483
Η Τερέζα Μέι στην είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ, με φακέλους (του Brexit;) ανά χείρας | REUTERS/Toby Melville

Μέι: «Προετοιμαζόμαστε για όλα, ακόμα και για Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 16:41
Η Τερέζα Μέι στην είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ, με φακέλους (του Brexit;) ανά χείρας
|REUTERS/Toby Melville

Μέι: «Προετοιμαζόμαστε για όλα, ακόμα και για Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 16:41

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε την Τετάρτη ότι το Λονδίνο εργάζεται για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημείωσε όμως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για μια έξοδο χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία.

Οταν ρωτήθηκε, στο κοινοβούλιο, αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές της θα βύθιζε τη Βρετανία σε οικονομική αβεβαιότητα, η Μέι απάντησε: «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της κυβέρνησης να μην προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το βρετανικό δίκτυο BBC η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι μπορεί να μην υποβάλει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τον νόμο που αφορά τη διακοπή των πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμών της με την ΕΕ μέχρι τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια Λόρα Κένσμπεργκ, «δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πολιτική συμφωνία», για να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο, κατά το ΑΜΠΕ, θα διακόψει τις εργασίες του στις 7 Νοεμβρίου και θα συνεδριάσει ξανά στις 13 του μηνός.

Πόσο κοστίζει το Brexit;

Ο λογαριασμός του Brexit κυμαίνεται «μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων» ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που δίνονται από τις Βρυξέλλες και απορρίπτοντας τα «ψίχουλα» που προτείνει το Λονδίνο.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι ρεαλίστρια. Είκοσι δισεκατομμύρια είναι ψίχουλα. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται γύρω από τα 50 με 60 δισεκατομμύρια, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκπομπή BBC Newsnight, αναφερόμενος στο ποσό που προβάλλεται από το Λονδίνο.

«Το θέμα του λογαριασμού πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε πίσω τα λεφτά μας, ακριβώς όπως το έθετε η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 30 ή 40 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επέκρινε επίσης της έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους της βρετανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit. «Θέλουμε να ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι σαφές».

«Εμείς οι 27 είμαστε ενωμένοι. Στην βρετανική πλευρά πού είναι η ενότητα; Υπάρχουν τόσες διαφορετικές θέσεις! Αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς να το καταλάβουμε», είπε ο ιταλός κεντροδεξιός πολιτικός, προβάλλοντας τη διάσταση απόψεων που χωρίζει μέσα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι εκείνους που ευνοούν μία απότομη ρήξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και εκείνους που ζητούν μεταβατική περίοδο.

Οι διαφωνίες αυτές επικρίθηκαν και από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ.

«Είναι αρκετά πολύπλοκο να διαπραγματεύεσαι όταν εκείνοι που θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ δεν φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό που επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τη μελλοντική σχέση δεν είναι ακόμη πολύ σαφές», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο τη διευθέτηση του θέματος των οικονομικών υποχρεώσεων του Λονδίνου, της τύχης των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...