402
Το 39% των σημερινών ζευγαριών γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου |

Ο έρωτας στα χρόνια του Διαδικτύου: 4 στα 10 ζευγάρια στις ΗΠΑ γνωρίστηκαν στο Internet

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 18:45
Το 39% των σημερινών ζευγαριών γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου
|

Ο έρωτας στα χρόνια του Διαδικτύου: 4 στα 10 ζευγάρια στις ΗΠΑ γνωρίστηκαν στο Internet

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 18:45

Ένας μαθηματικός αλγόριθμος και όχι οι φίλοι ή η οικογένεια είναι πιθανό στο μέλλον να μας βρουν το άλλο μας μισό, όπως προκύπτει από έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Όπως σημειώνει ο Μάικλ Ρόζενφελντ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και επικεφαλής της μελέτης, αυξάνεται συνεχώς η σημασία και ο ρόλος του ίντερνετ στη γνωριμία μεταξύ ατόμων, ειδικά του άλλου φύλου.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ο καθηγητής, που μελετάει επί σχεδόν 20 χρόνια την επίδραση του Διαδικτύου στις διαπροσωπικές σχέσεις, προέκυψε πως το 39% των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι συνάντησαν ή γνώρισαν τον σύντροφό τους online.

Η ίδια έρευνα που είχε γίνει από τον Ρόζενφέλντ πριν δέκα χρόνια, το 2009, στο ίδιο δείγμα ατόμων και ζευγαριών, είχε δείξει πως το ποσοστό τότε ήταν 22%.

Αυτό σημαίνει πως μέσα σε μια δεκαετία σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό των αμερικανικών ζευγαριών αυτών που γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν μετά την καταλυτική συνδρομή της τεχνολογίας.

«Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια, για πρώτη φορά μετά το 1940, το Ίντερνετ να αντικαταστήσει εντελώς τους κοινούς γνωστούς και τους φίλους μας ως τον κυριότερο τρόπο ή μέσο με τον οποίο γνωρίζουμε τον σύντροφο μας», είπε ο Ρόζενφελντ, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τη νέα τεχνολογία ενώ αντίστοιχα και το “στίγμα” μιας τέτοιας επιλογής φαίνεται να μην υπάρχει πια».

Ο Ρόζενφελντ θυμάται πως το 2009, όταν ερεύνησε για τελευταία φορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν το άλλο τους μισό, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ακόμα έναν φίλο τους ως ενδιάμεσο για να συναντήσουν τον επόμενο σύντροφό τους.

«Πριν χρόνια πιστεύαμε ότι ο καταλυτικός ρόλος των φίλων μας στην εύρεση ενός συντρόφου δεν θα μπορούσε ποτέ να εκτοπιστεί ή να ατονήσει. Αλλά φαίνεται ότι πλέον και αυτό αλλάζει, γεγονός που καταδεικνύει μια σημαντική εξέλιξη στη σχέση των ανθρώπων με την τεχνολογία», επισημαίνει, προσθέτοντας μάλιστα πως «ο χρόνος που περνάμε εντός του Διαδικτύου, δεν σημαίνει απαραίτητα πως γίναμε λιγότερο κοινωνικά, ως όντα».

Επιπλέον, στη μελέτη, όπως λέει, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιτυχία μιας σχέσης δεν εξαρτάται από το εάν οι άνθρωποι συναντήθηκαν και πρωτογνωρίστηκαν ή όχι στο Διαδίκτυο.

«Δεν έχει πλέον καμία σημασία το πώς συναντήσατε το άλλο σας μισό, καθώς η σχέση με το που ξεκινάει, παίρνει την δική της ζωή», συνοψίζει.

«Νομίζω ότι οι γνωριμίες μέσω Διαδικτύου είναι μια θετική προσθήκη στην ζωή και στον κόσμο μας. Δημιουργούν μια ξεχωριστή αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων που δεν θα είχαμε αλλιώς», καταλήγει ο Ρόζενφελντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...