428
Πέντε από τους νέους δορυφόρους που εντοπίστηκαν στον Δία έλαβαν ονόματα τα οποία ανήκουν σε παιδιά και εγγόνια του Θεού της ελληνικής μυθολογίας | NASA

Ελληνικά «βαφτίσια» για τα νέα φεγγάρια του Δία

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 16:41
Πέντε από τους νέους δορυφόρους που εντοπίστηκαν στον Δία έλαβαν ονόματα τα οποία ανήκουν σε παιδιά και εγγόνια του Θεού της ελληνικής μυθολογίας
|NASA

Ελληνικά «βαφτίσια» για τα νέα φεγγάρια του Δία

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 16:41

Η περίεργη συμπεριφορά και τροχιά ορισμένων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος συμπεριλαμβανομένων και πλανητών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας θεωρίας σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας ακόμη πλανήτης στο ηλιακό σύστημα τον οποίο δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

Ως πιθανότερο σημείο της παρουσίας αυτού του πλανήτη έχει υποδειχθεί μια απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού συστήματος μετά τον Ποσειδώνα και πολλοί ερευνητές τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να τον εντοπίσουν χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Ανάμεσα στους… κυνηγούς του Πλανήτη Χ όπως έχει ονομαστεί αυτός ο πλανήτης ήταν και μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie στις ΗΠΑ.

Αναζητώντας τον μυστηριώδη πλανήτη οι ερευνητές ανακάλυψαν 12 άγνωστους δορυφόρους του Δία ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φεγγαριών του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος στους 79. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τους το καλοκαίρι του 2018 και τώρα ήρθε η στιγμή για τα… βαφτίσια.

Η τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια για την ονοματοδοσία των διαστημικών σωμάτων που ανακαλύπτονται στο Σύμπαν είναι να δημιουργείται μια ιστοσελίδα στην οποία οι φίλοι του Διαστήματος προτείνουν κάποιο όνομα για ένα νέο κοσμικό αντικείμενο με βάση το πλαίσιο που θέτει κάθε φορά η Διεθνής Αστρονομική Ενωση η οποία έχει την αρμοδιότητα για την ονοματοδοσία των διαστημικών σωμάτων. Τα ονόματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις είναι συνήθως και αυτά που επιλέγονται αν και τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η ΔΑΕ.

Μικροί φίλοι του Διαστήματος κρατούν στα χέρια τους το όνομα που δόθηκε σε έναν από τους νέους δορυφόρους του Δία. Credit: IAU

Στην περίπτωση των νέων δορυφόρων του Δία η ΔΑΕ έθεσε ως όρο στους υποψήφιους νονούς τα ονόματα που θα προτείνουν να σχετίζονται φυσικά με τον πατέρα των Θεών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΕ ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ονοματοδοσίας πέντε εκ των νέων δορυφόρων του Δία οι οποίοι θα λάβουν ονόματα από κόρες και εγγονές του θεού του ουρανού και του κεραυνού.

Ενας δορυφόρος θα ονομαστεί Ειρήνη που ήταν κόρη του Δία και της Θέμιδας η οποία αποτελούσε την προσωποποίηση της ειρήνης και του πλούτου.

Ο δεύτερος δορυφόρος θα ονομαστεί Φιλοφροσύνη, κόρη του Ηφαίστου και της Αγλαΐας και εγγονής του Δία, που ήταν το πνεύμα της ευγένειας, του καλοσωρίσματος και της φιλίας.

Ο τρίτος δορυφόρος ονομάστηκε Ευθυμία, αδερφής της Φιλοφροσύνης που αποτελούσε την ιδεατή ανθρωπόμορφη έννοια της ευθυμίας και ειδικότερα εκείνης των συμποσίων των θεών του Ολύμπου.

Ο τέταρτος δορυφόρος ονομάστηκε Πανδία, κόρη του Δία και της Σελήνης που αποτελεί προσωποποίηση της φωτεινότητας του φεγγαριού.

Ο πέμπτος δορυφόρος ονομάστηκε Ερσα που ήταν αδελφή της Πανδίας και αποτελούσε την πρωινής δροσιάς που πίστευαν ότι χάριζε η Σελήνη στους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News