546
Ο αντιπρόεδρος Πενς με τη σύζυγό του Κάρεν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Λιγο αργότερα αποχώρησε | White House/Myles Cullen/Handout via REUTERS

Αποχώρησε από αγώνα αμερικανικού φούτμπολ ο αντιπρόεδρος Πενς

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 08:15
Ο αντιπρόεδρος Πενς με τη σύζυγό του Κάρεν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Λιγο αργότερα αποχώρησε
|White House/Myles Cullen/Handout via REUTERS

Αποχώρησε από αγώνα αμερικανικού φούτμπολ ο αντιπρόεδρος Πενς

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 08:15

Ημέρα γεμάτη αντιπαραθέσεις ήταν για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ η Κυριακή, με τον πρώτο να επιτίθεται σε ρεπουμπλικανό γερουσιαστή μέσω –τι άλλο;- του Twitter και τον δεύτερο να αποχωρεί από αγώνα αμερικανικού φούτμπολ λόγω των γνωστών διαμαρτυριών των αθλητών κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αποχώρησε από κυριακάτικο αγώνα φούτμπολ στην Ιντιάνα, την γενέτειρά του, επειδή αρκετοί παίκτες γονάτισαν κατά την καθιερωμένη ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι δεν πρόκειται να «προσδώσει αξία σε οποιοδήποτε γεγονός δεν σέβεται τους στρατιώτες μας, τη σημαία μας ή τον εθνικό μας ύμνο».

Ηταν άλλο ένα επεισόδιο στην συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αθλητικό κόσμο και τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δηλώνει εξοργισμένος από την τακτική των παικτών την οποία θεωρεί ασεβή.

Το γονάτισμα κατά τον εθνικό ύμνο είναι μία συμβολική πράξη που εμφανίστηκε στους αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου πριν από δύο χρόνια, ως διαμαρτυρία για τους θανάτους μαύρων από ενέργειες λευκών αστυνομικών. Εκτοτε έχει επεκταθεί σημαντικά ενώ έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και σε αγώνες χόκεϊ. Στο κυριακάτικο ματς ανάμεσα στους Κολτς της Ιντιάνα και τους 49ερς του Σαν Φραντσίσκο τουλάχιστον 20 παίκτες των φιλοξενούμενων γονάτισαν.

Τον αντιπρόεδρο που αποχώρησε από το ματς, κάλυψε πλήρως ο Ντόναλντ Τραμπ, που έγραψε ότι είχε ζητήσει προσωπικά από τον αντιπρόεδρο να φύγει από τον αγώνα εάν οποιαδήποτε παίχτης γονάτιζε. «Είμαι περήφανος για αυτόν και την δεύτερη κυρία Κάρεν», είπε.

Ο πρόεδρος από την πλευρά του, ήταν απασχολημένος με τη δική του διαμάχη με τον σημαίνοντα γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ.

Η αρχή είχε γίνει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας όταν ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν βυθίζονται στο χάος χάρη στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

Ο Τραμπ απάντησε την Κυριακή αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες από διαλόγους που είχε με τον Κόρκερ.

«Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ με “εκλιπαρούσε” για να τον στηρίξω προκειμένου να επανεκλεγεί στο Τενεσί. Εγώ είπα “ΟΧΙ” και εκείνος αρνήθηκε (πως είπε ότι δεν μπορεί να κερδίσει χωρίς την υποστήριξή μου)» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι ο Κόρκερ «ήθελε επίσης να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, εγώ είπα “ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”» και ότι ο γερουσιαστής Κόρκερ «είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την φρικτή συμφωνία με το Ιράν» για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Συνεπώς, το περίμενα ότι ο Κόρκερ θα ήταν μια αρνητική φωνή κι ότι θα ήταν αντίθετος στη σπουδαία ατζέντα μας. Δεν διαθέτει τα κότσια για να είναι υποψήφιος» ήταν το συμπέρασμα του προέδρου.

Λίγες ώρες μετά τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου, ο 65χρονος γερουσιαστή που εκλέγεται στη Γερουσία από τον Ιανουάριο του 2007 και σκοπεύει να αποχωρήσει το 2018, έγραψε στο Twitter ότι είναι «κρίμα που ο Λευκός Οίκος μετατράπηκε σε παιδικό σταθμό για ενήλικες. Κάποιος, χωρίς καμιά αμφιβολία δεν πήγε στη βάρδια σήμερα το πρωί».

Το όνομα του Κόρκερ είχε αναφερθεί για την θέση του συνυποψηφίου στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν για τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών. Τον Ιούλιο του 2016 ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι απέρριψε την θέση του επόμενου αντιπροέδρου σε μια συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον τότε υποψήφιο Τραμπ.

Ωστόσο, φέτος τον Αύγουστο, μετά τις βίαιες ρατσιστικές διαδηλώσεις στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια, ο γερουσιαστής είχε δηλώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν «έχει καταφέρει ακόμη να αποδείξει ότι διαθέτει τη σταθερότητα και τα απαραίτητα προσόντα για να πετύχει» ως πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...