564
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής | twitter.com/PrimeministerGR

«Δώρο» Τσίπρα από τις Βρυξέλλες η αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του αν. Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2018, 17:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/6/2018, 21:00
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής
|twitter.com/PrimeministerGR

«Δώρο» Τσίπρα από τις Βρυξέλλες η αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του αν. Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2018, 17:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/6/2018, 21:00

Την επ΄αόριστον αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ηδη όπως έκανε γνωστό,  έδωσε τη σχετική εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη -όπως τη χαρακτήρισε- αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το ζήτημα, υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός, το είχε θέσει στον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και το αφού το ξανασυζήτησαν την Παρασκευή, έδωσε το «πράσινο φως» για την αναστολή του μέτρου.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η σχετική αναφορά στο κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας που επετεύχθη στην τριμερή συνάντηση των Βρυξελλών (στο περιθώριο της Συνόδου) μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως υπογραμμίζεται, χώρες – μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη, τόσο από οικονομικής άποψης, αλλά και όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό της Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται πως θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και της Ισπανίας.

Από την πλευρά τους, Ελλάδα και Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Ταυτόχρονα η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα μείνει ως έχει για όσο κρατά η προσφυγική κρίση και για όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Η απάντηση της ΝΔ

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της ΝΔ αντί να την… αντιπολιτεύεται, μπορούν να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα» σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί αναστολής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η ΝΔ «χαιρετίζει» την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά, «κάτι που είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία στη Βουλή και είχε απορρίψει η κυβέρνηση».

«Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητά συνενόχους για το Σκοπιανό, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων» καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Κίνημα Αλλαγής: Εκαναν τη χώρα «αποθήκη ψυχών» με ανταλλαγή προσωρινή μείωση ΦΠΑ

«Η συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις» προειδοποιεί το Κίνημα Αλλαγής και κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρας ότι «για μια ακόμη φορά τα έδωσε όλα στην κυρία Μέρκελ».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό στην ΕΕ, εκτιμά ότι δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της χώρας και της έννοιας του ασύλου, απομακρύνει το ενδεχόμενο βελτίωσης του Κανονισμού Δουβλίνο και καθιστά την χώρα «αποθήκη ψυχών».

«Όσο για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά, έπρεπε να είχε αποφασισθεί εδώ και καιρό όπως με πρόταση νόμου έχουμε προτείνει. Και φυσικά είναι απαράδεκτο το ότι συνδέεται με νέα αύξηση του αριθμού των προσφύγων» τονίζει το ΚΙΝΑΛ και καταλήγει: «Σε καμία περίπτωση το προσωρινό αυτό μέτρο δεν αντιμετωπίζει την επιβάρυνση της χώρας από την νέα συμφωνία του κ. Τσίπρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...