256
Δύει, όπως όλα δείχνουν, η εποχή των Boeing 747, μετά από μισό αιώνα ευδόκιμης παρουσίας τους στους αιθέρες | Shutterstock

Ο «τελευταίος χορός» του Boeing 747

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 17:00
Δύει, όπως όλα δείχνουν, η εποχή των Boeing 747, μετά από μισό αιώνα ευδόκιμης παρουσίας τους στους αιθέρες
|Shutterstock

Ο «τελευταίος χορός» του Boeing 747

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 17:00

Οταν, το 1969, η Boeing παρουσίαζε το Boeing 747, ούτε τα πιο αισιόδοξα στελέχη της δεν θα περίμεναν ότι το σκάφος αυτό θα γινόταν σημείο αναφοράς στον τομέα των κάθε είδους αερομεταφορών για περισσότερο από μισό αιώνα. Το αποκαλούμενο Τζάμπο Τζετ ήταν το πρώτο ευρείας ατράκτου πολιτικό αεροσκάφος και την ίδια στριγμή, διαθέτοντας περίπου 500 θέσεις επιβατών, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος στον κόσμο, τίτλο που διατήρησε για 37 έτη. Το 747 μπορούσε επίσης να τροποποιηθεί έτσι ώστε να γίνει αεροσκάφος μεταφοράς φορτίων, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως Air Force One, μεταφέροντας τους ενοίκους του Λευκού Οίκου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η Boeing παρέδωσε στις 6 Δεκεμβρίου το όγδοο 747 της παραγγελίας που είχε κάνει η αεροπορική εταιρεία μεταφοράς φορτίων Atlas Air. Επρόκειτο για το τελευταίο που βγήκε από εργοστάσιο της Boeing, η οποία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του.

Για την κατασκευή του πρώτου 747 χρειάστηκε να εργαστούν 50.000 εργαζόμενοι της Boeing επό 16 μήνες, ενώ τις επόμενες δεκαετίες κατασκευάστηκαν άλλα 1.573 τέτοια αεροσκάφη.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τόσο η Boeing όσο και η βασική της ανταγωνίστρια, η ευρωπαϊκή Airbus, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την παραγωγή αεροσκαφών με τέσσερις μηχανές, όπως τα 747, για αεροσκάφη με μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη κατανάλωση καυσίμων, που διαθέτουν δύο μηχανές.

Μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, η Delta, έχει σταματήσει τις πτήσεις με σκάφη 747 ήδη από το 2017, αλλά υπάρχουν άλλοι, κυρίως διεθνείς αερομεταφορείς, όπως η Lufthansa, που εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News