1195
Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Eίναι πολιτική η απόφαση για τον ΠΑΟΚ;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2018, 19:26
Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Eίναι πολιτική η απόφαση για τον ΠΑΟΚ;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2018, 19:26

Ξημερώματα Κυριακής. Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Στα αθλητικά ραδιόφωνα -και όχι μόνο- έχει σημάνει συναγερμός: «Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έβγαλε απόφαση για τον ΠΑΟΚ και του επιστρέφει τους τρεις βαθμούς της ποινής για τη μη τέλεση του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό».

Είναι η είδηση που τρέχει σαν αστραπή στα δημοσιογραφικά γραφεία. Στη Θεσσαλονίκη οι οπαδοί του «Δικεφάλου» πανηγυρίζουν και βγαίνουν στους δρόμους. Στην ΑΕΚ παγώνουν, αλλά δεν υψώνουν τους τόνους. Στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό όμως «βλέπουν» την πολιτική να έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο.

Ακόμα και αν προσπεράσεις το περίεργο, μια δικαστική απόφαση να γνωστοποιείται ξημερώματα και χωρίς σκεπτικό, η ετυμηγορία της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ μοιάζει να είναι τόσο ποδοσφαιρική —καταγράφεται 18 ώρες πριν από το κρίσιμο ντέρμπι με την πρωτοπόρο ΑΕΚ που πρωτοδίκως θα διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών— όσο και πολιτική. Δεν έχουν περάσει παρά έξι μήνες, αρχή της σεζόν δηλαδή, από τότε που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και οι σχέσεις της κυβέρνησης με το αφεντικό του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, είναι πλέον πασίγνωστες.

Ασφαλώς η (αθλητική) Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αλλά οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να μη συνδυάσουν τη φήμη ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υποσχόταν προσκλήσεις για το ντέρμπι ήδη από το βράδυ του Σαββάτου με το γεγονός ότι η απόφαση για άρση της ποινής κεκλεισμένων των θυρών ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Κάποιος προφανώς είχε προεξοφλήσει την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, που στην προκειμένη περίπτωση είχε να κάνει με τους πόθους ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος, που έβλεπε τον τίτλο να χάνεται από μια ταινία ταμειακής μηχανής σε ένα ντέρμπι που δεν κρίθηκε ποτέ στο γήπεδο.

Ακόμα όμως και αν δεν έχει καμία σχέση η επαφή του συστήματος Τσίπρα με τον Ιβάν Σαββίδη, λίγοι αρνήθηκαν να δουν στην απόφαση μια ευκαιρία να αποφορτιστεί το κλίμα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό. Η πολιτική είναι εδώ ακόμα και αν δεν την προσκάλεσε κανείς σε αυτήν την υπόθεση του επεισοδιακού ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, στο κρίσιμο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και στο πρωτάθλημα.

Οι αντιδράσεις και το «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη»

Οι πρώτες αντιδράσεις για τη μεταμεσονύχτια απόφαση της επιτροπής της ΕΠΟ δεν άργησαν να καταγραφούν. Οι περισσότεροι δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να παρατηρήσουν το εσπευσμένο της έκδοσης της απόφασης, μέσα στη νύχτα και λίγες μόλις ώρες πριν από τη σέντρα του καθοριστικού ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Με εξαίρεση, όπως ήταν φυσικό τους φίλους του ΠΑΟΚ, οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι που βγαίνουν σε ραδιόφωνα και social media να σχολιάσουν την απόφαση, επικαλούνται στις τοποθετήσεις τους το περίφημο πια μότο του κ. Τσίπρα «ήταν δίκαιο έγινε πράξη», λόγω των δεσμών του κ. Σαββίδη, με την κυβέρνηση.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, στο πρώτο σχόλιο από πλευράς Ερυθρολεύκων, κάνει λόγο για «απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές, με αποφάσεις δικαστηρίων μέσα στη νύχτα», λόγω της ιδιαίτερης σπουδής που έδειξε το αρμόδιο όργανο της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να βγει η απόφαση έστω και περασμένα πια μεσάνυχτα.

Η απόφαση ανακοινώνεται – το σκεπτικό αγνοείται- και ξαφνικά εμφανίζονται μέσα στη νύχτα και εισιτήρια, τα οποία βγαίνουν πρωί – πρωί στα εκδοτήρια της Τούμπας για να προλάβουν να διατεθούν στους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά». Μέσα σε λίγες ώρες όλα είναι έτοιμα, ενώ έχει αναβληθεί εν τω μεταξύ και το ντέρμπι Αρης – ΠΑΟΚ στο μπάσκετ λόγω αδυναμίας της αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να εγγυηθεί την ασφάλεια και των δύο αγώνων. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση -σαν έτοιμος από καιρό για την λυτρωτική απόφαση- και λαμβάνεται κάθε ανθρωπίνως δυνατό μέτρο προκειμένου να μην υπάρξει «άλλος ηλίθιος» (και σεσημασμένος) να πετάξει ρολό ταμειακής από τα επίσημα της Τούμπας στο κεφάλι του αντίπαλου προπονητή, αλλά και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο προβοκάτσιας (όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης).

Οι αντιδράσεις όμως έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και στα social media τα σχόλια περί «ευγενικής εξυπηρέτησης» του Αλέξη Τσίπρα στον Ιβάν Σαββίδη, δίνουν και παίρνουν. Αλλοι, πιο ρεαλιστές, αρκούνται στη διαπίστωση ότι ο ΠΑΟΚ είναι και επίσημα πια ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τόσο αγωνιστικά όσο και (το κυριότερο) εξωαγωνιστικά, με τη συνδρομή βεβαίως βεβαίως και του «δικού του», κατά δήλωση του ίδιου του κ. Σαββίδη –  στην προεδρία της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου. Η «αλλαγή φρουράς» και η απάντηση στο ποιος κάνει πλέον κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ολοκληρωθεί και τα ηνία έχουν περάσει από «ερυθρόλευκα» χέρια σε «ασπρόμαυρα».

Ο Βασιλειάδης του… Πειραιά

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης βγαίνει  από νωρίς το πρωί της Κυριακής (σ.σ. όπως τα φρεσκοτυπωμένα εισιτήρια στα εκδοτήρια της Τούμπας) στη δημόσια τηλεόραση για να υπερασπιστεί -με την ιδιότητα και του νομικού αφού είναι μάχιμος δικηγόρος- την απόφαση. Πρόκειται, είπε, για απόφαση τακτικών δικαστών που εκπροσωπούν την ανεξάρτηση ελληνική Δικαιοσύνη, και η παρουσία τους στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ είναι -λέει- μεγάλη κατάκτηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την ίδια ώρα βέβαια, ως γέννημα θρέμμα του Πειραιά, προτίθεται να πολιτευτεί στο μεγάλο λιμάνι στις ερχόμενες εκλογές, με αβέβαιο πάντως αποτέλεσμα μετά και τις παραπάνω δηλώσεις του.

Διαφορετική ωστόσο ήταν η άποψη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που σε επίσημη ανακοίνωσή της  έκανε ανοικτά λόγο για απόφαση – προϊόν πολιτικής παρέμβασης, προς όφελος μάλιστα συγκεκριμένου επιχειρηματία, εννοώντας -αλλά όχι κατονομάζοντας- τον Ιβάν Σαββίδη.

Υπενθυμίζοντας την εξαντλητική ποινή σε βάρος του Παναθηναϊκού για ανάλογο περιστατικό (σ.σ. τον τραυματισμό του προπονητή του ΠΑΟΚ από κουτάκι μπύρας στο περυσινό ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στη Λεωφόρο), η διοίκηση του Τριφυλιού καταγγέλλει συνθήκες απόλυτης απαξίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και καλεί τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τα μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας να παραιτηθούν, αν θέλουν τουλάχιστον να σώσουν τα προσχήματα.

Ο γνωστός για τα «ολυμπιακά» του αισθήματα δικηγόρος -και πρώην βουλευτής Πειραιά- Πέτρος Μαντούβαλος είναι ακόμα πιο οξύς. Μιλά για  απόφαση που «προσπαθεί με το ζόρι να εκτελέσει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός: ότι το πρωτάθλημα θα πάει στον ΠΑΟΚ». «Πάρτε λοιπόν το πρωτάθλημα, συγχαρητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάνοντας αναφορά στο γνωστό θέμα των προστίμων στη ΣΕΚΑΠ (εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη) συμπληρώνει με ισχυρή δόση ειρωνείας:  «Πέραν της χαριστικής διαδικασίας φόρων και προστίμων κλπ. στον κ. Σαββίδη, ξέρω ότι ο κ. πρωθυπουργός εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει μπει σε μια διαδικασία ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα. Μπράβο και στον πρωθυπουργό, μπράβο και στον ΠΑΟΚ».

«Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι, με τα ίδια επεισόδια είχαμε άλλη απόφαση για τον Παναθηναϊκό», σχολίασε από πλευράς του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

Από τους πρώτους που είχε υποστηρίξει, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα τιμωρηθεί με την ίδια ποινή που τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός πέρυσι, ήταν ο αθλητικογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος, ο οποίος σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο σημειώνει ότι πρόκειται για απόφαση χωρίς προηγούμενο, που δεν πατάει πουθενά και για αυτό άλλωστε δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό της.

Αναλύοντας τη «δικονομική σοφιστεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου  του Πειθαρχικού Κώδικα, ο αθλητικογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, με την συγκεκριμένη απόφαση,  «παίζει τα ρέστα της, καθώς πιστεύει πως ένα πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, μια λύση στα διοικητικά του Παναθηναϊκού και καμιά τριανταριά εκατομμύρια ευρώ προίκα στην ΑΕΚ για το γήπεδο, θα την βοηθήσουν να βρει ψήφους στις εκλογές που έρχονται».

Αφήστε που έχει και ανοιχτό το Σκοπιανό και δεν είναι ώρα για δυσάρεστες αποφάσεις και νέα μέτωπα με τον πολυπληθή λαό του ΠΑΟΚ….

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...