458
Οι αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρό | REUTERS/Sergio Perez

Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε μεγαλύτερο χτύπημα στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2017, 22:28
Οι αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρό
|REUTERS/Sergio Perez

Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε μεγαλύτερο χτύπημα στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2017, 22:28

Οι δράστες των επιθέσεων στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 130, σχεδίαζαν «μια επίθεση πολύ μεγαλύτερου εύρους».

Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, όπως μετέδωσε ο Guardian.

«Προετοίμαζαν μία ή περισσότερες επιθέσεις. Η έκρηξη στο Αλκανάρ επέτρεψε να αποφύγουμε (…) επιθέσεις πολύ μεγαλύτερου εύρους», είπε ο Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης.

Οι ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Οι τρεις από τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είναι Μαροκινοί ενώ ένας τέταρτος που έχει τεθεί επίσης υπό κράτηση είναι Ισπανός. Είναι ηλικίας μεταξύ 21-34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Η Αστυνομία διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια. Είναι πιθανόν αυτός ο άνθρωπος να είναι μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Η ισπανική αστυνομία ειδοποίησε σήμερα τις γαλλικές αρχές για ένα ύποπτο όχημα, διαβιβάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός λευκού αυτοκινήτου τύπου Kangoo, στο πλαίσιο της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια αστυνομική πηγή από τη Γαλλία.

«Οι ισπανοί ερευνητές έστειλαν στις γαλλικές αρχές την περιγραφή αυτού του οχήματος που συνδέεται με τις επιθέσεις», οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 14 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 100, σύμφωνα με αυτήν την πηγή που επιβεβαίωσε μια πληροφορία της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien. Το όχημα ενδεχομένως διέσχισε τα σύνορα Γαλλίας- Ισπανίας.

Οι ισπανικές δυνάμεις επιβολής του νόμου καταζητούν ακόμη τουλάχιστον 4 υπόπτους.

H άλλη (ισπανική) όψη

Οι ισπανικές αρχές, πάντως, δέχθηκαν τα πυρά της κριτικής από σοκαρισμένους κατοίκους της Βαρκελώνης και τουρίστες επειδή δεν προστάτευσαν την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης από μια φονική επίθεση με βαν.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν πως φοβούνταν από καιρό πως η περιοχή θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων και διερωτήθηκαν γιατί οι Αρχές της πόλης και η Αστυνομία δεν είχαν εγκαταστήσει μόνιμα κολώνες ή άλλα εμπόδια για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επίθεσης με οχήματα εναντίον περαστικών. Αλλοι είπαν πως οι αρχές πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για ασφάλεια με την προστασία του τουρισμού -ενός τομέα που είναι ευαίσθητος στην αύξηση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας- και τη διατήρηση του τρόπου ζωής των κατοίκων.

Οι δημοτικές αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν πως επιπλέον αστυνομικοί είχαν ήδη αναπτυχθεί στη Ράμπλας πριν από τις τελευταίες επιθέσεις και πως τα μέτρα ασφαλείας είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση.

Τέλος, οι Αρχές δήλωσαν πως τέτοιου τύπου επιθέσεις είναι δύσκολο να αποτραπούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...