694
| REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Μπερλουσκόνι: «Πονούσα παντού, φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρω»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 18:22
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Μπερλουσκόνι: «Πονούσα παντού, φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρω»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 18:22

«Οι πιο δύσκολες ώρες πέρασαν κατά τις τρεις πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο. Πονούσα παντού, δεν μπορούσα να παραμείνω στην ίδια θέση για περισσότερο από ένα λεπτό. Φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρω. Εκείνες τις στιγμές έβλεπα ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μου τις τρομακτικές εικόνες από τα νοσοκομεία που όλοι είδαμε αυτούς τους μήνες, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τους διασωληνωμένους ασθενείς. Μου είπαν αργότερα ότι το ιικό φορτίο μου ήταν το υψηλότερο που εντοπίστηκε μεταξύ χιλιάδων τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο. Οπότε ο κίνδυνος ήταν συγκεκριμένος και πραγματικός. Αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν σταμάτησα ποτέ –όπως και κατά το παρελθόν– να έχω εμπιστοσύνη στη βοήθεια του Θεού και στις ιδιαίτερες ικανότητες των γιατρών και του ιατρικού προσωπικού. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω σε όλους όσοι νοσούν: μην παραιτείστε, να έχετε πάντα την ελπίδα ότι θα γιατρευτείτε. Ο κορονοϊός μπορεί να νικηθεί». Αυτά δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλώντας με τον Μάρκο Γκαλούτσο της Corriere della Sera, αφότου εξήλθε σώος από το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου, όπου νοσηλεύτηκε επί σειρά ημερών λόγω Covid.

Σήμερα ο 83χρονος ιταλός πρώην πρωθυπουργός νιώθει «πολύ κουρασμένος, εξαντλημένος. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Covid», εξήγησε. Αλλά το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει και αυτήν τη «δύσκολη δοκιμασία» τον καθιστά ιδιαίτερα χαρούμενο.

Ο Καβαλιέρε είναι επίσης ευτυχής επειδή ξεπέρασαν τον κίνδυνο και τα τρία από τα παιδιά του και κάποια από τα εγγόνια του που επίσης διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό. «Αναρρώνουν και ευτυχώς κανένα δεν παρουσίασε πολύ σοβαρά συμπτώματα. Αλλά, πιστέψτε με, η αγωνία μου για τα άρρωστα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, που είναι ακόμη μικρά, μάλλον ήταν αυτό που με καταρράκωσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Για αυτόν τον λόγο συμμερίζομαι τον πόνο πολλών οικογενειών οι οποίες δοκιμάστηκαν, όπως και η δική μου οικογένεια, από αυτήν την τρομερή ασθένεια. Περισσότερο συμμερίζομαι όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπά τους».

Ερωτηθείς εάν ανησύχησε καθόλου για το ενδεχόμενο να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ο πρόεδρος του Forza Italia σημείωσε ότι «κατά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας φοβήθηκα για τη ζωή μου. Αλλά μετά συνέχισα να εργάζομαι, δούλευα τις συνεντεύξεις μου για τις εφημερίδες, παρότι ο καθηγητής Τζανγκρίλο, ο οποίος πέρα από καλός γιατρός είναι και φίλος μου, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να με αποτρέψει».

Ο καθηγητής Τζανγκρίλο, προσωπικός γιατρός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενημερώνει τα Μέσα για την πορεία της υγείας του ασθενούς του αφότου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (REUTERS/Daniele Mascolo)

Εχοντας περάσει το μαρτύριο του κορονοϊού, ο «Καβαλιέρε» της ιταλικής πολιτικής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους συμπολίτες του ότι η μάχη κατά της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

«Η περίπτωση του Ισραήλ αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος καραδοκεί στη γωνία. Ωστόσο, πρέπει να τον αποτρέψουμε οπωσδήποτε. Ενα δεύτερο κύμα θα αποτελέσει μια ανείπωτη ανθρωπιστική, υγειονομική και οικονομική καταστροφή. Για αυτόν το λόγο οφείλουμε να τηρούμε με απόλυτη αυστηρότητα τους κανόνες για την πρόληψη των λοιμώξεων».

Ομως ο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να είναι ένας εν ενεργεία πολιτικός, παρά την προχωρημένη ηλικία του. Οπότε, θέλησε να στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα στους Ιταλούς και τις Ιταλίδες ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών και του δημοψηφίσματος (για την αναθεώρηση του συντάγματος) που θα διεξαχθούν συγχρόνως το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο αεικίνητος, όπως αποδεικνύεται, πολιτικός επικαλέστηκε τον κορυφαίο μεταξύ των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων.

«Θέλω να ζητήσω από όλους τους Ιταλούς να πάνε να ψηφίσουν. Να μη χάσουν την ευκαιρία να εκφράσουν την κυριαρχία τους. Στα δημοψηφίσματα, όπως και στις εκλογές, αυτός που αποφασίζει είναι ο λαός, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια δημοκρατία. Υπάρχει μια ρήση που αποδίδεται στον Πλάτωνα, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά τιμωρούνται με το να κυβερνιούνται από ανεπαρκείς ανθρώπους. Επειτα από 2.300 χρόνια, αυτή η σκέψη ισχύει ακόμα. Κρίνεται το μέλλον της χώρας, το κοινό μας μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας. Πρόκειται μια κληρονομιά που ανήκει σε όλους, οπότε μας αφορά όλους. Οι Ιταλοί πέρασαν μια μεγάλη δοκιμασία κατά τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να ενεργούν ως μια συνεκτική και υπεύθυνη κοινότητα –πέρα από τις όποιες πολιτικές διαφορές– ενόψει των δύσκολων περιόδων που μας περιμένουν. Εχω εμπιστοσύνη στην υπέροχη χώρα μας και απευθύνω έκκληση σε όλους να πιστέψουν σε αυτήν όπως πιστεύω κι εγώ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...