1020
| CreativeProtagon

Ο χρυσός του Μαδούρο, ο Χαλίλ και οι έλληνες φίλοι

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 6 Φεβρουαρίου 2019, 07:10

Ο χρυσός του Μαδούρο, ο Χαλίλ και οι έλληνες φίλοι

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 6 Φεβρουαρίου 2019, 07:10

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ένα μικρής διάρκειας βίντεο προκάλεσε ξεσηκωμό στους εξαθλιωμένους πολίτες της Βενεζουέλας που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό. Στο βίντεο απεικονιζόταν ο πρόεδρός τους Νικολάς Μαδούρο να γευματίζει πλουσιοπάροχα με μπριζόλες του διάσημου τούρκου σεφ Salt Bae (αυτός που κάνει την κίνηση αλατίσματος των κοψιδιών με τον βραχίονά του) και να απολαμβάνει τη φιλοξενία του μάγειρα καπνίζοντας πούρο. Ο Μαδούρο είχε επισκεφθεί το εστιατόριο του Salt Bae στην Κωνσταντινούπολη επιστρέφοντας στο Καράκας από την Κίνα όπου είχε πάει για προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Τον ίδιο μήνα η Τουρκία δεχόταν ένα ακόμα φορτίο χρυσού από τη Βενεζουέλα αξίας περίπου 34 εκατομμυρίων δολαρίων – σχετικά μικρό εάν το συγκρίνει κανείς με τις ποσότητες που έφτασαν στη γείτονα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, τα οποία συνδυαστικά ανέρχονταν σε 585 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτή την παρτίδα του Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε αναγορευθεί στον Νο1 παγκοσμίως εισαγωγέα χρυσού από τη Βενεζουέλα, ξεπερνώντας τους 23,6 τόνους που αντιστοιχούσαν σε αξία 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εικόνα σε σχέση με το 2017 είχε αλλάξει εντελώς: Νο1 εισαγωγέας χρυσού Βενεζουέλας τότε ήταν οι ΗΠΑ, με 335 μόλις κιλά, πληρώνοντας κάτι περισσότερο από 13 εκατομμύρια δολάρια.

Οταν ο Salt Bae συνειδητοποίησε τον σάλο που είχε προκληθεί, έσβησε το βίντεο και το ευχαριστήριο ποστ προς τον Μαδούρο από το λογαριασμό του – όμως, μέσα ενημέρωσης ανά τον πλανήτη το είχαν ήδη αναπαραγάγει.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Salt Bae εμφανίστηκε στο πλευρό ενός άλλου Βενεζουελάνου, όχι τόσο διάσημου όσο ο Μαδούρο, ο οποίος όμως κεντρίζει το ενδιαφέρον λόγω της διασύνδεσής του με μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Σε φωτογραφία που ανέβηκε στη διεύθυνση http://infodio.com/081018/venezuela/turkey, συνοδεύοντας ένα ποστ με τίτλο «Τι τρέχει μεταξύ Βενεζουέλας και Τουρκίας», ο Μαχέντ Χαλίλ, που στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το ταξίδι του Νίκου Παππά και του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ποζάρει δίπλα στον διάσημο τούρκο σεφ. Ο Χαλίλ ήταν αυτός που προσέφερε το 2013 το τζετ του για να ταξιδέψουν οι Παππάς και Αρτεμίου από το Καράκας στη νήσο Μαργκαρίτα της Καραϊβικής.

Ο τούρκος σεφ Salt Bae και ο Βενεζουελάνος λιβανικής καταγωγής Μαχέντ Χαλίλ που στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το ταξίδι του Νίκου Παππά και του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα

Ο Χαλίλ και ο Μαδούρο δεν είναι ξένοι μεταξύ τους: στο ίδιο αεροσκάφος το 2015 συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές τα ανίψια του προέδρου της Βενεζουέλας να μεταφέρουν 800 κιλά κοκαΐνης, δικάστηκαν για εμπόριο ναρκωτικών και καταδικάστηκαν.

Επίσης, ο Χαλίλ και ο χρυσός της Βενεζουέλας δεν είναι ακριβώς άγνωστοι μεταξύ τους. Hδη από το 2003, επί Τσάβες, ο Χαλίλ εξασφάλισε συνεργασία με την κρατική εταιρεία εξορύξεων της Βενεζουέλας, την CVG, μέσω της εταιρείας Serfaco στην οποία μετείχε. Η CVG είναι υπεύθυνη και για την παροχή δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του χρυσού στη Βενεζουέλα – ανάμεσά τους και για το πεδίο Las Cristinas, το οποίο θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο σε αποθέματα στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, πληροφορίες συνέδεαν τον Χαλίλ με τον πρώην επικεφαλής της CVG και τον χαρακτήριζαν «ταμία» του.

Στο ποστ με τη φωτογραφία των Salt Bae και Χαλίλ, που ανέβηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2018, ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται πληροφορίες για συχνά ταξίδια του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη, ως εκπροσώπου των συμφερόντων δύο εκ των ισχυρότερων παραγόντων του καθεστώτος Μαδούρο.

Λίγες ημέρες μετά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις κυρώσεις κατά του εμπορίου χρυσού της Βενεζουέλας, ενώ πρόσφατα άσκησαν πιέσεις στην Τουρκία να μην τον εμπορεύεται δίνοντας το «φιλί της ζωής» στον Μαδούρο.

Στο πρόσφατο θρίλερ με τον χρυσό της Βενεζουέλας και την «απαγωγή» του από το αεροδρόμιο του Καράκας, ο Χαλίλ φαίνεται να διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να είναι ένα από τα βασικά γρανάζια του μηχανισμού.

  • Oσον αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta που έκαναν λόγο για μεταφορά και εξαργύρωση χρυσού από τη Βενεζουέλα με ρωσικό αεροπλάνο μέσω Αραβικών Εμιράτων, ήδη από το 2012 που έχει μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών ο Χαλίλ εμφανίζεται να έχει τις επαφές με προξενεία και πρεσβείες στη Μέση Ανατολή και να ταξιδεύει ως μέλος διπλωματικών αποστολών (κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει).
  • Oσον αφορά άλλο πρόσφατο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, το οποίο εμπλέκει λίαρ τζετ τούρκου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και στον τομέα των εξορύξεων, η τελευταίων μηνών δραστηριοποίηση του Χαλίλ στην Κωνσταντινούπολη και η σύνδεσή του με την κρατική εταιρεία εξορύξεων στη Βενεζουέλα αποτελούν ενδιαφέρουσες συμπτώσεις. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των εισαγωγών χρυσού από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία εντός του 2018, και μάλιστα σε ιδιαίτερα φθηνές τιμές σε σχέση με τις εισαγωγές χρυσού από άλλα κράτη – κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη σε μεσάζοντες και τελικούς αποδέκτες.
Δημοσιεύματα με φωτογραφίες του «Ελευθέρου Τύπου» από το ταξίδι του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου με το τζετ του Μαχέντ Χαλίλ

Oταν οι Παππάς και Αρτεμίου συνταξίδευαν από το Καράκας στη νήσο Μαργκαρίτα το 2013, ο Χαλίλ ήδη ήταν ένας από τους πλέον εκλεκτούς επιχειρηματίες του καθεστώτος Μαδούρο. Ερευνητές δημοσιογράφοι στη Βενεζουέλα από το Armando.info εντόπισαν τουλάχιστον επτά εταιρείες συμφερόντων του να έχουν συνάψει κρατικά συμβόλαια με το καθεστώς, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες ότι ο Χαλίλ εμπλεκόταν στην αγορά πολυτελούς κατοικίας για έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Μαδούρο, τον πρώην δήμαρχο του Καράκας.Η «αμέριστη στήριξη και η αλληλεγγύη» του ΣΥΡΙΖΑ στον Νικολάς Μαδούρο, μετά την «ενέργεια της αντιπολίτευσης» και του προέδρου της Βουλής Γκουαϊντό να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος και να αμφισβητήσει «το αποτέλεσμα των εκλογών του προηγούμενου Μαΐου», όπως εκφράστηκε από τον γραμματέα της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, μπορεί να έρχεται σε ιδεολογική ευθεία με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα το 2013 στην κηδεία του Τσάβες. Οπως και με το γεγονός ότι είχε μνημονεύσει τη Βενεζουέλα ως ένα αντικαπιταλιστικό μοντέλο, ή με το ότι γεννήθηκε (ο Τσίπρας) την ίδια ημέρα με τον Τσάβες, ή ακόμα και με την ευφάνταστη ιδέα της εισαγωγής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην περίπτωση εξόδου μας από την Ευρωζώνη. Ομως, μπορεί να έρχεται και σε μία όχι -και-τόσο- ιδεολογική ευθεία με το ταξίδι των Παππά και Αρτεμίου με το τζετ του Χαλίλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...