657
Μαθητές στο Δημοτικό μπροστά στον ιστό της σημαίας. Παύει η υποχρέωσή τους να ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Καταργείται η έπαρση σημαίας στα σχολεία – πώς «απετράπη» η κατάργηση της προσευχής

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 12:24
Μαθητές στο Δημοτικό μπροστά στον ιστό της σημαίας. Παύει η υποχρέωσή τους να ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Καταργείται η έπαρση σημαίας στα σχολεία – πώς «απετράπη» η κατάργηση της προσευχής

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 12:24

Πρακτικά τα περισσότερα σχολεία είχαν πάψει να το εφαρμόζουν -άλλωστε το πρωτόκολλο όριζε τέτοια τελετουργικά μόνο την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα- ωστόσο τώρα και με επίσημη απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταργείται η έπαρση της σημαίας στα δημοτικά σχολεία, οι μαθητές των οποίων δεν θα καλούνται επίσης να ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο. Αυτή η πρωτοβουλία του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου προκάλεσε τη νέα αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απέδωσε την ομοβροντία τέτοιων αλλαγών σε μια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να «πουλήσει» αριστερή πολιτική την ώρα που ψηφίζει μνημόνια.

Την είδηση για κατάργηση της έπαρσης σημαία, ανέφερε στο φύλλο της Παρασκευής η «Καθημερινή», αποκαλύπτοντας ότι τόσο η έπαρση της σημαίας όσο και η υποχρέωση των μαθητών να ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο δεν περιλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. «Μετά την καθιέρωση της κλήρωσης για την επιλογή των σημαιοφόρων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παρακάτω, ορίζοντας πως στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη» έγραψε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 7 μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Ετσι, οι μικροί μαθητές δεν θα ψάλλουν το πρωί τον Εθνικό Υμνο, ούτε έπαρση της σημαίας θα γίνεται καθώς αυτή θα μένει μόνιμα αναρτημένη στον ιστό, όπως σε όλα τα δημόσια κτίρια. Η σημαία θα κατεβαίνει μόνο με απόφαση των διδασκόντων, κοινώς εάν υπάρχει κάποια φθορά. Ως τώρα προβλεπόταν να μένει η σημαία αναρτημένη όπως στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και επίσημη έπαρση της σημαίας με ωδή του εθνικού ύμνου κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, αλλά και στις εθνικές και τοπικές εορτές.

Οι αντιδράσεις της ΝΔ και η προσευχή

Από το Προεδρικό Διάταγμα «κινδύνευσε» όπως καταγγέλλουν από την αντιπολίτευση και η πρωινή προσεχή. Οπως αποκάλυψε στον Realfm 97,8 την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, το Προεδρικό Διάταγμα δεν περιείχε το θέμα της προσευχής και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί υπήρξε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ο κ. Κακλαμάνης είπε πως «το “κουμπί” σε αυτό το Π.Δ. δεν ήταν η σημαία· μέσα στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι. Εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Την Παρασκευή πολλά στελέχη της ΝΔ συνέχισαν την πολεμική κατά της κυβέρνησης.

«Η πρόθεση του Γαβρόγλου, της κυβέρνησεως ήταν να καταργηθεί και η πρωινή προσευχή, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το Προεδρικό Διάταγμα στην κυβέρνηση με βάση τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και η πρωινή προσευχή διεσώθη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απέδωσε τη στάση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα μνημόνια δύο – δύο, κόβει συντάξεις, και θέλει να υπενθυμίζει στο κομματικό του ακροατήριο ότι είναι αριστερό κόμμα». Εκανε λόγο μάλιστα για ακροαριστερή ατζέντα που δεν έχει σχέση με τις παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας και κάλεσε την ιεραρχία σε εγρήγορση. «Καλώ την Ιερά Σύνοδο να δει τι είναι αυτή η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«“Σε γνωρίζω από την κόψη”: Στις 4/8/1865 καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος οι 2 πρώτες στροφές του ‘’Ύμνου εις την Ελευθερία’’ του Δ. Σολωμού. Αλλά όπως γράφει η ‘’Καθημερινή’’, το Υπ. Παιδείας αποφάσισε ότι οι μαθητές δεν θα ψάλλουν τον εθνικό ύμνο στην έπαρση της σημαίας!» αναφέρει από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Η κατάργηση ουσιαστικά της τελετής έπαρσης της σημαίας, δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει άλλες προτεραιότητες…» σημείωσε στο Twitter ο κ. Δένδιας.

«Η γνωστή αριστερά. Oταν δεν καταργείς το μνημόνιο, καταργείς την έπαρση της σημαίας. Έτσι, για ιδεολογικό “ξεκάρφωμα”» σχολίασε με μήνυμα του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...