθύνη το μεσημέρι του Σαββάτου το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όταν ένα φορτηγό έπεσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης για να δει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της χώρας. Περίπου 200 οι τραυματίες, από τους οποίους, όπως σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, 50 βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οι αναφορές του κ. Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς από την πρώτη στιγμή ;htan ξεκάθαρες για το ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που είχε επιβληθεί μετά το χτύπημα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και θα τελείωνε στις 26 Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες, ενώ έχει κηρυχτεί και τριήμερο εθνικό πένθος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Γάλλοι, φαίνεται όμως ότι και κάποιοι ξένοι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχει ως τώρα αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων.

Η επίθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά πληγμάτων των τελευταίων ετών κατά γαλλικών στόχων. Από την επίθεση του Μαρτίου του 2012, όταν ένοπλος σκότωσε επτά άτομα στην Τουλούζη και το Μοντομπάν (ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας δάσκαλος και τρεις μαθητές εβραϊκού σχολείου), μέχρι το μαρτυρικό 2015: τον Ιανουάριο η επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και τον Νοέμβριο η πολλαπλή επίθεση στο Παρίσι, στο θέατρο Μπατανκλάν και το Σεν-Ντενί που άφησαν 130 νεκρούς.

Δείτε τι έχει συμβεί…

22:47

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα σταθούν αλληλέγγυες στη Γαλλία, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, ενώ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του πολέμου ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Δεν θα αποθαρρυνθούμε. Δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Παράλληλα κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να συνεχίσουν να διατηρούν τις αξίες της θρησκευτικής ελευθερίας και του πλουραλισμού, σημειώνοντας πως η οποιαδήποτε πρόταση να επιβληθούν θρησκευτικοί έλεγχοι σε μουσουλμάνους των ΗΠΑ, ως απάντηση στην επίθεση, είναι «αποκρουστική».

22:25

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Κυανής Ακτής, όπου ανήκει η Νίκαια, Κριστιάν Εστροζί, ζήτησε απαντήσεις σχετικά με το πώς το φορτηγό κατάφερε να φθάσει στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ. Ο κ. Εστροζί είχε, κατά σύμπτωση, στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή του μακελειού, ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αστυνομία. Με την ιδιότητα του δημάρχου της Νίκαιας έως τον περασμένο μήνα, ο κ. Εστροζί είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας σχεδόν 600 δημοτικούς αστυνομικούς και άλλα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη των 342.000 κατοίκων. Πρόκειται, επίσης, για μία από τις πόλεις με τις περισσότερες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε δημόσιους χώρους – 1.200 στον αριθμό.

22:00

Ο δράστης συνδέεται «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς. Ο γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί και σημείωσε ότι νέες επιθέσεις είναι πιθανόν να διαπραχθούν. Οπως είπε, πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και οι Αρχές θα εξακριβώσουν τις διασυνδέσεις τού δράστη με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κ. Βαλς δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας.

21:30

«Δεν μπορούμε κάθε έξι μήνες να θρηνούμε θύματα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. «Πρέπει κάποια στιγμή, η οποία στιγμή θα έρθει σύντομα, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» συμπλήρωσε και ζήτησε την ανάληψη δράσης. Τόνισε δε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων.

20:50

Οι σημαίες στον Λευκό Οίκο και άλλα κυβερνητικά κτίρια των ΗΠΑ κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, κατόπιν εντολής του αμερικανού προέδρου, γνωστοποίησε η αμερικανική προεδρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμενόταν να τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με το μακελειό που συγκλόνισε τη Γαλλία σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Παρασκευής, στις 22:10 ώρα Ελλάδας.

20:30

Σφοδρές επικρίσεις έχει προκαλέσει η απόφαση πολλών γαλλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σοκαριστικές εικόνες από ερασιτεχνικά βίντεο όπου καταγραφόταν το μακελειό στο Προ-μενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια. Η στάση των γαλλικών ΜΜΕ προκάλεσε τη δυσφορία των τηλεθεατών αλλά και την παρέμβαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Γαλλίας (CSA), που προέβη σε συστάσεις. Μάλιστα, την Παρασκευή το πρωί, ο κρατικός όμιλος France Télévisions ζήτησε συγγνώμη καθώς μετέδωσε την συνέντευξη ενός άνδρα που βρίσκονταν κοντά στη σορό της συζύγου του στο έκτακτο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου France 2, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το CSA κάλεσε τα οπτικοακουστικά μέσα να επιδείξουν «προσοχή κι αυτοσυγκράτηση, να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την οδύνη των προσώπων».

20:00

Στους 202 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας Φρανσουά Μολάν.

Από αυτούς, 52 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων 25 διατηρούνται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος.

19:30

15D0E7B3BCCFC371C534D9D347EBED8E

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του τρομοκράτη, που το βράδυ της Πέμπτης σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια. Η φωτογραφία αναμεταδιδόταν από γαλλικά μέσα ενημέρωσης και φέρεται να είχε προέλθει από τις γαλλικές Αρχές.

Νωρίτερα την Παρασκευή κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δήθεν φωτογραφίες του δράστη, ο οποίος, όμως, έχει κατονομαστεί σίγουρα από τις Αρχές ως Μοχάμεντ Λαχουαέι Μπουχλέλ, 31 ετών, από την Τυνησία, κάτοικος Γαλλίας.

19:00

Το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο χαρακτήρισε την πράξη του 31χρονου μακελάρη «βάρβαρη επίθεση» και κάλεσε τους γάλλους μουσουλμάνους να προσευχηθούν την Παρασκευή «στη μνήμη των θυμάτων της βάρβαρης επίθεσης». Ανάμεσα στους 84 -μέχρι τώρα- νεκρούς, βρίσκονταν πολλοί μουσουλμάνοι.

18:40

Μετά τα #jeSuisNice και #PrayForNice στα οποία εκατομμύρια χρήστες εξέφρασαν τη θλίψη και τη συμπαράστασή τους για το νέο αυτό τρομοκρατικό χτύπημα, δημιουργήθηκε το #JeSuis Épuisé. Σημαίνει «είμαι εξαντλημένος» και δημιουργήθηκε για να αποτυπωθεί η ψυχική κούραση και ο αποτροπιασμός από όλες τις τελευταίες επιθέσεις σε Παρίσι, Βαγδάτη, αεροδρόμιο Ατατούρκ, Βρυξέλλες και Νίκαια.

18:20

Στα χρώματα της Γαλλίας θα φωτιστεί ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι, προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη της Νίκαιας, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, Αν Χινταλγκό. Το εμβληματικό σύμβολο του Παρισιού θα παραμείνει φωτισμένο στα χρώματα της «τρικολόρ» από το βράδυ της Παρασκευής έως και τη Δευτέρα – στη λήξη, δηλαδή, του τριήμερου εθνικού πένθους. Στην Ελλάδα, επίσης σε ένδειξη πένθους, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας θα φωτιστεί το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής.

18:05

Ομάδες που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος δημιούργησαν το hashtag #Nice_Attack (Νίκαια – Επίθεση) και στην εφαρμογή app Telegram οι ομάδες ανάρτησαν φωτογραφίες που απεικονίζουν την τρομοκρατική επίθεση. Σε κάποιες από αυτές εικονίζεται το Παρίσι και ο Πύργος του Aϊφελ στο βάθος να φλέγονται ενώ ένας τρομοκράτης με κουκούλα απομακρύνεται. Η λεζάντα αναφέρει: «France sous le feu» (Η Γαλλία φλέγεται), στα Γαλλικά και στα Αραβικά.

feu9_0

Σε μια άλλη φωτογραφία, μια ομάδα πέντε μαχητών του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν επειδή κρατούν αιχμάλωτο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ένας από αυτούς επιχειρεί να τον πνίξει.

isis33

17:50

Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή και στη συνέχεια στην κράτηση της πρώην συζύγου του μακελάρη της Νίκαιας. Η γυναίκα είναι τυνησιακής καταγωγής και θεωρείται ότι γνωρίζει πολλά για την ευρύτερη δράση του δολοφόνου. Οι ερευνητές επιχειρούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, 31 ετών, καλώντας τους συγγενείς και γνωστούς του να καταθέσουν κι επιπλέον προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν αυτός ο άνδρας είχε ενδεχομένως συνεργό.

17:30

Τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, θα επανεξετάσουν οι βρετανικές αρχές στον απόηχο του μακελειού στη Νίκαια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Η Αστυνομία αξιολογεί την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και επανεξετάζει τα μέτρα αναφορικά με τις μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στη χώρα τις επόμενες επτά ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους. Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων συγκλήθηκε την Παρασκευή για να συζητήσει τους τρόπους που θα ενεργήσει μετά την επίθεση στη Νίκαια. Η εκπρόσωπος Τύπου της Μέι επισήμανε επιπλέον ότι ένας μικρός αριθμός Βρετανών τραυματίστηκε στην επίθεση. Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε νωρίτερα ότι η χώρα της στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας. «Θα μιλήσω με τον πρόεδρο (Φρανσουά) Ολάντ και θα επισημάνω ότι η Βρετανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σήμερα όπως βρέθηκε τόσο συχνά και στο παρελθόν» τόνισε.

17:00

Μεσίστια θα κυματίζει η σημαία από το Σάββατο και για τρεις ημέρες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας ως ένδειξη πένθους και συμπαράστασης στον γαλλικό λαό για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια.

Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

16:25

Εμφανώς καταβεβλημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, όταν έκανε δηλώσεις από τη Νίκαια την οποία επισκέφθηκε. «Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν άνθρωποι από όλες τις ηπείρους, παιδιά που ήρθαν να δουν τα πυροτεχνήματα και βρήκαν τον θάνατο. Γιατί; Για την ικανοποίηση των αιμοβόρων ενστίκτων ενός δράστη», δήλωσε. Ανακοίνωσε ότι 50 τραυματίες βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου και ότι όσοι βίωσαν την επίθεση έχουν τραυματιστεί και ψυχολογικά. Εξύμνησε τον ηρωισμό που επέδειξαν τα μέλη της Ασφαλείας και ειδικά ο αστυφύλακας που κατάφερε να εξουδετερώσει τον δράστη. Και ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές, τους πυροσβέστες και το προσωπικό στο νοσοκομείο της πόλης.

16:10

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη και δήλωσε ότι «βρίσκεται με τη σκέψη του» κοντά στη Γαλλία μετά το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, που έχασαν την ζωή τους 84 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν.

16:00

Σώο βρέθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας ένα βρέφος οκτώ μηνών που είχε χαθεί από τους γονείς του κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. Το αγοράκι βρέθηκε χάρη στην τεράστια κινητοποίηση απλών πολιτών μετά από έκκληση για βοήθεια που έγινε μέσω Facebook, από μία κοπέλα που αποφάσισε να βοηθήσει την οικογένεια.

A7D25A0F88C1FD2E789EC63DC4AE47F9

Χιλιάδες άνθρωποι μοιράστηκαν την αρχική ανάρτηση για το αγνοούμενο παιδάκι. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μία γυναίκα είχε βρει το βρέφος στον απόηχο του μακελειού και το φιλοξένησε στο σπίτι της. Στη συνέχεια είδε τις φωτογραφίες του μωρού στο Facebook.

15:30

Ο συναγερμός στο αεροδρόμιο της Νίκαιας έληξε. Η διαδικασία της εκκένωσης του αεροδρομίου που εξαπέλυσαν οι Αρχές λόγω εντοπισμού μίας ύποπτης βαλίτσας, διακόπηκε και σύμφωνα με δημοσιογράφο του CBC, η Αστυνομία επέτρεψε στους επιβάτες να επιστρέψουν στο χώρο του αεροδρομίου.

15:06

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, για άγνωστα αίτια, εκκένωση του αεροδρομίου της Νίκαιας, αναφέρουν πληροφορίες των ξένων πρακτορείων.

15:04

Την πορεία του δράστη με το λευκό φορτηγό αναπαριστά, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, το γράφημα των New York Times, το οποίο –αν μη τι άλλο- δίνει μια αίσθηση ότι ο Μπουχλέλ οδήγησε σχεδόν δύο χιλιόμετρα πέφτοντας αδιακρίτως πάνω στα θύματά του.

Αρχικά το φορτηγό έστριψε από παράδρομο και μπήκε στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στο σημείο όπου βρίσκεται το νοσοκομείο παίδων όπου νοσηλεύτηκαν δεκάδες παιδιά. Μερικές δεκάδες μέτρα παρακάτω καταγράφονται τα πρώτα θύματα, που είναι μία γυναίκα, η Φατιμά Χαρίρι, και ένας άγνωστων στοιχείων άνδρας.

Σχεδόν ένα χιλιόμετρο παρακάτω, μπροστά στο Centre Universitaire Méditerranéen εντοπίζονται άλλα επτά πτώματα ενώ μόλις στη συνέχεια, εμβόλισε πλήθος μπροστά σε εστιατόριο. Αλλα δέκα πτώματα φαίνονται σε φωτογραφίες ελάχιστα μέτρα από το εστιατόριο. Μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω, μπροστά από το ξενοδοχείο West End, οι κάμερες καταγράφουν το όχημα να κινείται απειλητικά.

Σε αυτό το σημείο άρχισαν οι πυροβολισμοί των αστυνομικών, αλλά ο δράστης επιτάχυνε χτυπώντας δεκάδες άλλα άτομα ανάμεσα στο ξενοδοχείο Le Royal και το Casino Du Palais De La Méditerranée. Εκεί ακινητοποιήθηκε πλήρως έχοντας βρει τον θάνατο από τις σφαίρες των αστυνομικών.

14:32

Συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πένθος για τα θύματα της Νίκαιας, με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας από τις 21:00 θα φωτιστεί στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

2016-07-15T103544Z_1985280162_D1BETPRYBOAA_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-NICE
Μεσίστια η σημαία στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι (REUTERS/Philippe Wojazer)
14:23

Στην πολιτική αντεπίθεση για να προωθήσει την ατζέντα της βγαίνει η Μαρίν Λεπέν. Μετά τη πρώτη αντίδραση με ένα tweet χωρίς εμφανείς πολιτικές αιχμές (βλ. παρακάτω στις 10:35), αργότερα μέσα στην ημέρα μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro υποστηρίζει ότι οι προτάσεις που γίνονται από την πλευρά της παράταξής της δεν εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

Μιλά για μια νέου τύπου τρομοκρατία, που είναι «ευκαιριακή τρομοκρατία», χωρίς ιεραρχίες. Είναι επείγον «να επιτεθούμε στην ιδεολογία στην οποία βασίζεται η τρομοκρατία», σημειώνει. Αλλά αφήνει και πολιτικές αιχμές: «Σε αυτόν τον τομέα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα – ούτε στέρηση υπηκοότητας ούτε κλείσιμο των σαλαφιστικών σχολείων, ούτε απαγόρευση οργανώσεων. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε πόλεμο· για την ώρα είμαστε σε ένα πόλεμο λέξεων».

Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Λεπέν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα τα πάει αρκετά καλά, προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της απέναντι σε μια δεξιά που διεκδικεί την επιστροφή της (πιθανόν με τον Νικολά Σαρκοζί) και σε έναν πρόεδρο που έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας των τελευταίων –όχι απλά ετών- αλλά δεκαετιών. Η εσωτερική ασφάλεια αναμένεται λοιπόν να είναι από τα βασικά πεδία της προεκλογικής σύγκρουσης με όλους να γέρνουν, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, προς την πλευρά της καταστολής.

13:44

Η διαδρομή που ακολούθησε ο δράστης στον παραλιακό δρόμο της Νίκαιας:

Nice_Terror
13:38

Το χτύπημα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Νίκαιας, με χιλιάδες γάλλους και τουρίστες και σε ημέρα γιορτής δεν φαίνεται τυχαίο: Δείτε την εσπλανάδα της Νίκαιας πριν από το μακελειό

13:31

Τηλέφωνα από το υπουργείο Εξωτερικών με πληροφορίες για Ελληνες στη Γαλλία:

13:20

Μια ανακεφαλαίωση για όσα γνωρίζουμε ως τώρα:

  • Ο απολογισμός είναι 84 νεκροί και 120 τραυματίες εκ των οποίων γύρω στους 18 σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Πληροφορίες του Monde μιλούν για τουλάχιστον δύο παιδιά (ο πρώην δήμαρχος της Νίκαιας μιλά για δέκα) που σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 50 χρειάστηκαν νοσηλεία με κατάγματα και άλλα τραύματα.
  • Δύο είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις ΗΠΑ, ένας πατέρας και ο 11 γιος του. Μία Ρωσίδα έχει σκοτωθεί και άλλα τρία άτομα είναι αγνοούμενα. Ακόμη έχει σκοτωθεί ένας Ουκρανός.
  • Για τραυματίες έχουν κάνει αναφορές η Αυστραλία (3 άτομα ελαφρά) και η Βρετανία (τουλάχιστον 1), ενώ η Ρωσία μιλά για Ρώσους ανάμεσα στα θύματα χωρίς άλλη διευκρίνιση.
  • Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναφορές για νεκρούς η τραυματίες και οι ελληνικής καταγωγής μόνιμοι κάτοικοι της πόλης είναι καλά.
  • Ο δράστης, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, ήταν ο τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Μπουλέλ, 31 ετών. Κατά τα φαινόμενα έδρασε μόνος. Ηταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για βίαιη συμπεριφορά και παραβατικότητα, αλλά όχι στις υπηρεσίες πληροφοριών. Το πρωί της Παρασκευής έγινε στην κατοικία του μεγάλη έρευνα.
  • Φέρεται να είχε νοικιάσει το φορτηγό δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ακόμα και  να είχε παρκάρει το φορτηγό στη Προμενάντ, τον πολυσύχναστο δρόμο όπου έγινε η επίθεση. Οι αστυνομικοί τον είδαν, τον ρώτησαν τι συμβαίνει αλλά τον άφησαν χωρίς άλλη ενόχληση.
13:01

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από την επίθεση των αστυνομικών για την εξουδετέρωση του δράστη:

12:50

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης κατονομάζουν τον δράστη σαν Μοχάμεντ Λαχουέι Μπουλέλ, Γάλλο τυνησιακής καταγωγής και ηλικίας 31 ετών με ιστορικό πταισμάτων, ενώ δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών. Η τοπική εφημερίδα Nice-Matin γράφει ακόμη ότι έγινε έφοδος στην κατοικία του.

12:47

Η Αστυνομία είχε δει τον δράστη με το ίδιο φορτηγό μερικές ώρες νωρίτερα στην Προμενάντ, γράφει η Daily Mail. Το φορτηγό ήταν παρκαρισμένο για τουλάχιστον εννέα ώρες πριν από την επίθεση, αναφέρει και προσθέτει ότι αστυνομικοί απηύθυναν ερωτήματα στον δράστη χωρίς να κάνουν τίποτα περισσότερο. Η απάντηση που τους έδωσε, πάντα κατά την Daily Mail είναι ότι διανέμει παγωτό.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κενό ασφάλειας, σε συνδυασμό με την  πληροφορία που είχε γίνει γνωστή νωρίτερα ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές, για βίαιη συμπεριφορά και κλοπές και όχι για τρομοκρατική δράση.

12:38

Δύο Αμερικανοί, ένας άνδρας από το Τέξας και ανήλικος γιος του, φέρονται να είναι ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια, αναφέρει το Buzzfeed News, που παραθέτει μάλιστα ονόματα και φωτογραφίες χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από κάποια επίσημη πηγή.

Δέκα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση, επιβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροσί. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν εισαχθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι πάνω από 50, είπε ακόμη.

Επιπλέον, τουλάχιστον ένας βρετανός είναι τραυματίας στην επίθεση, επιβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζόνσον

12:11

Τα tweet του Αλέξη Τσίπρα για την επίθεση στη Νίκαια:

12:08

Καταδικάζει ομόφωνα την επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας για βάρβαρη επίθεση. Σε κοινή τους δήλωση τα 15 μέλη (πέντε μόνιμα, μεταξύ τους και η Γαλλία και 10 μη μόνιμα) χαρακτηρίζουν «την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της  μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια».

Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν ακόμη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπηρεσιακός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, όπως και το Βατικανό διά του εκπροσώπου του.

11:55

«Η τρομοκρατία ρίχνει το βάρος της πάνω από τη Γαλλία», τόνισε ο Μανουέλ Βαλς σε δηλώσεις του στο Παρίσι μετά την σύσκεψη των αρχών για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Στόχος των τρομοκρατών, είπε ακόμη ο γάλλος πρωθυπουργός, «είναι να ενσταλάξουν τον φόβο και τον πανικό. Η Γαλλία, όμως, είναι μεγάλη χώρα και μεγάλη δημοκρατία και δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να αποσταθεροποιηθεί». Από αύριο κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, πρόσθεσε ακόμη.

11:38

Μερικές νέες πληροφορίες που φωτίζουν την επίθεση όπως έρχονται από διάφορες πηγές .

  • Ενα από τα πρώτα θύματα του τρομοκράτη όταν έπεσε πάνω στο πλήθος ήταν μια μουσουλμάνα γυναίκα, γράφουν οι New York Times που έχουν λεπτομερή χάρτη του σημείου της επίθεσης.
  • Τουλάχιστον 54 παιδιά εισήχθησαν στο παιδιατρικό νοσοκομείο Lenval. Πολλά είναι ανάμεσα στα θύματα.
  • Η εσπλανάδα στη Νίκαια παραμένει όλη κλειστή, οι αστυνομικοί είναι παντού και το σημείο παραμένει αποκλεισμένο ακόμα και για τους δημοσιογράφους.
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιτίθεται κατά του πλήθους οδηγώντας  εναντίον του, πρόκειται όμως για την πιο σοβαρή και αιματηρή επίθεση αυτού του είδους. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν παρόμοιας λογικής επιθέσεις από Παλαιστίνιους κατά Ισραηλινών που περιμένουν, για παράδειγμα, σε στάσεις λεωφορείων
  • Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο που το Ισλαμικό Κράτος μετά  από συνδυασμένες επιθέσεις δυτικών χωρών υποχωρεί από όλα τα μέτωπα, χάνει δυνάμεις και τα εδάφη που είχε καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ. Πρόκειται για τον τελευταίο σπασμό που απειλεί την Ευρώπη; Το μέλλον θα δείξει.
  • Ισπανία και Ιταλία αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους με τη Γαλλία σε μέτρα στον απόηχο της επίθεσης.
11:26

Περισσότερες πληροφορίες για τον δράστη δίνει o Monde, χωρίς ακόμη οι αρχές να τις έχουν επιβεβαιώσει πλήρως: Πρόκειται για έναν άνδρα από την Τυνησία γεννημένο το 1985 το όνομά του οποίου βρέθηκε στο φορτηγό. Ηταν κάτοικος Νίκαιας με άδεια παραμονής. Το AFP από τις πηγές που επικαλείται αναφέρει ότι άρχισε να πυροβολεί προς το πλήθος πριν χτυπηθεί και σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

2016-07-15T070517Z_379473100_LR1EC7F0JOIOQ_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-NICE
Ενας άνδρας στην εσπλανάδα το πρωινό μετά την τρομοκρατική επίθεση (REUTERS/Eric Gaillard)
10:55

Η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αντιδρά στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για την πολύνεκρη επίθεση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Με εντολή του εντολή του κ. Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον γάλλο πρεσβευτή Κριστόφ Σαντεπί και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του έλληνα προέδρου προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό.

Στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήρια στα θύματα της τραγωδίας στη Νίκαια:

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της αναφέρει ότι «οι τρομοκράτες επέλεξαν τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης για να δολοφονήσουν εν ψυχρώ δεκάδες αθώους ανθρώπους».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια

10:45

«Είδα σώματα ανθρώπων που πετούσαν στον αέρα λες και ήταν κορύνες του μπόουλινγκ. Ακουγα φωνές, κλάματα, πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ». Διαβάστε τις μαρτυρίες όσων έζησαν από κοντά την φονική επίθεση…

10:43

Παρά την επίθεση – και σαν αντίδοτο σε αυτήν – η ζωή συνεχίζεται. Η Γαλλία αυτές τις ημέρες, μετά το τέλος του Euro, ζει τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις παγκοσμίως. Ο σημερινός αγώνας, που διεξάγεται σε διαδρομή γύρω στα 300 χιλιόμετρα δυτικά από τη Νίκαια, θα γίνει κανονικά, αναφέρουν οι διοργανωτές.

10:35

Με αναφορά στα θύματα και την μάχη κατά του φονταμενταλισμού το tweet της Μαρίν Λεπέν: «Αλλη μια φορά, η Γαλλία βυθίζεται στον τρόπο. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα. Ο αγώνας κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού πρέπει να ενισχυθεί».

10:22

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιθετικός και σε δηλώσεις του είπε ότι, αν εκλεγεί, θα ζητήσει την επίσημη κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο κατά των τρομοκρατών. «Όπως και αν το δεις είμαστε σε πόλεμο, από όλες τις πλευρές», είπε στο Fox. Σε ερώτημα αν πρέπει το ΝΑΤΟ να αρχίσει εκστρατεία κατά των τρομοκρατών –έστω και αν  οι στόχοι δεν είναι γνωστοί ή καθορισμένοι – η απάντηση του υποψήφιου πρόεδρου ήταν… «μια χαρά θα ήταν και αυτό». Επιπλέον, δήλωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση του αντιπρόεδρου.

Νωρίτερα αναρωτιόταν στο Twitter «Πότε θα μάθουμε;»

Από την πλευρά της και μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον ήταν περισσότερο προσεκτική: «είμαστε σε πόλεμο με αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες και σε όσα εκπροσωπούν, αλλά είναι ένας διαφορετικός πόλεμος και πρέπει να τον προσεγγίσουμε και να τον κερδίσουμε έξυπνα». Πρόσθεσε: «εχθρός μας είναι μια ιδεολογία όχι ένα έθνος-κράτος» ενώ διευκρίνισε ότι είναι παραπλανητικό να μιλάμε για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενα μέτρο του τύπου των δηλώσεων που γίνονται από μέρος της Ρεπουμπλικανικής παράταξης δίνουν οι αναφορές του πρώην προέδρου της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς (και φερόμενου σαν υποψήφιου αντιπροέδρου με τον Τραμπ) ο οποίος, όπως γράφει το Politico, ζήτησε τον έλεγχο όσων έχουν ισλαμική καταγωγή για να δούμε αν «πιστεύουν  στη σαρία». Μιλώντας και αυτός στο Fox είπε ότι όσοι δεν περάσουν το τεστ που προτείνει πρέπει να απελαθούν από τις ΗΠΑ.

10:07

Σχετικά με τους αλλοδαπούς που τραυματίστηκαν στην επίθεση, ως τώρα γνωρίζουμε ότι:

  • Τρεις Αυστραλοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
  • Ανάμεσα στα θύματα είναι και Ρώσοι, έγραψε στο Facebook ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες
  • Δεν υπάρχουν Ελληνες τραυματίες, σύμφωνα με τις προξενικές αρχές στη Γαλλία
Μία κούκλα δίπλα σε ένα θύμα. Μία από τις πιο συγκλονιστικές πρώτες φωτογραφίες REUTERS/Eric Gaillard
Μία κούκλα δίπλα σε ένα θύμα. Μία από τις πιο συγκλονιστικές πρώτες φωτογραφίες REUTERS/Eric Gaillard
09:55

«Εως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, διπλωμάτης στο ελληνικό προξενείο της Νίκαιας δήλωσε, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι Ελληνες που ζουν στη Νίκαια είναι 300 άνθρωποι, όλοι ηλικιωμένοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς», προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Γαλλίας».

09:35

Ομόθυμες οι χώρες της Δύσης καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

  • Πρόκειται για μια επίθεση κατά αθώων ανθρώπων σε μια ημέρα που εόρταζαν την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που μερικές ώρες νωρίτερα ήταν στο Παρίσι για τους εορτασμούς της γαλλικής εθνικής εορτής.
  • Θερμά συλλυπητήρια στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω Facebook. Οπως επιβεβαίωσε μεταξύ των θυμάτων (χωρίς διευκρίνιση αν πρόκειται για νεκρούς) είναι και Ρώσοι.
  • «Είμαστε ενωμένοι κατά της βίας και του μίσους», γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που βρίσκεται σε σύνοδο ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών στη Μογγολία
  • Στο πλευρό της Γαλλίας «και πολλών, πολλών άλλων χωρών» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα σταθεί η Γερμανία, τονίζει η Ανγκελα Μέρκελ
  • «Οι Καναδοί είναι σοκαρισμένοι από την επίθεση στη Νίκαια», γράφει στο Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και εκφράζει την λύπη του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του για τους επιζώντες.
2016-07-15T053812Z_1321763211_S1AETPQXQYAA_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-NICE
Το κτίριο της Γερουσίας του Μεξικού στα χρώματα της γαλλικής σημαίας (REUTERS/Henry Romero )
09:22

Η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους πολίτες της συστήνοντας να μην κυκλοφορούν για την ώρα και να παρακολουθούν τις τοπικές αρχές.

09:14

Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, το λίκνο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας.

Η δράση της βάρβαρης τρομοκρατίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σε πείσμα των ακραίων εξτρεμιστών, η Γαλλία, ο φάρος των ιδεών του Διαφωτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα συνεχίσει να φωτίζει αδιάκοπα την Ευρώπη και στον κόσμο», αναφέρει.

2016-07-14T230022Z_1012802787_S1AETPPOIWAB_RTRMADP_3_FRANCE-CRASH
Πτώματα πεζών που χτυπήθηκαν από τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης (REUTERS/Eric Gaillard)
09:11

Τα βίντεο από την επίθεση από την επίθεση που έχουν έλθει στο φως δείχνουν το λευκό φορτηγό του δράστη να κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα πάνω στο πλήθος.

Τι γνωρίζουμε ως τώρα (09:00)

Η επίθεση έγινε γύρω στις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 στην Ελλάδα) στην πολυσύχναστη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Δημοσιογράφος του AFP που ήταν στο σημείο αναφέρει, σύμφωνα με τη Liberation, ότι το λευκό φορτηγό του δράστη αρχικά έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας «πανικό και απόλυτο χάος». Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο δράστης οδηγούσε για περίπου δύο χιλιόμετρα στον παραλιακό δρόμο χτυπώντας αδιακρίτως τους περαστικούς ενώ έκανε συνέχεια ζιγκ-ζαγκ για να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε, χωρίς πάντως να κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

https://www.youtube.com/watch?v=469ymQRZzwY

Υπάρχουν αναφορές ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, χωρίς να είναι σαφές αν προέρχονταν από τον ίδιο τον δράστη μέσα από το φορτηγό ή αφού βγήκε για να ανοίξει πυρ προς το πλήθος. Τελικά ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και μία χειροβομβίδα, ενώ -χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί- τα όπλα ήταν ψεύτικα και η χειροβομβίδα ήταν ανενεργή.

Μετά την επίθεση η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέβαινε συνεχώς όσο προχωρούσαν οι έρευνες: αρχικά ήταν «δεκάδες», ανέβηκε στους 30 και πλέον μιλάμε για πάνω από 80 νεκρούς και πολλούς δεκάδες τραυματίες, δεκαοκτώ από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και αρκετά παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος Ολάντ.

Γαλλικά μέσα μεταδίδουν ότι στο φορτηγό βρέθηκε ταυτότητα που ανήκε σε 31χρονο με διπλή γαλλική και τυνησιακή υπηκοότητα. Η Αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι ήταν κάτοικος της πόλης, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί κάτι για το ονοματεπώνυμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γνωστός στις αρχές για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Δεν είναι σαφές αν υπήρχαν συνεργοί του δράστη που διέφυγαν (υπάρχει μία πληροφορία για δεύτερο άτομο μαζί του) ή αν αυτός σχετιζόταν με κάποια τρομοκρατική ομάδα.

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε για τρομοκρατική επίθεση. «Η Γαλλία χτυπήθηκε άσχημα, η χώρα απειλείται από την ισλαμική τρομοκρατία», τόνισε και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για την καταπολέμηση τέτοιων ενεργειών.

Οι σημαίες στη χώρα θα είναι μεσίστιες ενώ ακυρώθηκαν προγραμματισμένο φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις στη Νίκαια.

Για την τρομοκρατική επίθεση έχουν ενημερωθεί ξένοι ηγέτες, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, που καταδίκασε στους υψηλότερους τόνους την επίθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...