712
| Nikos Libertas / SOOC

Γαβρόγλου: «Προσωπική απόφαση να εξαγοράσω τη θητεία – το αν ήταν ηθικό ας το κρίνει ο καθένας»

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2017, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/08/2017, 14:01

Γαβρόγλου: «Προσωπική απόφαση να εξαγοράσω τη θητεία – το αν ήταν ηθικό ας το κρίνει ο καθένας»

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2017, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/08/2017, 14:01

Τη θέση ότι περίπου για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία και ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την αποκάλυψη ότι δεν υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων επί Χούντας, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο φιλόξενο για τα κυβερνητικά στελέχη στούντιο τη ΕΡΤ την Τρίτη.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «προσωπική» την απόφασή του να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία, προσέθεσε ότι «αν ήταν ηθικό αν έπρεπε να πάω επί χούντας στον στρατό, ας το κρίνει ο καθένας» και έπειτα, αφού ξέφυγε από το δύσκολο ερώτημα, επιστράτευσε το γνωστό επιχείρημα περί απόπειρας «δολοφονίας χαρακτήρα», την οποία όπως αναμενόταν απέδωσε στο «αδιέξοδο της αντιπολίτευσης» ενώ υποβάθμισε την όλη υπόθεση σε… «σκανδαλάκι» όπως είπε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε μετά την ψήφιση ενός νόμου που επαναφέρει τους ακαδημαϊκούς κανόνες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού δεν θέλουν τους ακαδημαϊκούς κανόνες, επειδή ομνύουν στην αυτορρύθμιση. Είδαμε, όμως, ποιο ήταν το αποτέλεσμα» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα της επιλογής σημαιοφόρων, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι ο διάλογος με αυτό τον τρόπο υπονομεύει την συζήτηση για την αριστεία. «Υπάρχουν πράγματα πέραν της αριστείας», σημείωσε. «Το σχολείο», τόνισε, «έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει την αριστεία. Δεν γίνεται σχολείο χωρίς απόλυτη αυτονομία των εκπαιδευτικών. Αυτήν επιδιώκουμε», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις και πιέσεις των γονέων στο έργο τους. Για τις αλλαγές στη Μέση Εκπαίδευση, είπε ότι σε πέντε χρόνια το σημερινό καθεστώς εξετάσεων θα είναι παρελθόν.

Σημείωσε ακόμη ότι στον Τύπο γράφονται πράγματα για τη σημαία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Σημαία προφανώς θα έχουμε στα σχολεία. Θα είναι μάλιστα υψωμένες στη διάρκεια όλης της χρονιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως αναμενόταν σκληρή ήταν η ανακοίνωση της ΝΔ μετά τη συνέντευξη του κ. Γαβρόγλου στην ΕΡΤ.

«Ο κ. Γαβρόγλου ύστερα από τρεις μέρες εμφανίστηκε για να επιβεβαιώσει πόσο ελαστική είναι η συνείδησή του. Ομολογεί σήμερα, ότι η απόφαση να εξαγοράσει τη θητεία του από τη χούντα, “είναι ένα σκανδαλάκι”», ανέφερε η Πειραιώς για να καταλήξει: «Βέβαιο είναι ότι σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις του για την Παιδεία αποτελούν το πιο μεγάλο σκάνδαλο που ο ίδιος διέπραξε».

Ηδη από την Κυριακή, όταν το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε ότι επί Επταετίας ο κ. Γαβρόγλου είχε κάνει χρήση του ευεργετικού διατάγματος 720/70 της δικτατορίας για να μην στρατευθεί ως γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Παιδείας είχε φροντίσει να αποδώσει το όλο θέμα στη ΝΔ. Χωρίς να αναφέρεται καν στην αποκάλυψη της εφημερίδας είχε τσιτάρει τον Καισάριο Δαπόντες και είχε αποκαλέσει το «Πρώτο Θέμα» έντυπο-συνώνυμο του κιτρινισμου.

Η ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου είχε ως εξής:

«“Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη” έγραφε ο Καισάριος Δαπόντες πριν 200 χρόνια. Πού να ήξερε πόσο επίκαιρος θα ήταν ακόμη και σήμερα.

» Η Νέα Δημοκρατία, και όχι μόνον, την εβδομάδα που πέρασε υπέστη μία πολιτική και ιδεολογική ήττα. Ο νόμος για τα Πανεπιστήμια σταματάει την απορρύθμιση των ΑΕΙ καθιερώνοντας ακαδημαϊκούς κανόνες. Αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύθηκε επίσης το πολυσέλιδο Προεδρικό Διάταγμα για τα Δημοτικά Σχολεία αντικαθιστώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν εδώ και 20 χρόνια, εκσυγχρονίζοντας την λειτουργία τους.

» Αντί να επικεντρωθεί στην ουσία των ρυθμίσεων, η ΝΔ θέλει να συντηρήσει ένα πολεμικό κλίμα απίστευτων διαστάσεων από κοινού με το έντυπο-συνώνυμο του κιτρινισμού. Τόσο την ενδιαφέρει η εκπαίδευση, τόσο την ενδιαφέρει ο δημοκρατικός δημόσιος λόγος, τόσο την ενδιαφέρει να προστατεύσει τη σημαία αλλά και την έννοια της αριστείας από τον ευτελισμό που υφίσταται με τις φωνασκίες της.

» Οσο για τις προσωπικές επιθέσεις, τα είπε όλα ο Δαπόντες».

Η ανταπάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενα οξύτατη: «Το χειρότερο για τον κ. Γαβρόγλου είναι πως παραμένει αμετανόητος. Αντί να δώσει εξηγήσεις, επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία. Για την ταμπακιέρα, όμως, ούτε λέξη. Σημάδι ενοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ:

«Ο ιδεολόγος αριστερός Γαβρόγλου με λεφτά εξαργύρωσε τις υποχρεώσεις του στην πατρίδα. Αλλος ένας κλασικός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ανέφερε το Ποτάμι, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είχε σχολιάσει: «Δεν είχαμε σκοπό να εκδώσουμε ανακοίνωση για την περίπτωση του κ. Γαβρόγλου. Είμαστε, άλλωστε, συνηθισμένοι από τους ανθρώπους ενός συγκεκριμένου χώρου που συμβούλευαν κατά καιρούς όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, να μιλούν για κανόνες που αφορούν στους άλλους και όχι τους ίδιους. Αλλά η απάντηση του κ. Γαβρόγλου είναι προκλητική. Φτάνει μάλιστα να θεωρεί νίκη για την Ελλάδα την ψήφιση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του νόμου του αναχρονισμού, της οπισθοδρόμησης, της γραφειοκρατίας και της ανομίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...