238
Οπως φαίνεται, οι σκύλοι μπορούν να διαισθανθούν την ψυχολογική μας κατάσταση και ειδικά αν βρισκόμαστε υπό καθεστώς στρες | Shutterstock

Οι σκύλοι μυρίζονται το στρες των αφεντικών τους

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:26
Οπως φαίνεται, οι σκύλοι μπορούν να διαισθανθούν την ψυχολογική μας κατάσταση και ειδικά αν βρισκόμαστε υπό καθεστώς στρες
|Shutterstock

Οι σκύλοι μυρίζονται το στρες των αφεντικών τους

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:26

Ο άνθρωπος έχει εκμεταλλευτεί την εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση των σκύλων για διαφόρους λόγους. Κυνήγι ζώων για λογαριασμό του ανθρώπου, ανακάλυψη ατόμων που κινδυνεύουν, εντοπισμός ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών είναι ορισμένες από τις οσφρητικές υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι σκύλοι.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι η όσφρησή τους μπορεί να εντοπίζει και την ύπαρξη διαφόρων ασθενειών (καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης και εσχάτως Covid-19) από την οσμή των χημικών ουσιών που εκκρίνει ο άνθρωπος και συνδέονται με αυτές τις παθήσεις.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ, στην Βόρεια Ιρλανδία, διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να οσμίζονται το στρες των αφεντικών τους. Στα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι οι κάτοχοι σκύλων που έχουν στρες εκπέμπουν μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής τους οσμές που καταφέρνει να εντοπίσει το κατοικίδιο και να αντιληφθεί έτσι την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αφεντικό του.

«Είχαμε πολλές αποδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να εντοπίζουν οσμές ανθρώπων που συνδέονται με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις αλλά δεν είχαμε στη διάθεσή μας στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορούν να οσμιστούν και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», λέει η Κλάρα Γουίλσον, επικεφαλής της μελέτης στην οποία πήραν μέρος τέσσερις σκύλοι και 36 εθελοντές.

Αφού εκπαιδεύθηκαν στον εντοπισμό των οσμών του ανθρώπου που συνδέονται με το στρες, οι σκύλοι κατάφερναν στη συνέχεια να εντοπίζουν τον άνθρωπο που εκδήλωνε συμπτώματα στρες με ποσοστό επιτυχίας 93%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News