502
Η Ζωή στη σκηνή της «Σφίγγας» |

Η Ζωή μας καλεί σε Ανυπακοή…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Φεβρουαρίου 2017, 21:49
Η Ζωή στη σκηνή της «Σφίγγας»
|

Η Ζωή μας καλεί σε Ανυπακοή…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Φεβρουαρίου 2017, 21:49

Η Σφίγγα  είναι μία μουσική σκηνή. Βρίσκεται σε πάροδο της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς στρίβεις από Ακαδημίας, στις παρυφές των Εξαρχείων. Σας δίνω ακριβείς συντεταγμένες καθώς στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται να αποτελέσει σημείο εμβληματικής ιστορικής αναφοράς. Από εκεί ξεκίνησε η Ανυπακοή.

Τα Σαββατοκύριακα στη σκηνή της «Σφίγγας» ανεβαίνει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Τη Δευτέρα, όμως, ανέβηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ωστόσο ο τεχνικός υπεύθυνος του χώρου δεν μπήκε στον κόπο να αλλάξει τις ρυθμίσεις του φωτισμού. Μπορεί βέβαια να μην ήθελε να μπει και στα έξοδα. Το ακροατήριο, λοιπόν, έμεινε στο ημίφως. Ηταν η πρώτη πολιτική συγκέντρωση που, λόγω χώρου και φωτισμού, το χέρι έψαχνε το ποτό, τα δάχτυλα ήθελαν να τρίψουν φιστίκια. Μάταια.  Η εκδήλωση επρόκειτο να αρχίσει στις 19.00. Ξεκίνησε στις 20.00 ακριβώς. Την περίμεναν μία ολόκληρη ώρα. Δεν πειράζει. Για την ανατροπή του καθεστώτος θα περιμένουν περισσότερο. Ίσως μία Ζωή.

Πόσοι άνθρωποι πήγαν να ακούσουν τη Ζωή να κηρύσσει την «ανυπακοή προς το καθεστώς»; Δεν πρέπει να ήταν περισσότεροι από 300. Αλλά, μεταξύ μας, ποιος σηκώνεται τώρα και τρέχει σε κομματικές συγκεντρώσεις όταν μάλιστα δεν έχει να περιμένει κάτι από αυτές; Μόνο αίμα και δάκρυα υποσχέθηκε η Ζωή, δεσμευόμενη να προσφέρει και τη ζωή της στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Και αν πάρουμε στα σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, αυτό το hard αντιμνημονιακό, η διαλεκτική που, με διαφορετικό λεξιλόγιο, απαντάται στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά, πουλάει σχετικά καλά, σε βαθμό που σε στέλνει στη Βουλή.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, μέσα στη χρονιά, να έχετε το νου σας, η Ζωή θα σας καλέσει σε ανυπακοή και εξέγερση εναντίον του καθεστώτος. Πώς αντιλαμβάνεται την εξέγερση; Θα βγούμε με αξίνες, τσουγκράνες και όπλα στους δρόμους; Δεν έγινε σαφές. Πρώτα θα ξεκινήσει η Ανυπακοή. Δηλαδή; Οι πολίτες θα κληθούν να σταματήσουν να πληρώνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με επονείδιστο και απεχθές χρέος. Και πώς θα το κάνουν αυτό; Θα το συντονίσει η Ζωή μαζί με δικηγόρους από όλη τη χώρα. «Για αυτό και πρώτος στόχος των μνημονίων ήταν η εξόντωση των δικηγόρων» αποκάλυψε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Ε, αφού ξεκινήσει η Ανυπακοή, θα ακολουθήσουν παράλληλες ενέργειες. Ας πούμε η Ζωή θα κάνει μήνυση στην ΕΚΤ για την διακοπή της ρευστότητας που οδήγησε στα capital controls. Εν συνεχεία θα σταματήσει να αναγνωρίζει τους εκπροσώπους της Γερμανίας, μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Εννοείται ότι η «Πλεύση» θέλει τη χώρα έξω από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και, φυσικά, το ευρώ. Είναι απέναντι στην κυβέρνηση, στους δανειστές, στις τράπεζες, στον Στουρνάρα,. «Χωρίς μνημόνια, χωρίς χρέος, χωρίς ευρώ, χωρίς άλλους εκβιασμούς και τελεσίγραφα». Και χωρίς έλεος, υποθέτω. Στο τέλος, σε μία θρησκευτική αφήγηση του σεναρίου, θα αποδοθεί και δικαιοσύνη με τη λογοδοσία όσων έφεραν τη χώρα στα γόνατα και τη Ζωή πάνω στη σκηνή της «Σφίγγας».

Βέβαια, αν ήθελε, θα μπορούσε και σήμερα να ήταν «βασίλισσα». Στην προεδρία της Βουλής με τις επιτροπές της, τα αυτοκίνητά της και τα ωραία happening στον προαύλιο χώρο. Επέλεξε να κάνει κάτι άλλο. Αυτό, όσο και αν δεν μπορείς να το κατανοήσεις, δεν γίνεται να μην το αναγνωρίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...