407
Ο Ελον Μασκ ενώ παρουσιάζει τον θαλαμίσκο Dragon V2 το 2014 | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Ανθρώπους (σε τροχιά) στη Σελήνη θα στείλει το 2018 η Space X

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 10:17
Ο Ελον Μασκ ενώ παρουσιάζει τον θαλαμίσκο Dragon V2 το 2014
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Ανθρώπους (σε τροχιά) στη Σελήνη θα στείλει το 2018 η Space X

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 10:17

Οι φιλοδοξίες και οι σχεδιασμοί είναι κάτι που σίγουρα δεν λείπει από τον Ελον Μασκ, τον οραματιστή μεγιστάνα, ιδρυτή της Space X.

Εντάξει, κάποιες από τις ιδέες του Μασκ, όπως το υπερηχητικό τρένο Hyperloop είναι μια καλή, αλλά, για την ώρα, δύσκολα εφικτή ιδέα. Και άλλες είναι σε μεγάλο βαθμό στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως ένα ταξίδι ως το Αλφα του Κενταύρου.

Εκεί όμως που η εταιρεία του τα πάει αρκετά καλά είναι στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους. Από μόνοι τους είναι μια μικρή επανάσταση που υπόσχεται να μειώσει δραματικά το κόστος μεταφοράς εφοδίων και, σε δεύτερο στάδιο, ανθρώπων στο διάστημα. Και για την ακρίβεια, σε τροχιά και ακόμη πιο μακριά, στη Σελήνη.

Τη Δευτέρα ο Μασκ αποκάλυψε ότι δύο άτομα έχουν ήδη πληρώσει για μια ιδιωτική διαστημική αποστολή γύρω από τη Σελήνη το 2018, αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Οι τουρίστες-ταξιδιώτες θα επιβαίνουν στον πύραυλο Falcon Heavy, μια βαρύτερη εκδοχή του Falcon 9 που χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλαπλές αποστολές με αρκετή επιτυχία. Ωστόσο, η βαριά έκδοση του πυραύλου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι.

Ο Μασκ δεν αποκάλυψε ποιοι είναι οι ταξιδιώτες, αλλά πάντως είπε ότι «δεν είναι από το Χόλιγουντ». Πρόσθεσε ότι πλησίασαν την εταιρεία του προς το τέλος του 2017 και ότι και οι δύο βλέπουν πολύ σοβαρά την αποστολή – έχουν καταβάλει μάλιστα και προκαταβολή.

Ο επικεφαλής της Space X έδωσε και μια εικόνα για το κόστος που έχει ένα τέτοιο ταξίδι. Είπε ότι είναι συγκρίσιμο με αυτό του ταξιδιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο για τη NASA ανέρχεται στα 70 εκατ. δολάρια το άτομο, τα οποία καταβάλει στη ρωσική υπηρεσία Roscosmos.

Μέσα στο 2017 θα αρχίσουν οι ιατρικές  εξετάσεις και η εκπαίδευση, γράφει ο Guardian.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1972 που γίνεται μια τέτοια μακρινή αποστολή. Οι τελευταίοι άνθρωποι που πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι σε απόσταση περίπου 400.000 χιλιομέτρων από τη Γη ήταν οι τρεις αστροναύτες του «Απόλλων 17», οι οποίοι προσεδαφίστηκαν και παρέμειναν αρκετές ώρες στην επιφάνεια του μοναδικού δορυφόρου της Γης.

Μόλις τρία χρόνια από την ιστορική αποστολή του «Απόλλων 11», και δύο χρόνια από την παρ’ολίγο καταστροφική αποστολή του «Απόλλων 13», ο ενθουσιασμός της κοινής γνώμης για το ταξίδι στη Σελήνη είχε πλέον περάσει – μαζί πλέον και ο ενθουσιασμός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ίσως πλέον έχει έλθει η ώρα να αναβιώσει το ενδιαφέρον αυτό. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι το 2018 θα είναι ένα έτος-σταθμός για την  μεταφορά των ανθρώπων στο διάστημα, αν βέβαια κρατήσει τις υποσχέσεις και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...