362
«Ανθρωπογένεση». Οι επιστήμονες δημιούργησαν μία αναπαράσταση της ανθρώπινης εξέλιξης πάνω στο μοντέλο θεραπείας της αναπηρίας του Ντέιβιντ Μζι | Hillary Sanctuary /Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)

Δύο ηλεκτρόδια σήκωσαν παράλυτο ξανά στα πόδια του

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 18:41
«Ανθρωπογένεση». Οι επιστήμονες δημιούργησαν μία αναπαράσταση της ανθρώπινης εξέλιξης πάνω στο μοντέλο θεραπείας της αναπηρίας του Ντέιβιντ Μζι
|Hillary Sanctuary /Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)

Δύο ηλεκτρόδια σήκωσαν παράλυτο ξανά στα πόδια του

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 18:41

Ηταν ο πιο αργός δρομέας του αγώνα «Wings for Life Races». Εκανε μιάμιση ώρα για να διανύσει 390 μέτρα, δηλαδή να κάνει τον γύρο ενός σταδίου. Ηταν όμως και ο πιο εντυπωσιακός δρομέας, αφού είχε νικήσει τη «μόνιμη» παράλυση.

Φτάνοντας στη γραμμή του τερματισμού, ο 31 ετών Ντέιβιντ Μζι από την Ελβετία, σήκωσε τα χέρια του ψηλά στον αέρα και γιόρτασε τη νίκη του. Οχι μόνο του εαυτού του, αλλά και της ιατρικής επιστήμης.

Η ιστορία του του Ντέιβιντ ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια προπόνησης. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν παραπατήσει ποτέ. Θα μπορούσε να σταθεί όρθιος, αλλά όχι να βαδίσει. «Μόλις ξεκινούσα την καριέρα μου ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Ομως η δράση στη ζωή μου είχε βίαιο τέλος», εξηγεί ο ίδιος στους «Times» του Λονδίνου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες και η τύχη ήταν με το μέρος του… Ο Μζι επιλέχθηκε ως κατάλληλος για να συμμετάσχει σε ένα πείραμα, κατά το οποίο δύο ηλεκτρόδια θα παρείχαν ρεύμα στα νεύρα και αυτά με τη σειρά τους  θα διήγειραν τους μύες που αδρανούσαν λόγω του τραυματισμού. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε και πάλι κινητική λειτουργία.

Μάλιστα, όπως φάνηκε μετά την εφαρμογή της πειραματικής μεθόδου, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν δρούσε απλώς εκείνη τη στιγμή, αλλά βοηθούσε και μετά την παύση διοχέτευσης ρεύματος στην αναζωογόνηση των αδρανοποιημένων κυκλωμάτων που οδηγούν σε καταστάσεις παράλυσης άκρων.

Σήμερα, μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, ο Μζι χρησιμοποιεί ακόμη το αναπηρικό αμαξίδιο για τις περισσότερες μετακινήσεις του, όμως μπορεί να σηκώνεται στα πόδια του και να βαδίζει μικρές αποστάσεις, πάντα όμως με τη βοήθεια ΠΙ (πλαισίου ισορροπίας).

Και δεν τον ενθουσιάζει μόνο ότι μπορεί ξανά να περπατήσει. Αλλά και το ότι υπάρχει εξέλιξη στην αντιμετώπιση της πάθησής του, παρότι οι γιατροί τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα από ένα σημείο και μετά.

Παγκόσμιος αγώνας δρόμου

Ο Ντέιβιντ Μζι συμμετείχε στο «Wings for Life Races», ένα αγώνα δρόμου που διοργανώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την έρευνα παθήσεων του νωτιαίου μυελού. Ο Μζι συμμετείχε στον αγώνα της Ελβετίας.