408
Ο -τότε Μπράντλεϊ, σήμερα Τσέλσι- Μάνινγκ κατά τη δίκη του το 2012 | Alex Wong/Getty Images

Αποφυλακίστηκε η Τσέλσι Μάνινγκ των Wikileaks

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 14:13
Ο -τότε Μπράντλεϊ, σήμερα Τσέλσι- Μάνινγκ κατά τη δίκη του το 2012
|Alex Wong/Getty Images

Αποφυλακίστηκε η Τσέλσι Μάνινγκ των Wikileaks

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 14:13

Στα επτά χρόνια που πέρασε στις φυλακές και σε δικαστήρια η Τσέλσι Μάνινγκ, που αποφυλακίστηκε την Τετάρτη από τις στρατιωτικές φυλακές του Φορτ Λέβενγουόρθ στο Κάνσας, ο κόσμος έχει αλλάξει κατά πολύ.

Η διαρροή των αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων μέσω του Wikileaks που έγινε από την ίδια ήταν ένα σοκ και για τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και για τον κόσμο. Το υλικό που ήλθε στο φως έδειξε σε όλους πόσο βρόμικος ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πέρα από τις προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις του Πενταγώνου τις επιτυχίες.

Εδειξε ακόμη το δρόμο και σε άλλα άτομα σε υπεύθυνες θέσεις να βγουν στο προσκήνιο για να αποκαλύψουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αυτά που γνωρίζουν. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος, που σήμερα καλωσορίζει την αποφυλάκιση της Μάνινγκ, σε μια στιγμή, όπως λέει, κατά την οποία επικρατεί η βαριά ατμόσφαιρα από τον Λευκό Οίκο.

Η Μάνινγκ βγαίνει από τη φυλακή στη θητεία ενός άλλου προέδρου με πιο σκληρή λογική από τον προκάτοχό του. Πολύ πιθανόν να μην έπαιρνε ποτέ χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και, τέλος, για την ίδια είναι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μέσα στη φυλακή άρχισε την διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.

2017-05-16T170706Z_739743175_RC1B9A73AE30_RTRMADP_3_USA-WIKILEAKS-MANNING
Η Μάνινγκ το 2010 (Courtesy U.S. Army/Handout via REUTERS)

Η διαρροή, μέσω του Wikileaks, αφορούσε το υλικό που είχε συγκεντρώσει ο (τότε) Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιώτης-αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ. Σύντομα οι Αρχές έφτασαν στο πρόσωπό του και οδηγήθηκε σε αυστηρή απομόνωση σε στρατιωτική φυλακή.

Το 2013 το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε ποινή 35 ετών για κατασκοπεία, γιατί, μεταξύ άλλων, είχε συνεργαστεί με τις Αρχές, ενώ είχε αποφύγει την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, για την οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Μετά το δικαστήριο άρχισε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου, αν και ο στρατός αρνήθηκε να τον μεταφέρει σε γυναικεία φυλακή. Δύο φορές επιχείρησε να αυτοκτονήσει, ενώ πέρασε και μεγάλα διαστήματα σε απομόνωση. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας ήρε τις απαγορεύσεις για την ανοιχτή θητεία των τρανς ατόμων.

Τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε χάρη.

Το Reuters σημειώνει μια μεγάλη αλλαγή: από το 2010 ως σήμερα η κοινωνία των ΗΠΑ αποδέχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό τα τρανς άτομα, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμη στο να αγκαλιάσει τις αποκαλύψεις και την δράση που έφερε την φυλάκισή της.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, 29 ετών σήμερα, είναι πιθανό ότι θα γίνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων. Την θέση της στην Ιστορία την έχει κερδίσει ούτως ή άλλως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...