557
Βούτυρο σε σχήμα κεφαλιού - δημιουργία τρισδιάστατου εκτυπωτή για την κουζίνα της εταιρείας Natural Machines- συνοδεύει φρατζολάκια ψωμιού | Natural Machines/Facebook

Ο εκτυπωτής-παραμάγειρας σας κάνει το τραπέζι!

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 10:41
Βούτυρο σε σχήμα κεφαλιού - δημιουργία τρισδιάστατου εκτυπωτή για την κουζίνα της εταιρείας Natural Machines- συνοδεύει φρατζολάκια ψωμιού
|Natural Machines/Facebook

Ο εκτυπωτής-παραμάγειρας σας κάνει το τραπέζι!

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 10:41

Εκτενές άρθρο της Wall Street Journal κάνει λόγο για μια τεράστια έκρηξη στο τομέα των startups με θέμα τη διατροφή και την κουζίνα μας, με σχετικές επενδύσεις κατά την τελευταία τριετία που ανέρχονται σε σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

Η αρχή έγινε πριν από λίγα χρόνια από μια εταιρεία, τη Natural Machines, η οποία σχεδίασε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για την κουζίνα. Ο «μαγειρικός εκτυπωτής» με το όνομα Foodini έχει στόχο, κατά τους εμπνευστές του, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πλέον δύσκολων και χρονοβόρων σημείων της προετοιμασίας του φαγητού, που πολύ συχνά λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους επίδοξους μάγειρες. Το Foodini δεν «μαγειρεύει», ωστόσο εκτελεί διαδικασίες όπως το τύλιγμα ζύμης: για παράδειγμα, για να φτιάξει κάποιος ραβιόλια, ετοιμάζει τη ζύμη και τη γέμιση, τα τοποθετεί σε ειδικές θήκες και στη συνέχεια επιλέγει «ραβιόλι» από το ειδικό μενού που παρέχει ο εκτυπωτής. Στη συνέχεια, το Foodini θα «εκτυπώσει» τα συστατικά σχηματισμένα σε ραβιόλια – οπότε το μόνο που μένει να κάνει ο μάγειρας είναι να τα ψήσει.

Κάστρο από χούμους εκτυπωμένο από το Foodini

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο φιλόδοξη, καθώς μια ανεξάρτητη startup που (πλέον) συνεργάζεται με τη NASA αποκάλυψε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να τυπώνει… πίτσες τόσο στη Γη όσο και το Διάστημα! Η συσκευή «Chef 3D printer» της BeeHex είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να μαγειρεύει απλά και γρήγορα για τις διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας – αλλά με σκοπό φυσικά να πουληθεί, μελλοντικά, και στα σουπερμάρκετ. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να μετατρέψει υλικά όπως ζύμη και ντομάτες σε λαχταριστές πίτσες και μάλιστα σε σχήματα που επιλέγει ο χρήστης. Ο χρήστης απλά του φορτώνει τα υλικά και κατόπιν αναλαμβάνει το –περίπλοκο- λογισμικό να φέρει εις πέρας την αποστολή και να κατευθύνει τον εκτυπωτή στο τι θα τυπώσει και με ποια σειρά. Μόλις τελειώσει το τύπωμα, το προϊόν τοποθετείται και ψήνεται στον ενσωματωμένο φούρνο.

Πίτσα σε σχήμα καρδιάς τυπωμένη από τη συσκευή «Chef 3D printer» της BeeHex

Ωστόσο, η καλύτερη ιδέα όλων ήταν αυτή που αναπτύσσεται αυτό τον καιρό στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Κέιλεμπ Χάρπερ: «προσωπικοί υπολογιστές» φαγητών και διατροφής για τις γενιές του μέλλοντος.

Με τις κλιματικές αλλαγές να καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την υπαίθρια καλλιέργεια φυτών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές του ΜΙΤ σχεδιάζουν προσωπικά «θερμοκήπια» ονόματι OpenAg Personal Food Computer με τεχνολογία κλιματισμού (τα ονομάζει «υπολογιστές τροφίμων») που θα είναι το ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, ακόμη και των πιο σπάνιων.

Ετσι, στο μέλλον, αντί τα αβοκάντο να μεταφέρονται από το Μεξικό στην Κίνα, ένα κινεζικό θερμοκήπιο θα μπορούσε να «αναδημιουργήσει» με ακρίβεια ένα μεξικανικό κλίμα μέσα σε ένα θερμοκήπιο-υπολογιστή φαγητού στο Πεκίνο.

To OpenAg Personal Food Computer του ΜΙΤ (MIT Media Lab)

Το OpenAg Personal Food Computer, που είναι γεμάτο με αισθητήρες, ενεργοποιητές και μηχανική όραση, μπορεί να μελετήσει και στη συνέχεια να αναπαραγάγει τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας για όλα τα γνωστά φρούτα και λαχανικά, αυξομειώνοντας παράγοντες που συμβάλλουν στην καλλιέργειά τους, όπως η φωτεινότητα ή η αλατότητα του νερού.

Σύμφωνα με το ΜΙΤ, θα κυκλοφορήσει και μια μεγαλύτερη έκδοση, ο Food Server, στο μέγεθος ενός κοντέινερ πλοίου, που θα εμπεριέχει ράφια με μεγάλα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν με τις απαραίτητες μεταβλητές.