381
|

Τζάμπα μάγκες

Τζάμπα μάγκες

Πόση τζάμπα μαγκιά χρειάζεται ένας παλικαράς για να γιαουρτώσει έναν καλλιτέχνη που βρίσκεται πάνω στη σκηνή; Πόση αθάνατη ελληνική λεβεντιά κρύβεται πίσω από ένα χέρι που σημαδεύει με ένα αυγό το κεφάλι του ίδιου καλλιτέχνη; Πόση δημοκρατία εξαργυρώνουμε με τις μούντζες, τις βρισιές και τις αποδοκιμασίες;

Εξηγούμαι.

Γεγονός πρώτο: οι, με ελεύθερη είσοδο, συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στη Νίκαια, το Ίλιον και αλλού.

Γεγονός δεύτερο: οι λεκτικές- και όχι μόνο- επιθέσεις που δέχτηκαν εκείνος και οι μουσικοί του, ειδικά χτες το βράδυ.

Έβλεπα το βίντεο στη lifo.gr και δεν πίστευα στα μάτια μου. Εκείνος, με όπλο την κιθάρα του, τραγουδάει. Οι «δημοκράτες» της φακής ουρλιάζουν, αποδοκιμάζουν, σφυρίζουν. Πετούν δίπλα του χαρτοπετσέτες που μοιάζουν με χαρτονομίσματα, ακριβώς όπως έκαναν οι Αεκτζήδες επί «προδοσίας» Ντούσκο, και καλά. Εκείνος δεν σταματά να τραγουδά. 2-3 αυγά πετιούνται στον αέρα. Δεν μοιάζουν να βρίσκουν στόχο. Σε λίγο, ένα γιαούρτι προσγειώνεται στο στήθος του. Εκείνος συνεχίζει να τραγουδά. Όσο λίγο τον ξέρω, γνωρίζω πόσο πεισματάρης είναι. Δεν θα τα παρατούσε. Δεν θα κατέβαινε από τη σκηνή ό, τι κι αν γινότανε.

Τελειώνει το τραγούδι του. 4-5 άντρες, κάποιοι με κουκούλες, ανεβαίνουν στο stage. Τον πλησιάζουν απειλητικά. Εκείνος, μπροστά στο μικρόφωνο, ακίνητος. Ξαναρχίζει να τραγουδά. Κάποιοι, πιο ψύχραιμοι, κατεβάζουν τους τζάμπα μάγκες κάτω. Τα πλάνα είναι μακρινά. Δεν μπορώ να δω το πρόσωπο του Νταλάρα στο βίντεο. Δεν μπορώ να καταλάβω αν φοβήθηκε, αν σάστισε ή αν, από μέσα του, έκανε το σταυρό του για να βγει σώος από αυτή τη δύσκολη βραδιά.

Δεν μπορώ να καταλάβω προς τι τόσο μένος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουμε αποπροσανατολιστεί όλοι τόσο πολύ. Δεν μπορώ να καταλάβω πού θα μας οδηγήσει τόσο απόλυτο μίσος. Ναι, ξέρω. Πάλι θα μου πείτε για την Άννα Νταλάρα, για τις πάντα έντονα πολιτικές δηλώσεις του ίδιου, για τα χρήματα που έχει βγάλει τραγουδώντας μέσα κι έξω από τη χώρα για πάνω από 40 χρόνια. Και; Ποιους παλιούς λογαριασμούς ξεπληρώνει ένα γιαούρτι; Ποια συνείδηση ξεπλένουν μερικά ιπτάμενα αυγά; Και γιατί πρέπει να τιμωρηθεί με τόση απαξίωση ένας άνθρωπος που δεν ψηφίστηκε ποτέ να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup και το IMF; Δηλαδή, στους πραγματικούς φταίχτες, τι πρέπει να κάνουμε; Να τους κρεμάσουμε στο Σύνταγμα; Αφού πάλι αυτούς θα ψηφίσουμε. Κρυφά. Με τη μυστική μας ψήφο. Φανερά, θα γιαουρτώνουμε τους Νταλάρες γιατί κάθονται ακίνητοι στο κέντρο της σκηνής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News