274
Βουδαπέστη, 20 Ιουνίου: η ουγγρική Βουλή ενώ ψηφίζει τον αντιμεταναστευτικό νόμο | REUTERS / Tamas Kaszas

Στην Ουγγαρία ψήφισαν νόμο για να… «σταματήσουν τον Σόρος»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 20:50
Βουδαπέστη, 20 Ιουνίου: η ουγγρική Βουλή ενώ ψηφίζει τον αντιμεταναστευτικό νόμο
|REUTERS / Tamas Kaszas

Στην Ουγγαρία ψήφισαν νόμο για να… «σταματήσουν τον Σόρος»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 20:50

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων η Ουγγαρία του Ορμπαν ψήφισε αντιμεταναστευτικά μέτρα, με το πρόσχημα της πάταξης «των οργανωτών της παράνομης μετανάστευσης».

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Τετάρτη τον λεγόμενο νόμο «Σταματήστε τον Σόρος»: ο νέος νόμος προβλέπει άσκηση ποινικών διώξεων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες και ήταν αναμενόμενος, αφού τον είχε υποσχεθεί στους Ούγγρους προεκλογικά ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Με βάση τον νόμο αυτόν μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους όποιος παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία από χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν, εφόσον η ζωή αυτών των προσώπων δεν απειλείται άμεσα. Την περασμένη Τρίτη, με ένα άλλο νομοσχέδιο, το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε και τη φορολόγηση 25% των ΜΚΟ για τις οποίες υπάρχουν «υπόνοιες» ότι παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

«Ενισχύουμε την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας» διατείνεται η ουγγρική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη νομοθεσία της «αναγκαία, επειδή η μεταναστευτική πίεση που πλήττει την Ευρώπη είναι συνεχής». Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η πολιτική της ΕΕ υπέρ της μετανάστευσης απειλεί τη χώρα μας που μπορεί να κατακλυστεί από μετανάστες».

Μένος κατά του Σόρος

Στον νόμο αναφέρεται το όνομα του ουγγρικής καταγωγής αμερικανού επενδυτή Τζορτζ Σόρος, τον οποίο έχει στοχοποιήσει η Ουγγαρία σαν ενορχηστρωτή της «μαζικής μετανάστευσης» προς την Ευρώπη – τον ισχυρισμό αυτόν ο ίδιος ο Σόρος τον διαψεύδει. Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος, που χρηματοδοτεί πολλές ΜΚΟ στην Ουγγαρία και σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε φέτος την άνοιξη ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία λόγω του πολέμου που δέχεται εδώ και έναν χρόνο σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Το ίδρυμα ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...