283
Τα «πεθαμένα» ρομποτάκια-σκυλάκια Aibo παραταγμένα στον βουδιστικό ναό για το «στερνό αντίο» | Twitter/afun_official

Ιαπωνία: Τα ρομποτικά σκυλάκια αξίζουν και αυτά την κηδεία τους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 20:17
Τα «πεθαμένα» ρομποτάκια-σκυλάκια Aibo παραταγμένα στον βουδιστικό ναό για το «στερνό αντίο»
|Twitter/afun_official

Ιαπωνία: Τα ρομποτικά σκυλάκια αξίζουν και αυτά την κηδεία τους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 20:17

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τον οικόσιτο σκύλο, είναι πάντα δύσκολος. Στην Ιαπωνία είναι δύσκολος και ο αποχαιρετισμός στον ρομποτικό «οικόσιτο» σκύλο – βοηθά όμως η θρησκεία.

Ακόμα και τα μηχανήματα «πεθαίνουν» κάποια στιγμή. Οπως τα ηλεκτρονικά σκυλάκια Aibo, που κατασκευάζει η Sony.

Ο Guardian παρακολούθησε μια τελετή για 114 Aibo, από μια παλαιότερη γενιά της συσκευής, τα οποία έτυχαν κηδείας με όλους τους τύπους του βουδισμού.

Σε κάθε Aibo υπήρχε ένα καρτελάκι με την προέλευσή του και τα ονόματα των τεθλιμμένων ιδιοκτητών. Πάντως τα ρομποτάκια δεν θάβονται ούτε αποτεφρώνονται.

Το γκάτζετ άρχισε να πωλείται πριν από σχεδόν 20 χρόνια, το 1999, σαν το πρώτο ρομπότ διασκέδασης για οικιακή χρήση. Παρά την υψηλή τιμή του, που έφτανε τα 2.000 δολάρια, η πρώτη παρτίδα με 3.000 κομμάτια εξαντλήθηκε σε μόλις 20 λεπτά.

Η παραγωγή του μοντέλου σταμάτησε το 2006, όπως και η επισκευή του από την εταιρεία το 2014, έτσι πολλά από τα Aibo  φτάνουν πια στο τέλος της ηλεκτρονικής ζωής τους. Λίγο πολύ στα χρόνια που ζει και ένας πραγματικός σκύλος.

Μόλις φέτος τον Ιανουάριο η Sony έριξε στην αγορά μια ανανεωμένη έκδοση  του ρομποτικού συντρόφου, με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, προσθέτει ο Guardian, δηλώνει ότι δεν θα επισκευάσει ξανά τα παλιά μοντέλα.

Οικογενειακές στιγμές: παιχνίδια με το ρομποτικό κατοικίδιο (Credit: SONY)

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να στείλουν τα «νεκρά» Aibo, μετά την τελετή της κηδείας, σε μια εταιρεία που ανακυκλώνει εξαρτήματα σαν ανταλλακτικά για όσα εξακολουθούν να λειτουργούν.

Οι ιερείς του παμπάλαιου ναού, που μετρά πάνω από τέσσερις αιώνες ζωής, δεν βλέπουν τίποτα το κακό σε όλα αυτά. Ενας από αυτούς εξηγεί εξάλλου ότι «όλα τα πράγματα έχουν μέσα τους λίγη ψυχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...