428
Ο Μπαρόζο ως πρόεδρος της Κομισιόν, όταν έκανε τα στραβά μάτια στον Καραμανλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/© European Union

Ενας (πρώην;) πολιτικάντης μάς προειδοποιεί…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 8 Ιουνίου 2017, 07:08
Ο Μπαρόζο ως πρόεδρος της Κομισιόν, όταν έκανε τα στραβά μάτια στον Καραμανλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/© European Union

Ενας (πρώην;) πολιτικάντης μάς προειδοποιεί…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 8 Ιουνίου 2017, 07:08

Ενας  παλιός μας γνώριμος, ο οποίος ευθύνεται, κατά πολλούς, για την δημοσιονομική ασυδοσία στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2009, η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και τα Μνημόνια, μας επισκέφθηκε ξανά. Αυτή τη φορά χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά ως μεγαλοστέλεχος διεθνούς επενδυτικής τράπεζας (εδώ).

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ο άνθρωπος-κλειδί πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση. Ηταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση «μαγείρευε» τα στατιστικά στοιχεία, ώστε να κρύψει το θηριώδες έλλειμμα και να παραδώσει στην επόμενη το βουνό της χρεοκοπίας, που ερχόταν καταπάνω μας. Για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα, είναι αδιαμφισβήτητες. Εκ των υστέρων τις ξεμπρόστιασαν οι πλέον αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες (εδώ). Το έλλειμμα, από 3% που το παρουσίαζαν στην αρχή, έφτασε στο 6% στις αρχές Οκτωβρίου 2009 (σύμφωνα με το σημείωμα που είχε στείλει στην Κομισιόν η κυβέρνηση Καραμανλή), για να καταλήξει πρώτα στο 12,5% (και στο τέλος στο 15,4%), αναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο του Eurogroupe  Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να αναφωνήσει «the game isover» (το παιχνίδι τελείωσε-εδώ).

Για όλα αυτά δεν ήταν  άμοιρη ευθυνών η τότε Κομισιόν και προσωπικά ο Μπαρόζο. Ανήκοντας στην ίδια πολιτική οικογένεια με την ΝΔ του Καραμανλή, έκανε τα στραβά μάτια στο «μαγείρεμα» του ελλείμματος, αφού είχε στόχο και δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής (τον υποστήριξε και τις δύο φορές η κυβέρνηση Καραμανλή). Ετσι ο Μπαρόζο απέφυγε επιμελώς να την πιέσει  να πάρει μέτρα και η νοοτροπία του «άστο γι’ αργότερα» κυριάρχησε, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του ελλείμματος και την επιβεβαίωση της πρόβλεψης ότι θα καταφύγουμε στο ΔΝΤ.

Ο τύπος αυτός, λοιπόν, ενήργησε τότε ως κλασικός πολιτικάντης, για να μην πούμε ως ευρωπαίος (μεγαλο)λωποδύτης. Για να κάνει την (προσωπική) δουλειά του, άφησε μια κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει και να εξαπατά την Επιτροπή στην οποία προήδρευε. Οι συνέπειες ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι, για πολύ ακόμα, δραματικές για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Ο τύπος αυτός, λοιπόν, εκλήθη να μιλήσει σε εκδήλωση στην Αθήνα. Απ’ ότι φαίνεται ουδείς του έθεσε την απλή ερώτηση: «Αισθάνεσθε  καμιά ευθύνη, μήπως έχετε κάπου κάπου καμιά τύψη γι’ αυτό που αφήσατε να συμβεί στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2009 και την οδήγησε στο δράμα των τελευταίων οκτώ ετών;».

Τίποτα. Κύριος ήρθε, ατσαλάκωτος έφυγε. Παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να προσέξουμε αυτό που  είπε:  ότι o κίνδυνος του GREXITδεν έχει περάσει. Και δεν είναι μόνον οι Γερμανοί που το θέλουν, όπως εξακολουθούν να πλασάρουν οι εγχώριοι έμποροι της αντι-Σόιμπλε υστερίας.

Ας προσέξουμε αυτό που λέει σήμερα ο Μπαρόζο. Διότι μπορεί να συμπεριφέρθηκε ως πολιτικάντης πριν από δέκα χρόνια, αλλά αυτό που λέει σήμερα για το GREXIT το λέει χωρίς να έχει κάποιο άμεσο προσωπικό συμφέρον. Επομένως, μπορεί να είναι αλήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...