374
Γιατροί μεταφέρουν την 36χρονη Αιγύπτια με ειδικό φορείο στο ασθενοφόρο που θα τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο | REUTERS/Shailesh Andrade

Η γυναίκα που έχασε (με εγχείριση) 324 κιλά σε 90 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 15:05
Γιατροί μεταφέρουν την 36χρονη Αιγύπτια με ειδικό φορείο στο ασθενοφόρο που θα τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο
|REUTERS/Shailesh Andrade

Η γυναίκα που έχασε (με εγχείριση) 324 κιλά σε 90 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 15:05

Είναι ένα ιατρικό θαύμα. Η Εμάν Αχμέτ Αμπντ Ελ Ατι, η γυναίκα που μέχρι προσφάτως ήταν καταγεγραμμένη ως η πιο παχύσαρκη γυναίκα του κόσμου, έχασε πάνω από 300 κιλά μέσα σε 90 ημέρες. Επεσε από τα περίπου 500 κιλά στα 178! Το θαύμα είναι ότι αφενός η εξαιρετικά επικίνδυνη εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε η Εμάν ήταν επιτυχής και αφετέρου, το γεγονός ότι -εκτός από 324 κιλά ελαφρύτερη- η Εμάν Αχμέτ είναι ζωντανή, υγιής και μπορεί να ταξιδέψει.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε αντίστοιχη επέμβαση για να αφαιρέσουν βάρος τέτοιου επιπέδου. «Ο ένας πέθανε ακριβώς μετά την εγχείριση και για τον άλλον δεν έχουμε στοιχεία», είπε ο χειρουργός και γιατρός της Εμάν Αχμέτ, Μουφαζάλ Λακντάουλα. Ο ίδιος ανέλαβε να διαχειριστεί μία μεγάλη πρόκληση με την περίπτωση της αιγύπτιας Εμάν Αχμέτ. Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια ο βασικός του φόβος ήταν αν θα μπορέσει η ίδια να επιστρέψει στην πατρίδα της, Αίγυπτο.

2017-05-04T102536Z_1191238346_RC1DAFE20960_RTRMADP_3_INDIA-EGYPT-WOMAN
90 ημέρες μετά την εγχείριση, η Εμάν Αχμέτ πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει ή να σταθεί όρθια (REUTERS/Shailesh Andrade)

Τελικά η ίδια μεταφέρθηκε στην ινδική Μουμπάι (πρώην Βομβάη), στο νοσοκομείο Saifee, τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρώτα με οδηγίες ειδικών έκανε μία διατροφή με υγρά, για να χάσει βάρος, ύστερα έγινε η εγχείριση. Και οι πρώτες 90 ημέρες μετά την επέμβαση κύλησαν ομαλά. Παρότι η ασθενής πονάει, είναι ακόμη αδύναμη και λόγο ατροφίας των μυών της δεν μπορεί ούτε να περπατήσει ούτε να σταθεί όρθια, η κατάστασή της είναι σταθερή. Την Πέμπτη, λοιπόν, αναχώρησε από την Ινδία, μαζί με εννέα γιατρούς, με προορισμό το Αμπού Ντάμπι όπου και θα συνεχίσει την αποκατάστασή της.

Η 36χρονη Εμάν Αχμέτ πάσχει από λεμφοίδημα, μία διαταραχή που προκαλεί πρήξιμο στον ιστό του οργανισμού. Οταν ήταν 11 ετών έπαθε εγκεφαλικό κι έκτοτε άρχισε να παίρνει πολύ βάρος. Πριν ταξιδέψει με ένα ειδικά διαμορφωμένο Airbus από το Κάιρο στη Μουμπάι για την εγχείρηση, είχε 25 χρόνια να μετακινηθεί. Ολα αυτά τα χρόνια παρέμενε στο σπίτι της, σύμφωνα με την οικογένειά της.

Για την περίπτωσή της ευαισθητοποιήθηκε ο ινδός χειρουργός ο οποίος ανέλαβε να προσπαθήσει να τη σώσει αλλά και δεκάδες άτομα στην Ινδία, την Αίγυπτο και τον υπόλοιπο κόσμο που συνείσφεραν στις εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για την κάλυψη των εξόδων των μετακινήσεων και της ιατρικής περίθαλψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...