599
Οι Βαρέλογλου και Μάντζιαρης βεβαιώνουν ότι το λειτουργικό σύστημα «Country OS» μπορεί να μας γλιτώσει από το τέρας της γραφειοκρατίας | Country OS

Ενα «λειτουργικό σύστημα για τους πολίτες». Λέτε να μπει στη ζωή μας;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 14:05
Οι Βαρέλογλου και Μάντζιαρης βεβαιώνουν ότι το λειτουργικό σύστημα «Country OS» μπορεί να μας γλιτώσει από το τέρας της γραφειοκρατίας
|Country OS

Ενα «λειτουργικό σύστημα για τους πολίτες». Λέτε να μπει στη ζωή μας;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 14:05

Μία ομάδα ειδικών προτείνει με ένα video πώς μπορεί να γίνει πράξη μία εφαρμογή που επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με το κράτος. Το «Country OS», ή αλλιώς το «λειτουργικό σύστημα της χώρας», είναι η ιδέα της εταιρείας ψηφιακών συμβούλων REBORRN για ένα πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείται σε κινητά, tablets και υπολογιστές ώστε να έχουμε άμεσα και εύκολα πρόσβαση σε όλα αυτά τα στοιχεία που μας κοστίζουν ώρες ή και ημέρες για να προμηθευτούμε από το τέρας της γραφειοκρατίας: από το ποινικό μητρώο έως την κατάσταση των ενσήμων και από τις οφειλές προς τους φορείς του Δημοσίου μέχρι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη των 28 στην ικανοποίηση των πολιτών της από τις κρατικές υπηρεσίες. Μόνο ένα μικρό μέρος απλών υπηρεσιών είναι διαθέσιμο μέσω Ιντερνετ – και αυτές μερικές φορές δεν είναι και ιδιαίτερα φιλικές προς τους χρήστες.

 

Η ομάδα της REBORRN προτείνει τη σταδιακή συγκέντρωση των δεδομένων από τις διαφορετικές υπηρεσίες του κράτους σε ένα περιβάλλον εύχρηστης εφαρμογής με φιλικό περιβάλλον, όπως ακριβώς φαίνεται στο video που έχει δημιουργήσει, αλλά και την απλούστευση διαδικασιών όπως είναι η εξουσιοδότηση φυσικού προσώπου με τη χρήση τεχνολογιών blockchain.

Πώς όμως διασφαλίζεται η αυθεντικότητα ενός εγγράφου από το Country OS; Πώς δεν θα υπάρχουν φαινόμενα πλαστογράφησης; Το εξηγεί στο Protagon ο Γιώργος Βαρέλογλου, που μαζί με τον Κώστα Μάντζιαρη, συνέλαβαν την ιδέα του CountryOS.

«Το ίδρυμα που επιθυμεί να ελέγξει το έγγραφο θα μπορούσε να το κάνει πολύ απλά μέσω μιας web σελίδας με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού που θα φέρει π.χ. η εξουσιοδότηση. Ο “αποδέκτης”, για παράδειγμα ο υπάλληλος μιας τράπεζας, θα μπορούσε μάλιστα να κάνει login στο σύστημα με τα στοιχεία του χρήστη (όπως δηλαδή εισερχόμαστε στο Taxis) και έτσι να υπάρχει καταγεγραμμένο ένα πλήρες ιστορικό (πότε εκδόθηκε το έγγραφο, πότε χρησιμοποιήθηκε, από ποια υπηρεσία κ.ο.κ). Με τη χρήση blockchain πίσω από αυτή τη διαδικασία διασφαλίζουμε επίσης ότι όλες αυτές οι συναλλαγές έχουν καταγραφεί και δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Συνεπώς το μόνο που θα μπορούσε να χρειάζεται για τον έλεγχο αυθεντικότητας είναι απλά μια σύνδεση στο Internet. Aξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιεί παρόμοιους τρόπους online πιστοποίησης, π.χ. σε έγγραφα που εκδίδονται από το ΓΕΜΗ»

Ενα ακόμα  θέμα που προβλημάτισε τους ειδικούς ήταν οι ομάδες πληθυσμού που έχουν μειωμένη εξοικείωση με την τεχνολογία, και για αυτό το Country OS θα μπορούσε να περιλαμβάνει λειτουργίες φωνητικών εντολών.

Οι λύσεις που προτείνει η ομάδα εργασίας είναι ευρέως διαθέσιμες εδώ και χρόνια, τα δεδομένα που χρησιμοποιούν είναι διαθέσιμα από διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου, ενώ κάποιες από τις παραπάνω λειτουργίες έχουν ήδη υλοποιηθεί σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Εσθονία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και όσο για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας; Αν συγκεντρωθούν όλα σε ένα και μόνο μέρος δεν θα είναι πιο ευάλωτα σε κακόβουλες επιθέσεις και διαφόρων ειδών «διαρροές»;

«Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα κρίσιμο θέμα, ειδικά μετά την εφαρμογή του Νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (GDPR). Τεχνικά, στόχος δεν θα πρέπει να είναι όλα τα έγγραφα να συγκεντρωθούν και να διατηρούνται σε μια μοναδική βάση δεδομένων, καταργώντας όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Με τη χρήση τεχνολογιών όπως τα APIs (Application Programming Interfaces) που επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση διαφορετικών συστημάτων, η εφαρμογή θα μπορούσε να αναζητά και να ανακτά τα διάφορα έγγραφα και τις πληροφορίες από τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων.Σε κάθε περίπτωση, βασικές έννοιες ασφάλειας όπως ισχυρή κρυπτογράφηση, 2-factor authentication, passphrases, αυστηρά δικαιώματα χρηστών, θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα στη νέα εφαρμογή καθιστώντας τη πιο ασφαλή συγκριτικά με τα σημερινά συστήματα» λέει ο Κώστας Μάντζιαρης από τη REBORRN.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...