443
Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να κρύψει τη συντριβή του για όσα είδε στην Μπούτσα | Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Οταν ο Ζελένσκι ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 21:01
Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να κρύψει τη συντριβή του για όσα είδε στην Μπούτσα
|Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Οταν ο Ζελένσκι ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 21:01

Προτού εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ηθοποιός. Ομως αυτό το δευτεριάτικο μεσημέρι, περπατώντας στους δρόμους της Μπούτσα, μιας μικρής και μέχρι πρότινος άγνωστης κωμόπολης βορειοδυτικά του Κιέβου, η υποκριτική τέχνη —που ταιριάζει και με την πολιτική τέχνη άλλωστε— δεν είχε θέση. Το πρόσωπό του έσπασε όταν είδε από κοντά τη φρίκη, αυτά που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι ρώσοι εισβολείς.

Μετά ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι στην πόλη αυτή διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφτηκε την Μπούτσα λίγα 24ωρα αφού οι τοπικές αρχές και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία βρέθηκαν ενώπιον ενός εφιαλτικού σκηνικού: δεκάδες σοροί αμάχων να κείτονται νεκροί στα πεζοδρόμια, εκατοντάδες άλλοι να έχουν πεταχτεί σε ομαδικούς τάφους – η κληρονομιά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», επανέλαβε ο Ζελένσκι σε έναν δρόμο αυτής της πόλης όπου βρέθηκαν τα πτώματα πολλών αμάχων.

«Καθημερινά, καθώς μαχητές μας εισέρχονται και ανακτούν εδάφη, βλέπετε τι συμβαίνει», είπε σε δημοσιογράφους, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από πάνοπλους ουκρανούς στρατιώτες, σε έναν δρόμο της Μπούτσα που καταστράφηκε από τις μάχες.

Ο Ζελένσκι μιλάει στα διεθνή ΜΜΕ στην Μπούτσα (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
( Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
Πέντε νεκροί. Τεκμήρια ενός εγκλήματος πολέμου; (REUTERS/Marko Djurica)

Συμπλήρωσε ότι από τότε που το Κίεβο έμαθε για το μέγεθος των φερόμενων θηριωδιών των ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, έχει γίνει πιο δύσκολο να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία.

«Είναι πολύ δύσκολο να συζητάς, όταν βλέπεις τι έκαναν εδώ», παραδέχτηκε. «Όσο περισσότερο η Ρωσική Ομοσπονδία παρατείνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τόσο το χειρότερο για αυτούς και για αυτή την κατάσταση και για αυτόν τον πόλεμο».

«Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν, με ακρωτηριασμένα μέλη, γυναίκες που βιάστηκαν και παιδιά που δολοφονήθηκαν», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από την πόλη αυτή κοντά στο Κίεβο όπου βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων με δεμένα τα χέρια που είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση, ένας μαζικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσεων. Το Κρεμλίνο βέβαια διέψευσε τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων και επιστράτευσε τη δικαιολογία της προβοκάτσιας με αμερικανικό δάκτυλο μάλιστα.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί άμαχους πολίτες.

Οι καταστροφές και οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα αναμένεται να ωθήσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αξιωματούχους να αναφέρονται στην προοπτική περιορισμών στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...