401
Τσακαλώτος, Τσίπρας στη Βουλή. Αφού τελείωσε η αξιολόγηση πρέπει να επιδείξουν και έργο | Menelaos Myrillas / SOOC

Για να προλάβουν το νέο «καήκαμε»…

Τσακαλώτος, Τσίπρας στη Βουλή. Αφού τελείωσε η αξιολόγηση πρέπει να επιδείξουν και έργο
|Menelaos Myrillas / SOOC

Για να προλάβουν το νέο «καήκαμε»…

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς την αξιολόγηση, αφού (παραφράζοντας τον στίχο του Καβάφη θα λέγαμε ότι) η κατάσταση αυτή ήταν μια κάποια λύση για όλους;

Πράγματι, από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αυτήν εδώ την παροιμιώδη δήλωση, η αξιολόγηση κάλυψε τις επικοινωνιακές ανάγκες των περισσοτέρων. Ηταν σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι έβγαλαν μπόλικο από το καθημερινό ψωμί τους με το «κλείνει- δεν κλείνει» η αξιολόγηση και με το «πάμε-δεν πάμε για εκλογές».

Δεν ξέρω τι θα απαντήσει σήμερα ο Τσακαλώτος για το περσινό «καήκαμε» (κανονικά σήμερα, με βάση εκείνη τη δήλωση, όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει κάρβουνο), αλλά ένα είναι βέβαιο. Εκλεισε η αξιολόγηση και θα σταματήσουν τα ανέκδοτα που έλεγαν οι μεν και οι ονειροβασίες που είχαν οι δε. Φυσικά, ακόμα και η φράση «έκλεισε η αξιολόγηση» είναι από μόνη της ανέκδοτο, αφού τίποτα δεν έκλεισε τώρα. Όλα κλεισμένα ήταν, αφού η απόφαση Τσίπρα- Καμμένου να μείνουν πάση θυσία στις καρέκλες τους αποδεχόμενοι τα πάντα ήταν ειλημμένη από πέρσι και δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό (εδώ).

Πάντως, έτσι κι αλλιώς, με το τέλος αυτού του σίριαλ, δεν θα ξανακούσουμε ανέκδοτα σαν κι αυτά:

1. «Ουτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» (Τσίπρας)

2. «Εχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο» (Τσακαλώτος)

3. « Εως το Πάσχα θα έχουμε βγει από τα Μνημόνια» (Καμμένος – προσοχή το Πάσχα του 2016 μιλούσε).

Επίσης, από την άλλη πλευρά, θα τελειώσουν-ελπίζουμε- ονειροβασίες σαν κι αυτές:

1. «Σχέδιο απόδρασης Τσίπρα» (Μητσοτάκης).

2. «Ο Τσίπρας ετοιμάζει ηρωϊκή έξοδο» (Μπακογιάννη).

3. Τίποτα, φυσικά, δεν εγγυάται ότι δεν θα ξανακούσουμε «έγκυρες» προβλέψεις σαν κι αυτήν. Αλλά τέτοια χρειάζονται για τη ψυχαγωγία μας.

Ολα αυτά τελείωσαν και ελπίζουμε όλοι να πήραν το μάθημά τους. Τι απομένει; Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ να σταματήσουν το ρεσιτάλ ανοησιών και να κάνουν καμιά σοβαρή δουλειά σε όσο χρόνο τους μένει και είναι αρκετός. Αντίθετα, αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο (μπουρδολογούμε και σερνόμαστε), τότε δεν θα χρειαστεί κάποιος Τσακαλώτος να αναφωνήσει ξανά «καήκαμε». Πριν φύγουν, όλα θα έχουν γίνει στάχτη και μπούρμπερη.

Οι άλλοι, της αντιπολίτευσης, έχοντας πλέον χρόνο μπροστά τους, ας καταπιαστούν κι αυτοί με κάτι σοβαρότερο από το «εκλογές θέλουμε, τώρα τις θέλουμε». Οι μεν δεξιοί ας κοιτάξουν να δουν τι τους περιμένει όταν ο Τσίπρας θα τους παραδώσει τα κλειδιά. Οι δεν άλλοι, στο σκορποχώρι του Κέντρου, ας συνειδητοποιήσουν ότι, με τα μυαλά που κουβαλάνε, μικρομάγαζα θα μείνουν μέχρι να εξαφανιστούν