262
O Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα | REUTERS/Umit Bektas

«Βόμβα» Ερντογάν: «Θα πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 16:33
O Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα
|REUTERS/Umit Bektas

«Βόμβα» Ερντογάν: «Θα πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 16:33

Τις διπλωματικές ισορροπίες αγνόησε και πάλι ο τούρκος πρόεδρος προβαίνοντας σε νέα εμπρηστική δήλωση. Απειλές εξαπέλυσε ξανά για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αυξάνοντας την επιθετική του ρητορική. Νωρίτερα, σε οξύ τόνο τόνο, κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν την Τουρκία αποστέλλοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Σε ομιλία του, από την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. Τόνισε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι θα ξεκινήσει έρευνες. Με αγωνία αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ, τη στιγμή που είναι πιθανή η δημιουργία έκρυθμου σκηνικού στη συγκεκριμένη ΑΟΖ.

«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε.

Η κίνηση Ερντογάν φτάνει σε μια χρονική στιγμή όπου πλοία της ExxonMobil έχουν μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ για τη διενέργεια έρευνες. Η αμερικανική πλευρά έχει ενισχύσει τον στόλο της στην περιοχή με το υπερπλοίο Iwo Jima. To πλοίο αγκυροβόλησε στη Λεμεσό, ενώ περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και ημέρες, συμμετέχοντας σε κοινή άσκηση με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, καθώς και με την πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG). Την Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει «την έντονη ανησυχία του» για την τύχη των αμάχων στην πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...