285
Ο Χένρικ και η Μαργκρέτε στο μπαλκόνι του παλατιού κατά τα γενέθλια της βασίλισσας, τον Απρίλιο του 2016 | REUTERS/Marie Hald/Scanpix/File Photo

Δανία: Γιατί ο σύζυγος της βασίλισσας δεν θέλει να ταφεί δίπλα της

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 11:07
Ο Χένρικ και η Μαργκρέτε στο μπαλκόνι του παλατιού κατά τα γενέθλια της βασίλισσας, τον Απρίλιο του 2016
|REUTERS/Marie Hald/Scanpix/File Photo

Δανία: Γιατί ο σύζυγος της βασίλισσας δεν θέλει να ταφεί δίπλα της

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 11:07

Μπορεί να είναι πολλές δεκαετίες μαζί στη ζωή η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε και ο πρίγκιπας Χένρικ, πότε όμως δεν αναγνωρίστηκε σαν ίσος της για να λάβει τον τίτλο του βασιλέα.

Ετσι, σε μια διαμαρτυρία που μπορεί να κρατήσει για πάντα, ο Χένρικ ανακοίνωσε ότι δεν θα ήθελε να ταφεί μαζί με τη σύζυγό του, ακριβώς επειδή ποτέ δεν αναγνωρίστηκε σαν ίσος.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1967 και ο Χένρικ χρίστηκε πρίγκιπας, παρά το ότι επανειλημμένα έλεγε ότι θα ήθελε να «προαχθεί» και σε βασιλέα. Η εκπρόσωπος του, Λένε Μπάλεμπι, παραδέχτηκε ότι ο πρίγκιπας «δεν ήταν ευτυχής» με τον ρόλο του και τον τίτλο που είχε στην μοναρχία, αναφέρει ο Guardian. Αυτή η απογοήτευση τα τελευταία χρόνια μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Ετσι η απόφασή του να μην ταφεί δίπλα στη βασίλισσα όταν έλθει η ώρα, εμφανίζεται ως φυσική συνέπεια αυτή της δυσαρέσκειας.

Το Παλάτι από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η απόφαση να μην γίνει βασιλιάς ο Χένρικ είναι σύμφωνη με την πρακτική και άλλων βασιλικών οίκων στην Ευρώπη.

Αν κρίνουμε από τις λεπτομέρειες  της ζωής του Χένρικ και της Μαργκρέτε, η δυσαρέσκεια μπορεί να οδήγησε τον γάμο τους σε διάσταση. Πέρυσι, ο 83χρονος σήμερα Χένρικ παραιτήθηκε από τον τίτλο του, σπάνια εμφανίζεται δημοσίως και περνά τον καιρό του στα αμπέλια του στη Γαλλία.

Ο γαλλικής καταγωγής Χένρικ γνώρισε τη τότε πριγκίπισσα Μαργκρέτε όταν υπηρετούσε στο Λονδίνο σαν διπλωμάτης. Αποποιήθηκε τη γαλλική υπηκοότητα και ασπάστηκε τον προτεσταντισμό για να παντρευτεί την Μαργκρέτε, που είναι σήμερα 77 ετών.

Το 1972, μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Μαργκρέτε έγινε βασίλισσα, ενώ το ζευγάρι είχε ήδη δύο παιδιά, τον Φρέντερικ και τον Γιόακιμ.

Η βασίλισσα πρόκειται να ταφεί στον καθεδρικό του Ροσκίλντε. Η σαρκοφάγος όπου θα αναπαύονταν και οι δύο είναι ήδη έτοιμη. Αλλά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...