279
Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, ο μόνος τρόπος καταπολέμησης του κοινού κρυολογήματος είναι δεκάδες φάρμακα που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τα συμπτώματα | Shutterstock

Στα σκαριά (αλλά σε δέκα χρόνια) το πρώτο φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 18:35
Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, ο μόνος τρόπος καταπολέμησης του κοινού κρυολογήματος είναι δεκάδες φάρμακα που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τα συμπτώματα
|Shutterstock

Στα σκαριά (αλλά σε δέκα χρόνια) το πρώτο φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 18:35

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της πρώτης δραστικής θεραπείας του κοινού κρυολογήματος βρίσκονται οι επιστήμονες, αφού κατάφεραν να «σπάσουν» το γενετικό κώδικα του ιού.

Για τον ιό της γρίπης μπορεί να υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, όμως για τον ιό του κοινού κρυολογήματος η ανάπτυξη εμβολίου ήταν σε μεγάλο βαθμό μάταιη, καθώς τα στελέχη του είναι πολλά και διαφορετικά. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σούπερ – υβριδικό εμβόλιο. Επιπλέον, δεν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη επένδυση για μία νόσο με τόσο «λεία» συμπτώματα που δεν είναι καθόλου απειλητική για τη ζωή.

Οι σχετικά λιγοστές μελέτες που έχουν γίνει για το κοινό κρυολόγημα επικεντρώνονται σε έναν συγκεκριμένο ιό (παρεχοϊό) του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο ιός αυτός κατασκευάζεται σε μία μικρή περιοχή του γονιδιώματος. Από εκεί και πέρα μπορεί και να μεταδοθεί με τον αέρα και τα υγρά του σώματος από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν βρετανοί και φιλανδοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, ο ιός συναρμολογείται όχι μόνο σε ένα, αλλά σε πολλά και διαφορετικά  τμήματα του γονιδιώματος, τα οποία μάλιστα ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για τη δημιουργία του. Παράλληλα όμως ανακάλυψαν και λεπτομέρειες της αποκωδικοποίησης του μηχανισμού δημιουργίας του ιού, ο οποίος φαίνεται πανομοιότυπος σε όλα τα στελέχη του ιού.

Η ανακάλυψη αυτή βοηθάει στη δημιουργία θεραπείας με ένα και μόνο φάρμακο. Όχι όμως και πάλι στη δημιουργία εμβολίου. Το επόμενο στάδιο για τους επιστήμονες είναι να ελέγξουν τα υπάρχοντα αντιιϊκά φάρμακα –που είναι κυρίως για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης- τα οποία στοχεύουν στην αποκωδικοποίηση του μηχανισμού δημιουργίας του ιού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πρώτα φάρμακα θα κυκλοφορήσουν σε περίπου δέκα χρόνια.

Cold_and_Flu-2b

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...