587
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας |

Η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 21:24
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας
|

Η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 21:24

Tο κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα αποφάσισε να συστήσει η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.

«Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Ακόμη, κάλεσε τη χώρα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και «να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία», επεσήμανε.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. «Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα»

«Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από το Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοζάνη, στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας και σημείωσε: «Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση, όταν εργαζόμενοι στην ΔΕΗ Κοζάνης και μέλη άλλων σωματείων, εμφανίστηκαν με ένα φέρετρο έξω από το εκθεσιακό κέντρο, διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες εξελίξεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Οι συνδικαλιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...