525
Σε δύο επιλογές για τον χειρισμό της δικογραφίας της Novartis έχουν καταλήξει στην κυβέρνηση, που μπορεί όμως να μετατραπούν και σε μία | EPA/GEORGIOS KEFALAS

Εκλογές πίσω από το «νέφος» της Νοvartis βλέπουν στη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 11:48
Σε δύο επιλογές για τον χειρισμό της δικογραφίας της Novartis έχουν καταλήξει στην κυβέρνηση, που μπορεί όμως να μετατραπούν και σε μία
|EPA/GEORGIOS KEFALAS

Εκλογές πίσω από το «νέφος» της Νοvartis βλέπουν στη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 11:48

Ο τρόπος με τον οποίο έβγαλε στο προσκήνιο την υπόθεση Novartis η κυβέρνηση, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και ταυτόχρονα τις προθέσεις τη όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η προεκλογική μάχη.  «Η σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις προσεχείς εθνικές κάλπες», υποστηρίζουν στην Πειραιώς καθώς όπως επισημαίνουν, το Μαξίμου έχει πλέον «εξαντλήσει όλα της τα υπόλοιπα επικοινωνιακά όπλα για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει» και το μόνο που απομένει, είναι η διαμόρφωση κλίματος σκανδαλολογίας, η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και η κατάλυση του κράτους δικαίου.

Εξ ου και η δήλωση περί «πολωνοποίησης» της πολιτικής ζωής από ανώτατη πηγή της ΝΔ και η διαπίστωση ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί έκφανση ενός προβλήματος που «αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη, όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, όταν δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Ενδεικτικό ήταν και το tweet από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, που συνέδεσε το κλίμα των ημερών (και της προεκλογικής περιόδου που έπεται) με την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα:

«Οι αναφορές σε ‘πολωνοποίηση’, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και ‘κουκουλοφόρους’ μάρτυρες, μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται», ήταν η σκληρή απάντηση πηγών του Μαξίμου.

Για την ουσία της υπόθεσης Novartis, στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μπει εκτός των λεγόμενων «προστατευόμενων μαρτύρων»  -που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην Πειραιώς, «κεηλαδούν» στις καταθέσεις τους  (παραπέμποντας έτσι στη διατύπωση από τον  αναπληρωτή Υγείας Παύλο Πολάκη) σε σκοπό που υπαγορεύει το Μαξίμου-  και συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, όπως η εισαγγελέας Τουλουπάκη (για την οποία υπήρξε ήδη ευθεία επίθεση από το περιβάλλον Σαμαρά).

Πρώτο -και βασικό- αίτημα της ΝΔ είναι να δοθεί άμεσα εντολή από την εισαγγελέα να ανακληθεί η απόφαση με την οποία οι μάρτυρες των καταθέσεων στη δικογραφία μπήκαν στο καθεστώς προστασίας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εν τω μεταξύ, έχουν καταλήξει σε δύο επιλογές για τον χειρισμό  της δικογραφίας από δω και πέρα. Δύο επιλογές όμως, που μπορεί να γίνουν και μία.

Προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής ή «επιστροφή» της δικογραφίας στην εισαγγελία λόγω παραγραφής των αδικημάτων;

Η απάντηση αναμένεται να δοθεί εντός των ημερών και το αργότερο έως τη Δευτέρα. Η λύση που προκρίνεται, είναι να κατατεθεί στη Βουλή αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής και να παραπεμφθούν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία ή ορισμένοι εξ αυτών. Στη συνέχεια και σε περίπτωση που η επιτροπή διαπιστώσει ότι τα  αδικήματα έχουν παραγραφεί, θα αναπέμψει τη δικογραφία στην εισαγγελέα, ώστε να αναλάβει πλέον την υπόθεση η τακτική Δικαιοσύνη.

Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ήταν ότι η υπόθεση πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή: «Φέρνουμε την υπόθεση στη Βουλή, σε μία προσπάθεια διαλεύκανσής της και όχι για πολιτικές εντυπώσεις. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του Συντάγματος», έλεγαν πηγές της Κουμουνδούρου μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εκ νέου την Παρασκευή από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το πρωί της Δευτέρας και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να ανακοινώσει επίσήμως τις αποφάσεις για το χειρισμό της δικογραφίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...