352
Στη Γερμανία ανακυκλώνεται το 99% των πλαστικών φιαλών | Shutterstock

Η βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα: «Ανακύκλωση τώρα!»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 15:06
Στη Γερμανία ανακυκλώνεται το 99% των πλαστικών φιαλών
|Shutterstock

Η βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα: «Ανακύκλωση τώρα!»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 15:06

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα δοχεία για ποτά, είτε πρόκειται για πλαστικό, γυαλί ή μέταλλο, θα μπορούν να επιστρέφονται, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, ανάβοντας το πράσινο φως για την εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης, το οποίο προσπαθούν να περάσουν εδώ και μια δεκαετία οικολόγοι ακτιβιστές, γράφει ο Guardian.

Το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια σε 38 χώρες, αποσκοπεί στην μείωση των απορριμμάτων που μολύνουν τη γη και τη θάλασσα. Το χρηματικό ποσό που επιστρέφεται στους καταναλωτές ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης ή του δοχείου ενώ πολλά καταστήματα χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα σε μια προσπάθεια αυτοματοποίησης της επιστροφής των κενών.

Από κει και πέρα υπεύθυνοι για την ανακύκλωση είναι οι λιανοπωλητές. Σε άλλες χώρες έχει αποδειχτεί ότι τα συστήματα επιστροφής χρημάτων (DRS) έχουν αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Προς το παρόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακυκλώνεται μόνο το 43% των 13 δισ. πλαστικών φιαλών, που πωλούνται κάθε χρόνο ενώ καθημερινά πετιούνται 700.000. Αντίθετα στη Γερμανία, όπου το σύστημα (DRS) λειτουργεί από το 2003, ανακυκλώνεται το 99% των πλαστικών φιαλών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πλαστικό είναι ολέθριο για το θαλάσσιο περιβάλλον μας», δήλωσε ο γραμματέας περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, τονίζοντας ότι «Είναι απολύτως απαραίτητο να ενεργήσουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή και να περιορίσουμε τα εκατομμύρια των πλαστικών φιαλών που πετιούνται καθημερινά χωρίς να ανακυκλώνονται. Έχουμε ήδη απαγορεύσει τα βλαβερά μικροσφαιρίδια [χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και είδη καθαρισμού], κόβουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας και τώρα θέλουμε να αναλάβουμε δράση για τα πλαστικά μπουκάλια ώστε να βοηθήσουμε να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας ».

Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα σούπερ μάρκετ αποτελούν βασική πηγή ρύπανσης από πλαστικό. Σύμφωνα με μια έρευνα οι μεγάλες αλυσίδες δημιουργούν σχεδόν 1 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων συσκευασιών κάθε χρόνο.  Εντωμεταξύ η χρήση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης μειώθηκε κατά 80% από την στιγμή που επιβλήθηκε χρέωση (5p).

Ακόμη, πέρυσι μια έρευνα  αποκάλυψε ότι κάθε λεπτό κατασκευάζονται 1 εκατ. πλαστικά μπουκάλια σε όλο τον κόσμο, αριθμός ο οποίος το πιθανότερο είναι ότι θα αυξηθεί αφού οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...