1056
Η Πάππας θεωρούσε πάντα τον εαυτό της παιδί της Silicon Valley, γοητευμένη από την ανέλιξη και επιρροή των νέων τεχνολογιών | CreativeProtagon

Βανέσα Πάππας, η (μισή) Ελληνίδα CEO του TikTok

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 16 Σεπτεμβρίου 2020, 18:40
Η Πάππας θεωρούσε πάντα τον εαυτό της παιδί της Silicon Valley, γοητευμένη από την ανέλιξη και επιρροή των νέων τεχνολογιών
|CreativeProtagon

Βανέσα Πάππας, η (μισή) Ελληνίδα CEO του TikTok

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 16 Σεπτεμβρίου 2020, 18:40

Στις αρχές του περασμένου Μαΐου η Μέγκαν Ντι Τρόλιο, βοηθός αρχισυντάκτρια της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού Marie Claire, έπαιρνε συνέντευξη μέσω Zoom από μια γυναίκα που όλα τα ΜΜΕ, συμβατικά και σόσιαλ, έκαναν θέμα. Το παρουσιαστικό της, μάλλον προς σκανδιναβικό DNA, ασύμβατο με το κατά το ήμισυ ελληνικό όνομά της: Βανέσα Πάππας.

«Στο βίντεο, το φυσικό σκηνικό από πίσω της ήταν η εικόνα μιας ζωντανής, παλλόμενης θάλασσας – λέει η Ντι Τρόλιο – αγκαλιασμένης από τραχιά ακτή, και με λίγα ιστιοπλοϊκά να επιπλέουν χοροπηδώντας ελαφρά. Ηταν στο ελληνικό νησί της Ιθάκης, μαζί με την τετράχρονη κορούλα της, που ονόμασε  Πηνελόπη, προς τιμήν της βασίλισσας του νησιού, κατά το ομηρικό έπος της Οδύσσειας».

Το «Πάππας», άκλιτο και με τον λανθασμένο τόνο στην παραλήγουσα, είναι μισή κληρονομιά από τον έλληνα πατέρα της, που μετανάστευσε στην Αυστραλία, παντρεύτηκε ντόπια, και απέκτησε τη Βανέσα, 41 ετών σήμερα, η οποία επέβλεπε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της TikTok στη Βόρεια Αμερική από το 2018. Στις 26 Αυγούστου ανέλαβε και τυπικά CEO, μετά την παραίτηση του Κέβιν Μέγερ, και επιπλέον τώρα έχει αναβαθμιστεί και σε προσωρινή «νούμερο 1» της εταιρείας διεθνώς.

Τι την έκανε, όμως, να πάρει την απόφαση να αφήσει μια υψηλή, διοικητική θέση στην τακτοποιημένη YouTube και να μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στο Λος Αντζελες, για να πάρει επάνω της τη γενική διεύθυνση μιας κινεζικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας ανέβαζε ατακτοποίητα έως και πρόχειρα βιντεάκια των 15 δευτερολέπτων, στα οποία έκανε ό,τι του καπνίσει; Από το να χορεύει και να τραγουδά, μέχρι να βάφει έναν τοίχο στο σπίτι, να τρώει ένα χάμπουργκερ ή να κάνει πους-απς στην παραλία.

Η απάντηση απλή: Είδε ένα τέτοιο βιντεάκι, το πιο εξωφρενικό μάλιστα που είδε ποτέ της, και αναφώνησε «αυτό είναι!». Ενας άνδρας φορούσε στο κεφάλι, καπέλο, ένα χαρτονένιο κουτί, και απλώς περιφερόταν έτσι, γελοία, μέσα στο διαμέρισμά του σαν κάβουρας – λέει η ίδια. Ομως, της έμεινε στον νου. Δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από αυτό.

Κι έτσι, όπως γράφει το αμερικάνικο Marie Claire, κατέληξε να ηγείται  μιας ανερχόμενης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που οραματίστηκε έναν κόσμο όπου το αδέξιο και το αδιανόητο θα θριαμβεύει επί του καλά φιλτραρισμένου και αψεγάδιαστου, που ήταν και είναι το YouTube. Τη συνεπήρε αυτός ο καινούργιος κόσμος, όπου ένας ανώνυμος καβουρο-άνθρωπος, σαν εικόνα και μόνο, αποκαθηλώνει μια τέλεια φωτογραφημένη ξανθιά που ποζάρει στον φακό με ροζ μαλλιά και χείλη πρησμένα.

Η TikTok ιδρύθηκε το 2012 στο Πεκίνο, όπου είναι και η έδρα της. Ανήκει στην κινεζική εταιρεία διαδικτυακής τεχνολογίας ByteDance. Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι αυτή η εταιρεία, μέσω της όλο και πιο δημοφιλούς και ισχυρής πλατφόρμας του TikTok, βοηθά την κινεζική κυβέρνηση να «παρακολουθεί» Αμερικανούς χρήστες – ένα είδος κατασκοπείας, δηλαδή. Γι’ αυτό και θέλει να την κλείσει, δίνοντας μάλιστα και διορία, ως σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, να αναλάβει τις δραστηριότητές της αμερικανική εταιρεία.

Μάλιστα, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, η μητρική εταιρεία στην Κίνα ανακοίνωσε ότι από τις δύο αμερικανικές εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον να είναι οι «φορείς» της TikTok στις ΗΠΑ, Oracle και Microsoft, επέλεξε τελικά την πρώτη. Αρα, κάτι θα ήξερε η Πάππας όταν πριν από μήνα και πλέον, έλεγε αυτό:

«Δεν σχεδιάζουμε να πάμε πουθενά», ήταν η απάντησή της σε ένα βιντεάκι 59 δευτερολέπτων που  έφτιαξε η ίδια στο σπίτι της στο Λος Αντζελες τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Αυγούστου, περισσότερο για να ηρεμήσει τους δημιουργούς της πλατφόρμας και τους πιστούς ακολούθους της.

Οταν ανέλαβε η Πάππας, το 2018, το TikTok είχε περίπου 20 εκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, έχουν φτάσει τα 100 εκατομμύρια. Απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τραμπ, λέγοντας ότι πιθανόν να έχει κακή πληροφόρηση. Μπορεί, συμπληρώνει, να ανήκει η TikTok σε κινεζική εταιρεία, αλλά έχει αμερικανίδα διευθύνουσα σύμβουλο (δηλαδή τον εαυτό της), διευθυντή ασφαλείας πληροφοριών και δεδομένων έναν άνθρωπο με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στον αμερικανικό στρατό, και μια καθ’ ολοκληρίαν αμερικανική ομάδα από επιστήμονες που φροντίζουν η πλατφόρμα μας να είναι απόλυτα ασφαλής από κάθε προσπάθεια απόσπασης προσωπικών δεδομένων από ανεπιθύμητες πηγές».

Μια από τις λίγες προσωπικές φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία μέχρι τα 20 της. Επειτα, πέρασε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο (δεν ξέρουμε τι έκανε εκεί), πριν μετακομίσει οριστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντοτε θεωρούσε τον εαυτό της παιδί της Silicon Valley, γοητευμένη από την ανέλιξη και επιρροή των νέων τεχνολογιών, και κυρίως από το πώς αυτές διαμορφώνουν τάσεις και συμπεριφορές. Ξεκίνησε από μια εταιρεία που βοηθούσε τους παραγωγούς βίντεο να βρουν πελάτες (δηλαδή επισκέπτες και διαφημιστές) για τα προϊόντα τους. Η Πάππας, γράφει η Ντι Τρόλιο, ανακάλυψε τους λεγόμενους influencers, προτού καν εφευρεθεί ο όρος που σήμερα περιγράφει τα πρόσωπα εκείνα που έχουν αποκτήσει πολλούς ακόλουθους, άρα και μεγάλη δύναμη επιρροής, μέσω αναρτήσεών τους στα social media.

Στα διαδικτυακά ψαχτήρια, εντυπωσιάζεται κανείς που για ένα τόσο γνωστό και προβεβλημένο (ιδίως μέσω των social media) πρόσωπο, υπάρχουν πολύ λίγες βιογραφικές-προσωπικές πληροφορίες, ούτε καν wiki-bio. Στο heightzone, που γενικά ψάχνει πολύ αλλά όχι πάντοτε εμπεριστατωμένα, βρήκαμε ενδεικτικά και πολύ χαρακτηριστικά, «Τα 10 πραγματικά στοιχεία για τη Βανέσα Πάππας», από τα οποία, εκτός των όσων έχουμε ήδη αναφέρει εδώ, παραθέτουμε και τα εξής :

Γεννήθηκε το 1980 στο Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, εκεί μεγάλωσε και εκεί αποφοίτησε από το ομώνυμο πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ακριβή ημέρα γέννησής της, αλλά είναι και υπό αμφισβήτηση ο χρόνος γέννησής της, καθώς αναφέρεται σε διάφορα αξιόπιστα sites ότι το έτος 2020 η ηλικία της είναι 39-40 χρόνων!

Οσον αφορά τον έγγαμο βίο της, ξέρουμε ότι είναι παντρεμένη με έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Από τον γάμο της έχει ευλογηθεί με ένα αξιολάτρευτο κοριτσάκι, το οποίο επί του παρόντος παραμένει στη σκιά της προβολής.

Εχοντας εργαστεί σε υψηλές θέσεις μεγάλων και ισχυρών εταιρειών, θα πρέπει να έχει βγάλει κάτι ανάμεσα σε 1 και 2 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής, δεν ξέρουμε τίποτα ακόμη για τους γονείς και κοντινούς συγγενείς της.

Αυτά, από τον θαυμάσιο κόσμο των social media, στα οποία μία κατά το ήμισυ, έστω, συμπατριώτισσά μας, έχει πράγματι ταράξει τα νερά.