435
Η πρωταγωνίστρια της (αληθινής) ιστορίας | Shutterstock

Αληθινή ιστορία: Οταν διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της ήταν τζιχαντιστής…

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 22:20
Η πρωταγωνίστρια της (αληθινής) ιστορίας
|Shutterstock

Αληθινή ιστορία: Οταν διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της ήταν τζιχαντιστής…

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 22:20

«Αυτό είναι πόλεμος». Την απόλυτη φρίκη βίωσε για δύο χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2017, μια Αμερικανίδα σε προπύργιο των τζιχαντιστών της ISIS. Η Σαμ Ελ Χασανί αποκάλυψε στην κάμερα του BBC το αποτροπιαστικό καθεστώς ομηρίας στο οποίο παγιδεύτηκε από τον…σύζυγό της.

Ο Μουσά την έπεισε να πάρει τα δύο τους παιδιά και να μεταβούν από τις ΗΠΑ στη Ράκα, την πόλη που λάβωσε η ISIS και που πριν από λίγους μήνες ανακατέλαβαν οι συριακές δυνάμεις.

«Ο άντρας μου μας παγίδεψε για να πάμε στη Ράκα» ισχυρίστηκε η Σαμ. Ξαφνικά, τον είδε να στέκεται στη μέση του δρόμου. Αξύριστος, με πυκνό μούσι και με ένα όπλο στο χέρι. Χαμογελούσε πλατιά…

Με το που αντίκρισε τον σύζυγό της, η γυναίκα του είπε: «Είσαι τρελός, σηκώνομαι και φεύγω».

Εκείνος τότε με κυνικό ύφος της απάντησε: «Δοκίμασέ το, δεν θα καταφέρεις να φύγεις».

Το χειρότερο όλων είναι ότι ο γιος της Σαμ πρωταγωνίστησε σε ένα από τα τελευταία ανατριχιαστικά και προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.  Από τα παιδικά χείλη του Μάθιου ήχησαν λέξεις που αποδεικνύουν τη χαοτική φύση του φανατισμού.

Στέλνοντας μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο, φαίνεται να λέει, λίγο προτού περάσει στον έλεγχο των συριακών δυνάμεων η Ράκα: «Ο Αλλάχ υποσχέθηκε ότι εμείς θα νικήσουμε και εσύ θα χάσεις. Ο πόλεμος δεν θα λήξει στα εδάφη της Ράκα ή της Μοσούλης αλλά στα δικά σας. Ετοιμαστείτε, ο πόλεμος ξεκίνησε»…

Το βίντεο δείχνει το ανήλικο αγόρι να χειρίζεται όπλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η μητέρα του τρέμει να γυρίσει στις ΗΠΑ. Φοβάται μήπως χάσει το παιδί της με τη σκέψη ότι θα θεωρηθεί τρομοκράτης και απειλή για τη Δύση.

Η Σαμ υποστηρίζει, πάντως, ότι το συγκεκριμένο οπτικό υλικό είναι προϊόν απόλυτης προπαγάνδας.

Η αδερφή της, Λόρι, προσπαθεί να τη βοηθήσει να βγει από τον εφιάλτη και να φύγει από τη Συρία. «Βοήθησέ με Λόρι να φύγω» – αυτό ήταν το email που της έστειλε η Σαμ τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι πέντε με δέκα βόμβες την ημέρα πέφτουν γύρω της.

Ο σύζυγός της Μουσά δεν ζει πια, καθώς έπεσε νεκρός από βομβαρδισμούς σε αεροπορική επιδρομή. Ομως η Σαμ βρίσκεται ακόμη στη Συρία χωρίς να γνωρίζει τι την περιμένει εάν φύγει από εκεί και επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Δεν έχει νόημα να ζήσω μακριά από το παιδί μου» εξηγεί…

Οι ιστορίες από τον θύλακα των τζιχαντιστών μαρτυρούν ένα ανείπωτο δράμα, μια άνευ προηγουμένου κακοποίηση της ανθρώπινης φύσης.

Χάνοντας, πάντως, τη Ράκα, η ISIS έχασε σημαντικά εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της, όμως οι συνέπειες από την παρατεταμένη παρουσία της ισλαμιστικής οργάνωσης στην πόλη όχι απλώς δημιούργησαν, αλλά και εδραίωσαν την απελπισία.

Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να μη θυμίζει η Ράκα πόλη βυθισμένη στα συντρίμμια ενός πολέμου που ανέδειξε την πιο ακραία μορφή βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...