430
Oι συλληφθέντες επικεφαλής των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium, Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ, αφέθησαν τελικά ελεύθεροι με αποφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης | REUTERS/Javier Barbancho

Η Κομισιόν προειδοποιεί για κίνδυνο εμφυλίου στην Ισπανία!

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 14:06
Oι συλληφθέντες επικεφαλής των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium, Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ, αφέθησαν τελικά ελεύθεροι με αποφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης
|REUTERS/Javier Barbancho

Η Κομισιόν προειδοποιεί για κίνδυνο εμφυλίου στην Ισπανία!

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 14:06

Το κίνδυνο να ξαναζήσει η Ισπανία την οδυνηρή εμπειρία της εμφύλιας σύρραξης του 1936 -1939, υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, σε μία από τις πιο ηχηρές παρεμβάσεις της Κομισιόν για τις εξελίξεις στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο, ο  γερμανός Επίτροπος χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ ανησυχητική και στη συνέχεια προέβη στην εφιαλτική εκτίμηση για την εξέλιξη της κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης:  «Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης», είπε και εξέφρασε την ελπίδα «να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης», έστω και την ύστατη στιγμή.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών, πάντως, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης επιμένουν ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα συγκληθεί κανονικά, προκειμένου να ανακηρυχθεί επισήμως η ανεξαρτησία της αυτόνομης επαρχίας από την Ισπανία. Και αυτό αψηφώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση σύγκλησης της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο «υπουργός» Εξωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης Ραούλ Ρομέβα στο BBC, ξεκαθαρίζοντας πως η κλιμακούμενη κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά και όχι δικαστικά μέσα.

Παρά τις δηλώσεις Ρομέβα πάντως, παραμένει ασαφές εάν η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου θα συνέλθει τελικά τη Δευτέρα, καθώς όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου.

Ελεύθεροι οι ηγέτες των αυτονομιστικών κινημάτων και ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθησαν εν τω μεταξύ, ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας «για ανταρσία» την επομένη των διαδηλώσεων της 20ης και 21ης Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη.

2017-10-06T072345Z_120809571_RC148C201ED0_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας Χοσέπ Λουίς Τραπατέρο οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για την κατάθεσή του /REUTERS/Javier Barbancho

2017-10-06T100657Z_1773695139_RC1F0D281980_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA

Η απόφαση ελήφθη από δικαστήριο της Μαδρίτης, στο οποίο κλήθηκε να καταθέσει -μέσω βιντεοσύνδεσης- και η αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας, Τερέζα Λαπλάνα, σε βάρος της οποίας είχαν επίσης ασκηθεί διώξεις.

2017-10-06T102638Z_1237574586_RC1D89BBE6D0_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Oι επικεφαλής των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium, Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ, χαιρετούν το πλήθος έξω από το δικαστήριο/ REUTERS/Javier Barbancho

Παρά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, οι κατηγορίες σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, διοικητή της αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ –προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium, παραμένουν σε ισχύ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...