476
H στιγμή που ο Τζέροντ Μπάκχαλτερ οδηγείται στο χειρουργείο για την επέμβαση που του άλλαξε τη ζωή | WVU Medicine Hospital

Τοξικομανής θεραπεύτηκε με επέμβαση στον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:44
H στιγμή που ο Τζέροντ Μπάκχαλτερ οδηγείται στο χειρουργείο για την επέμβαση που του άλλαξε τη ζωή
|WVU Medicine Hospital

Τοξικομανής θεραπεύτηκε με επέμβαση στον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:44

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 15 χρόνια ο Τζέροντ Μπάκχαλτερ έκανε χρήση ναρκωτικών. Είχε δοκιμάσει κάθε είδους θεραπευτική προσέγγιση, όμως καμία δεν τον είχε βοηθήσει.

Μέχρι τη μέρα που χειρουργοί του είπαν ότι ο εθισμός του στα ναρκωτικά θα μπορούσε να σταματήσει με επέμβαση στον εγκέφαλο. Οταν ο Τζερόντ άκουσε την περιγραφή τρόμαξε…

Λίγο μετά την επέμβαση στον εγκέφαλο για την απεξάρτηση από τα τα ναρκωτικά / WVU Medicine Hospital

Οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι θα του ανοίξουν δύο τρύπες στο κρανίο, από όπου και θα εισάγουν ένα ηλεκτρόδιο στην κάθε μία, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με έναν βηματοδότη. Ο βηματοδότης θα εμφυτευόταν κάτω από το στέρνο του και θα έστελνε ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλό του, τα οποία θα σταματούσαν την επιθυμία του για λήψη ναρκωτικών.

«Ηταν τρομακτικό όταν το άκουσα την πρώτη φορά. Η κατάστασή μου όμως ήταν πολύ σοβαρή και δεν υπήρχε χρόνος», λέει ο ίδιος στους Times του Λονδίνου.

Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής του που κατάφερε να διακόψει τη λήψη απιοειδών ήταν δύο μήνες. «Οταν όμως οι γιατροί από το Ινστιτούτο Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Δυτική Βιρτζίνια μου τοποθέτησαν τον βηματοδότη εγκεφάλου και τον έθεσαν σε λειτουργία, τότε ένιωσα αμέσως τα αποτελέσματά του», σχολιάζει ο ίδιος.

Ο Τζέροντ Μπάκχαλτερ κατά τη διάρκεια της επέμβασης απεξάρτησης από τα ναρκωτικά / WVU Medicine Hospital

Πλέον, έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που ο Τζέροντ έκανε την επέμβαση που του έσωσε τη ζωή. Και από τότε δεν έχει κάνει ούτε μία φορά χρήση ναρκωτικών.

Πλέον είναι ο πρωτοπόρος της συγκεκριμένης μεθόδου απεξάρτησης στις ΗΠΑ, αφού και άλλοι τοξικομανείς έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τη μέθοδο.

Πρόσφατα, μάλιστα, ενημερώθηκε και το λογισμικό της συσκευής που ανοίγει τους διεγέρτες εγκεφάλου για να προκαλέσουν ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλό του και πλέον οι γιατροί μπορούν και παρακολουθούν και καταγράφουν τα δεδομένα.

«Η θεραπεία πήγε τόσο καλά που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δηλώνει ο Αλί Ρεζάι, διευθυντής του Ινστιτούτου και υπεύθυνος για τη χειρουργική επέμβαση του Τζέροντ.

Η τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον και με αυτήν είχε θεραπευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο ηθοποιός Μάικλ Φοξ.

Στην ακτινογραφία φαίνονται τα ηλεκτρόδια που έχουν εμφυτευθεί στον εγκέφαλο του Τζέροντ Μπάκχαλτερ, WVU Medicine Hospital

«Η τεχνική και τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν εν τω βάθει τον εγκέφαλο είναι τα ίδια στη νόσο του Πάρκινσον και στον εθισμό στα ναρκωτικά, όμως διεγείρουμε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου κατά περίπτωση», εξηγεί ο Ρεζάι.

Ο Τζέροντ εργάζεται σήμερα σε μία δομή απεξάρτησης τοξικομανών και βοηθά άλλους συνανθρώπους μας να ξεπεράσουν τον εθισμό τους.

Οσο για τα ηλεκτρόδια που υπάρχουν εμφυτευμένα στον εγκέφαλό του, «είναι βέβαιο ότι λειτουργούν και έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», λέει με χαρά ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...