456
Ο «σουλτάνος» με φόντο την τουρκική και την ευρωπαϊκή σημαία | Reuters

Στον Ερντογάν… αρέσει να τον αποκαλούν «δικτάτορα»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2016, 11:41
Ο «σουλτάνος» με φόντο την τουρκική και την ευρωπαϊκή σημαία
|Reuters

Στον Ερντογάν… αρέσει να τον αποκαλούν «δικτάτορα»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2016, 11:41

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να προκαλέσει τους Ευρωπαίους, ακόμη και λίγες ώρες προτού αυτοί αποφασίσουν, με ψηφοφορία, αν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ή αν θα παγώσουν.

«Είναι καλό να αποκαλούν οι Ευρωπαίοι κάποιον ‘‘δικτάτορα’’, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν τους συμφέρει» τόνισε την Τετάρτη σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος. Υστερα τους ειρωνεύτηκε. Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι όπως έδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, «δεν βγήκε ο λογαριασμός των Ευρωπαίων, γιατί είχαν κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς».

Ετσι αντιδρά ο τούρκος πρόεδρος όταν ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται ουσιαστικά εναντίον του και όταν ο αρχηγός της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι «η Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν παρασύρεται ολοένα και περισσότερο σε ένα αυταρχικό καθεστώς». Ο κ. Πιτέλα συντάχθηκε στο πλευρό του αρχηγού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος καλεί τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου. «Οτι και να αποφασίσουν δεν έχει αξία στα μάτια μας», είπε στην ίδια ομιλία ο κ. Ερντογάν. Το μόνο που δείχνει η επικείμενη ψηφοφορία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η ΕΕ στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. «Εχουμε διασαφηνίσει πολλές φορές ότι υπηρετούμε ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά δεν βλέπουμε τη στήριξη από τους δυτικούς φίλους μας… Δεν τήρησαν καμία υπόσχεση», είπε.

 Την ίδια μέρα μία από τους ισχυρούς της Ευρώπης, ίσως η ισχυρότερη, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, έστελνε ένα σαφές μήνυμα υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Φυσικά και θα διατηρήσω τους διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία δήλωσε κατά τη συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2017 που διεξήχθη στη Βουλή. Απέρριψε τις κατηγορίες του κ. Ερντογάν ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τόνισε ότι ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου και η φυλάκιση χιλιάδων επί χιλιάδων πολιτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Αλλά χαιρέτισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Τουρκία. Και τόνισε ότι «η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον να συνεργαστεί με ένα συνετό τρόπο με την Τουρκία».

Η κυρία Μέρκελ, λοιπόν, διατηρεί μία διπλωματική στάση. Αλλά ο κ. Ερντογάν δείχνει μάλλον αποφασισμένος να κάνει εχθρούς. Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, με δηλώσεις του ουσιαστικά έκανε λόγο για αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έως τη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία. «Η Συνθήκη της Λωζάνης, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα ιερό κείμενο που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιωθεί», υπογράμμισε. «Να πω ότι η Λωζάνη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να συζητηθεί, δεν είναι ιερό κείμενο. Και θα συζητήσουμε, και θα εργαστούμε για να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...