1040
Η Αντζελίνα Τζολί σε πρεμιέρα ταινίας τον Σεπτέμβριο. Η ζωή της είναι το ίδιο περιπετειώδης με τις ταινίες της | REUTERS/Mark Blinch

Η Τζολί ήθελε να συλλάβει πολέμαρχο (στ’ αλήθεια)

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2017, 16:07
Η Αντζελίνα Τζολί σε πρεμιέρα ταινίας τον Σεπτέμβριο. Η ζωή της είναι το ίδιο περιπετειώδης με τις ταινίες της
|REUTERS/Mark Blinch

Η Τζολί ήθελε να συλλάβει πολέμαρχο (στ’ αλήθεια)

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2017, 16:07

Η ζωή μιμείται την τέχνη. Ή μήπως είναι τελικά το αντίθετο; Σε μια ιστορία που θυμίζει σε πολλά τις ταινίες αλλά και την πραγματικότητα του κόσμου της κατασκοπίας είχε εμπλακεί η Αντζελίνα Τζολί: θα γινόταν το δόλωμα για τη σύλληψη ενός διαβόητου αφρικανού πολέμαρχου. Και μάλιστα, η ιδέα ήταν της ίδιας!

Η υπόθεση έρχεται στο φως ενώ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στη Χάγη, συνεχίζεται η δίκη για εγκλήματα πολέμου που έγιναν στους συνεχείς εμφυλίους στην Κεντρική Αφρική.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία που έρχεται στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι η Τζολί είχε επικοινωνήσει για το θέμα το 2012 με τον τότε γενικό εισαγγελέα του ΔΠΔ Λούις Μορένο Οκάμπο.

Πρόκειται για χιλιάδες έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του γαλλικού ενημερωτικού ισότοπου Mediapart και ευρωπαίων ερευνητών δημοσιογράφων. Σε αυτά φαίνεται ότι ο Μορένο Οκάμπο είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει την Τζολί για να βοηθήσει στη σύλληψη ατόμων που καταζητούσε το ΔΠΔ αλλά και ότι, γενικότερα, έδειχνε να ενδιαφέρεται να αξιοποιεί διασημότητες για τους σκοπούς του Δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας, γράφουν οι Sunday Times του Λονδίνου, είχε συγκεκριμένα την ιδέα να σταλεί  τη Τζολί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και να αναζητήσει τον Τζόζεφ Κόνι, έναν  καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου στρατιωτικό από την Ουγκάντα. Ο Οκάμπο γράφει ότι «η Τζολί είχε την ιδέα να τον καλέσει σε δείπνο και να τον συλλάβουν».

Στην επιχείρηση θα μετείχε και ο Μπραντ Πιτ αλλά και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που θα πλησίαζαν στο κρησφύγετο του Κόνι, στο οποίο ήταν γνωστό ότι κρατούνταν εκατοντάδες απαχθέντα παιδιά.

Ο Μορένο Οκάμπο εμφανιζόταν αρκετά βέβαιος για την συμμετοχή της Τζολί και του συζύγου της και για την δυνατότητα να φέρει σε πέρας την –πραγματικά- παράτολμη επιχείρηση: «Ξεχάστε τους άλλους σελέμπριτι, αυτή είναι η μόνη. Θα της άρεσε να συλλάβει τον Κόνι, είναι έτοιμη. Ισως είναι και ο Μπραντ».

epa02283429 (FILE) A file picture dated 02 November 2006 shows the leader of the Lord's Resistance Army (LRA), Joseph Kony (L), at his jungle hideout in Ri-Kwamba, southern Sudan. The LRA, a rebel group operating across a large stretch of central Africa, has been accused of a campaign of enforced recruitment, reports said on 12 August 2010. Human Rights Watch said the group has brutally abducted at least 697 adults and children over the past 18 months. EPA/STUART PRICE - POOL
Ο διαβόητος πολέμαρχος Τζόζεφ Κόνι, εδώ το 2006 στο νότιο τμήμα του Σουδάν (EPA/STUART PRICE – POOL)
Το δόλωμα για τον πολέμαρχο

Κατά του Κόνι ήδη από το 2005 το ΔΠΔ είχε διατυπώσει έναν μακρύ κατάλογο κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου: δολοφονίες, βιασμοί, εξαναγκασμός σε δουλεία ενώ υπήρχαν ενδείξεις και για αναγκαστική στράτευση παιδιών.

Το 2012 η περίπτωση του Κόνι έγιναν ευρύτερα γνωστή μέσα από μια καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα που έγινε viral σε ελάχιστες ημέρες.

Θα μπορούσε να βοηθήσει η Τζολί; Ο Μορένο Οκάμπο φάνηκε να πιστεύει πως ναι και έγραψε στην Τζολί ότι η ηθοποιός θα «ενσωματωθεί με τις ειδικές δυνάμεις που κυνηγούν τον Κόνι». Ρώτησε μάλιστα «αν ο Μπραντ μπορεί να έλθει μαζί σου».

Η ηθοποιός ανταπάντησε ότι ο σύζυγός της υποστηρίζει την ιδέα και κάλεσε τον εισαγγελέα να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. Το μήνυμα έκλεινε με «πολλή αγάπη και φιλάκια».

Για τον εισαγγελέα η Τζολί δεν θα ήταν μόνο το δόλωμα για να συλληφθεί ο Κόνι αλλά και μια παρουσία που θα τόνωνε το ηθικό των διωκτών του πολέμαρχου: «Είναι πρόθυμοι να τον συλλάβουν, αλλά αφού σε συναντήσουν, θα το κάνουν».

Ωστόσο τα email που έχει στη διάθεσή του το Mediapart δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η «αποστολή» της Τζολί δεν έγινε ποτέ, το ενδιαφέρον της ίδιας φαίνεται να ατόνησε σημαντικά και τα μηνύματα από τον εισαγγελέα έμεναν αναπάντητα.

epa03266251 Luis Moreno-Ocampo leaves after a swearing-in ceremony at The International Criminal Court (ICC) in The Hague, Netherlands, 15 June 2012. The ICC installed Gambian war crimes lawyer Fatou Bensouda as its new prosecutor for a nine-year term on 15 June. Bensounda replaces Luis Moreno-Ocampo. She will be tasked with trying to bring to justice alleged war criminals including Uganda's Joseph Kony, Libya's Seif al-Islam Gadhafi and Sudanese president Omar al-Bashir. EPA/BAS CZERWINSKI POOL
Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο ήταν γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ από το 2003 ως το 2012 (EPA/BAS CZERWINSKI POOL)
Η ηθοποιός και ο εισαγγελέας

Η αισιοδοξία του αργεντινού εισαγγελέα του ΔΠΔ για την αξιοποίηση της Τζολί σαν δόλωμα είναι πάντως μέρος μόνο της δραστηριότητας του,  από την οποία δεν λείπουν και οι αμφιλεγόμενες κινήσεις.

Φαίνεται ότι ο Μορένο Οκάμπο, κατά την εννεαετή θητεία του στο ΔΠΔ (2003-2012), είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσεγγίσει διασημότητες –και ιδιαίτερα την Τζολί που έχει μεγάλη ανθρωπιστική δραστηριότητα- για τους σκοπούς του Δικαστηρίου.

Σε μία περίπτωση φέρεται να ζήτησε από την Τζολί τη συμβολή της για το πώς να ανακοινώσει τα εμπιστευτικά και ευαίσθητα αποτελέσματα μίας τριετούς έρευνας για το αν το ΔΠΔ είχε τη δικαιοδοσία να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου που έγιναν στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το 2009 η Τζολί είχε παραστεί στη δίκη του κογκολέζου πολέμαρχου Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος κατηγορούνταν για τον εξαναγκασμό ανηλίκων να πολεμήσουν.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Μορένο Οκάμπο ζήτησε από την Τζολί, με ένα κολακευτικό email, να γίνει σύμβουλός του. Και ενώ η ίδια δεν φαίνεται να δέχτηκε, ο εισαγγελέας, όπως γράφουν οι Times, δεν σταμάτησε να τη βομβαρδίζει με email που λίγο απείχαν από το να είναι παρεξηγήσιμα.

Το 2011 ήταν σειρά της Τζολί να ζητήσει κάτι από τον Μορένο Οκάμπο. Τον ρώτησε για τη γνώμη του σχετικά με την ταινία «Στη Γη του Αίματος και του Μελιού» την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε η ίδια, με θέμα τον πόλεμο στη Βοσνία.

Παρά τις μέτριες κριτικές, ο Μορένο Οκάμπο ήταν κατενθουσιασμένος: της έγραψε ότι το έργο μπορεί να συγκριθεί με αυτά του Σαίξπηρ και ότι ο ίδιος «ακόμη να συνέλθει από την υπόθεση του έργου»! Και σε νεότερο email της αποκάλυπτε ότι είδε την ταινία για τέταρτη φορά και ότι η ίδια είναι «μια μεγαλοφυία». Το μήνυμα έκλεινε με ένα «xx, Luis»  («φιλάκια, Λουίς»).

Η Τζολί απάντησε κολακευμένη και ευχαρίστησε τον εισαγγελέα για το ότι η ταινία μίλησε στην καρδιά του. Αυτός, αφού είχε στρώσει το χαλί της στενής σχέσης, μερικούς μήνες μετά επανήλθε με την πρόταση για τον Κόνι.

Σήμερα ο Μορένο Οκάμπο θεωρεί ότι τα email που ήλθαν στο φως είναι το προϊόν κυβερνοεπίθεσης και ότι κάποιοι που αντιτίθενται στο έργο του προχώρησαν σε επιλεκτικές διαρροές εναντίον του.

Εν τω μεταξύ, ο Κόνι εξακολουθεί να είναι καταζητούμενος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...