283
Η πόλη συμβουλεύει τους υπαλλήλους της να ξεκινούν τις επιστολές με ένα «αγαπητοί πολίτες» | EPA/JERRY LAMPEN

Το Αμστερνταμ θέλει να εξαλείψει την έννοια του φύλου – και ξεκινά από τη γλώσσα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 14:21
Η πόλη συμβουλεύει τους υπαλλήλους της να ξεκινούν τις επιστολές με ένα «αγαπητοί πολίτες»
|EPA/JERRY LAMPEN

Το Αμστερνταμ θέλει να εξαλείψει την έννοια του φύλου – και ξεκινά από τη γλώσσα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 14:21

Οδηγίες για μια περισσότερο «συμπεριληπτική» γλώσσα στα δημόσια έγγραφα υιοθέτησε ο δήμος του Αμστερνταμ, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από όρους και λέξεις που εισάγουν διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα.

Ο οδηγός με τις αλλαγές που απευθύνεται στους δημοτικούς υπαλλήλους είναι απλά συμβουλευτικός και δίνει περισσότερες επιλογές στους συντάκτες στους υπαλλήλους.

Ετσι η πόλη του Αμστερνταμ δεν θα απευθύνεται πια (ή πάντως καλό θα είναι να μην το κάνει) σε ομιλίες σε «κυρίες και κύριους», αλλά σε «αγαπητούς πολίτες, αγαπητούς κατοίκους, αγαπημένα πρόσωπα που είστε παρόντα».

Το «Αγαπητέ Κύριε/Κυρία» στις επιστολές θα καταργηθεί και τη θέση του θα πάρουν ουδέτερες περιγραφές όπως το «Αγαπητέ κάτοικε της [συνοικίας]» ή το «Αγαπητοί κάτοικοι του Αμστερνταμ»

Ακόμη, δεν θα αναφέρει πια στα έγγραφά της τις λέξεις «αγόρι» και «κορίτσι» αλλά «αγόρι κατά τη γέννηση» και «κορίτσι κατά τη γέννηση».

Οι αλλαγές δεν πρόκειται να περιοριστούν στο γλωσσολογικό επίπεδο. Ως το τέλος του χρόνου το δημαρχείο του Αμστερνταμ θα έχει τουαλέτες που δεν θα απευθύνονται σε ένα φύλο, όπως έχει ήδη και το δημαρχείο της Ουτρέχτης.

Οπως αναφέρει ο Le Monde η αλλαγή αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα στην Ολλανδία, στην οποία ζουν πλέον περί τα 50.000 διεμφυλικά άτομα, ηλικίας 15 με 70 ετών. Εξάλλου, σημειώνει η εφημερίδα, κάποια από τα δημόσια έγγραφα που έχουν οι Ολλανδοί (εκλογική κάρτα, κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή φοιτητική) δεν αναφέρουν το φύλο του κατόχου τους.

Η πρωτοβουλία, παρά το ότι έχει την έγκριση του ολλανδικού δικτύου για διεμφυλικά άτομα, ενθουσίασε πολύ λιγότερο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Η «πολύ μικρή μειονότητα των διεμφυλικών» είναι αυτή που πρέπει να προσαρμοστεί, λέει ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη δημοτικό συμβούλιο του Αμστερνταμ. Αλλά και ο λαϊκίστικος Τύπος της δεν βλέπει ιδιαίτερα θετικά τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...