1302
. | CreativeProtagon

Panama Papers: Ο offshore ελεγκτής της Folli Follie

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 22 Ιουνίου 2018, 18:05
.
|CreativeProtagon

Panama Papers: Ο offshore ελεγκτής της Folli Follie

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 22 Ιουνίου 2018, 18:05

PANAMA_NATIVE_the seque_II-v Ανάμεσα στους ισχυρισμούς του κερδοσκοπικού fund QCM την Πρωτομαγιά του 2018, οι οποίοι προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της Folli Follie, ολιγοήμερο χάος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πυροδότησαν ένα ντόμινο εξελίξεων που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία και τα στελέχη της, υπήρχε και ένας που αφορούσε ένα «μικρό» γραφείο λογιστών-ελεγκτών στο  Χονγκ Κονγκ. Το γραφείο αυτό έλεγχε μία από τις σημαντικότερες θυγατρικές του ομίλου.

Όπως φαίνεται από την έρευνα του Protagon στα Panama Papers, το συγκεκριμένο γραφείο έχει αφήσει υπεράκτια ίχνη που μπορεί να επηρεάζουν την υπόθεση της Folli Follie.

Η Chung & Partners είναι ένα λογιστικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ελέγχει τον σημαντικότερο ίσως βραχίονα της ελληνικής πολυεθνικής, τη θυγατρική FF Group Sourcing Limited από την οποία περνά ο κύριος όγκος αποθεμάτων, απαιτήσεων αλλά και ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου.

Για την Chung & Partners το QCM ισχυριζόταν στην αναφορά του:

  • «Στην ιστοσελίδα της εταιρείας εμφανίζονται μόνο δύο συνεργάτες που εργάζονται σε αυτήν την επιχείρηση».
  • «Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις στο Χονγκ Κονγκ και βρήκαμε ένα μικρό γραφείο που φιλοξενεί περίπου 2 άτομα».
  • «Μιλήσαμε με αρκετούς ελεγκτές των τεσσάρων μεγάλων ελεγκρικών εταιρειών (σ.σ. KPMG, Deloitte, Ernst & Young και PricewaterhouseCoopers) και ζητήσαμε τη γνώμη τους: Σύμφωνα με αυτούς, αυτή η επιχείρηση μπορεί να είναι ανεπαρκής για τον έλεγχο μιας οντότητας όπως η FF Group Sourcing Limited. Πρόκειται για μια πολυεθνική ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων με δραστηριότητες σε πολλές χώρες. Ένας κατάλληλος έλεγχος θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα».
  • «Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης διάσκεψης το 2015, η FF δικαιολόγησε τη χρήση μιας τόσο μικρής εταιρίας ελέγχου με αυτόν τον τρόπο: “Τώρα με τους ελεγκτές, εννοώ ότι χρησιμοποιούμε … δεν λυπάμαι .. ακόμα και τις Τέσσερις Μεγάλες Ελεγκτικές Εταιρείες… είμαστε ευχαριστημένοι με τον ελεγκτή που έχουμε τώρα στο Χονγκ Κονγκ, επειδή κάνει μια υπηρεσία που είναι πολύ περισσότερο από, ξέρετε, αυτά που κάνουν στις Τέσσερις Μεγάλες και πολύ λιγότερο ακριβά, κάνουν ακόμη και ελέγχους στο στοκ, στους λογαριασμούς σε κάθε σημείο πωλήσεων, στα εργοστάσια ή τα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Γνωρίζετε λοιπόν, είμαστε πολύ χαρούμενοι μαζί τους».

«Αυτή η δήλωση φαίνεται ύποπτη σε εμάς γιατί δεν καταλαβαίνουμε πώς μια ομάδα δύο ατόμων στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να “κάνει ελέγχους αποθεμάτων” και να ελέγξει τους λογαριασμούς “σε κάθε σημείο πωλήσεων” όταν η εταιρεία λειτουργεί σε πολλές ασιατικές χώρες με εκατοντάδες καταστήματα».

Όπως φαίνεται και στην αναφορά του QCM, πρώτη φορά που εθίγη το θέμα για το εν λόγω λογιστικό γραφείο σε σχέση με την Folli Follie ήταν το 2015, στη στήλη Alphaville της εφημερίδας Financial Times.

Ποια είναι η Chung & Partners

Ιδρυτής του λογιστικού γραφείου εμφανίζεται να είναι ο Sammy Chung, ένας λογιστής που είναι στην αγορά του Χονγκ Κονγκ με προσωπική του εταιρεία από το 1993. Ήδη από το 2008 η υπογραφή του εμφανιζόταν στις καταστάσεις της σημαντικότερης θυγατρικής του ομίλου. Τότε, η FF Group Sourcing ονομαζόταν Folli Follie Hong Kong.

Engrafa-Follie
Αριστερά, τιμολόγιο της Mossack Fonseca του 2009 για τις υπηρεσίες της προς την CP Secretarial Services, τον μεσάζοντα για την υπεράκτια εταιρεία Zento Investments με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, το οποίο απευθύνεται στον κ. Sammy Chung. Δεξιά, ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της θυγατρικής της Folli Follie με την επωνυμία Folli Follie Hong Kong Limited (μετέπειτα FF Group Sourcing Limited) που υπογράφει το 2009 ο κ. Sammy Chung

Ο κ. Chung, πέρα από τους ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων εταιρειών, ασχολείτο και με υπεράκτιες εταιρείες. Από το 2008 και για τον επόμενο χρόνο εμφανίζεται να αλληλογραφεί με την Mossack Fonseca, την δικηγορική εταιρεία απ’ όπου διέρρευσαν τα στοιχεία που έλαβε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα συνεργαζόμενα στην παγκόσμια έρευνα μέσα ενημέρωσης.

Η αλληλογραφία του κ. Chung με την Mossack Fonseca αφορούσε διαδικαστικά θέματα διαχείρισης offshore εταιρείας με την επωνυμία Zento Investments Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. H Zento δεν εμφανίζεται να έχει κάποια εμφανή σχέση με την Folli Follie βάσει των στοιχείων της διαρροής. Όμως, στην ίδια διεύθυνση που έδρευε η ελεγκτική εταιρεία της θυγατρικής της Folli Follie εκείνη την περίοδο εμφανίζεται και μία άλλη εταιρεία, η CP Secretarial Services Limited, η οποία ήταν μεσάζοντας για τη σύσταση και τη διαχείριση offshore. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα της διαρροής, ο Sammy Chung ήταν ο βασικός άνθρωπος της CP Secretarial Services – και τα αρχικά CP ενδεχομένως παραπέμπουν στην επωνυμία “Chung & Partners”, δηλαδή της λογιστικής εταιρείας του, αφού οι δύο εταιρείες μοιράζονταν την ίδια έδρα σε επίπεδο συγκεκριμένου διαμερίσματος ουρανοξύστη.

Στη διαρροή των Panama Papers εντοπίστηκαν και κάποια emails στα τέλη του 2009, τα οποία απευθύνονται προς την CP Secretarial Services και τον κ. Chung, στα οποία η Mossack Fonseca ζητά επίμονα στοιχεία για τον έλεγχο της ίδιας της εταιρείας καθώς ήταν μεσάζοντας για offshore. Τα emails αυτά προέρχονταν από το Τμήμα Συμμόρφωσης της Mossack Fonseca, που έχει την ευθύνη για τη συλλογή στοιχείων έτσι ώστε να είναι συμμορφωμένοι με τους κανονισμούς που διέπουν τους παρόχους υπεράκτιων υπηρεσιών – ανάμεσά τους και τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

PanamaParer-II_Protagon_Chung2
Το γραφείο της Chung & Partners βρίσκεται σήμερα στο διαμέρισμα C του τμήματος F του 10ου ορόφου του ουρανοξύστη Neich (φωτογραφία), στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ

Συγκεκριμένα, ζητούσαν από τον κύριο Chung ταυτότητα ή φωτοτυπία πιστοποιημένη από δικηγόρο ή λογιστή, δύο συστατικές επιστολές που να έχουν εκδοθεί υπέρ της CP Secretarial Services κατά προτίμηση από μία μεγάλη τράπεζα και έναν ορκωτό ελεγκτή ή δικηγόρο από το Χονγκ Κονγκ, καθώς και να συμπληρώσει και να υπογράψει μία φόρμα που περιγράφει  τις απαιτήσεις των ελέγχων δεούσης επιμέλειας (Due Diligence) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε Παναμά, Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Μπαχάμες, Σεϋχέλλες και Σαμόα.

Η απάντηση του κ. Chung ήταν ότι ο πελάτης του αποφάσισε να αλλάξουν πάροχο, δηλαδή να σταματήσουν να συνεργάζονται την Mossack Fonseca. Ο κ. Chung δεν εμφανίζεται κάπου στη διαρροή να στέλνει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Το Protagon απέστειλε ερωτήματα στον κ. Chung σχετικά με τη συνεργασία του με την Mossack Fonseca μέσω της CP Secretarial Services και αν απέστειλε τα στοιχεία στη δικηγορική εταιρεία. Επίσης, ρωτήθηκε εάν η CP Secretarial Secretarial Services σχετιζόταν με δραστηριότητες θυγατρικών της Folli Follie που έλεγχε ο ίδιος, καθώς και εάν του έχουν πρόσφατα ζητηθεί επιπλέον λεπτομερή στοιχεία για την FF Group Sourcing Limited.

Ο κ. Chung δεν ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα του Protagon.

Σε καρτέλα που εντοπίστηκε στα εσωτερικά αρχεία πελατών της Mossack Fonseca, η CP Secretarial Services χαρακτηρίστηκε από την δικηγορική εταιρεία που βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των Panama Papers, ως «μη συνεργάσιμη» σε θέματα ελέγχων. Προφανώς, επειδή δεν έδινε τα στοιχεία που της ζητούνταν.

Η εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα ξεκίνησε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία σχετίζεται με τη μη παροχή αιτούμενων στοιχείων που ζητήθηκαν από τη Folli Follie, καθώς και την «παρεμπόδιση ελέγχου» μετά την αναφορά του QCM.

Σε ανακοίνωσή της στις 15 Ιουνίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι η Folli Follie «δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας –Ειρηνικού». Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των οικονομικών καταστάσεων», γι’ αυτό και αποφάσισε να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση εκτάκτου ελέγχου.

Σε ανακοίνωσή της την ίδια ημέρα η Folli Follie ανέφερε ότι «η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ότι η Εταιρεία μας αρνήθηκε την διεξαγωγή ελέγχου αποτελεί προϊόν παρανόησης, καθότι η Εταιρεία μας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα που έχουν αναδειχτεί στην επικαιρότητα». Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν εθίγη το ζήτημα της μη προσκόμισης του συνόλου των στοιχείων που της έχουν ζητηθεί και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των στοιχείων αυτών ελεγχόταν από την Chung & Partners.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...