625
Ο Μιτεράν απέκτησε δύο παιδιά με τη σύζυγό του Ντανιέλ αλλά η ερωτική ζωή του είχε πολλά να κρύψει | CreativeProtagon / Getty Images

Ο άγνωστος έρωτας του Φρανσουά Μιτεράν για μια φοιτήτρια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:05
Ο Μιτεράν απέκτησε δύο παιδιά με τη σύζυγό του Ντανιέλ αλλά η ερωτική ζωή του είχε πολλά να κρύψει
|CreativeProtagon / Getty Images

Ο άγνωστος έρωτας του Φρανσουά Μιτεράν για μια φοιτήτρια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:05

Η προσωπική ζωή του Φρανσουά Μιτεράν, του εμβληματικού γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη που διετέλεσε πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας από το 1981 έως το 1995, επανέρχεται στο προσκήνιο. Τον Οκτώβριο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Grasset το «Le Dernier Secret» (Το Τελευταίο Μυστικό), βιβλίο στο οποίο η δημοσιογράφος της Le Monde Σολέν ντε Ρουαγιέ παρουσιάζει τον έρωτα ενός γηραιού Μιτεράν για την Κλερ, μία φοιτήτρια μικρότερή του κατά μισό αιώνα. 

«Το 1988 η Κλερ γνωρίζει τον Φρανσουά Μιτεράν. Εκείνη είναι μία φοιτήτρια Νομικής, εκείνος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τους χωρίζουν πενήντα χρόνια ζωής. Θα αγαπιούνται κρυφά έως το τέλος, το 1996. Ιδού αποκαλυμμένο το τελευταίο μυστικό του σπουδαίου προέδρου», αναφέρεται στην παρουσίαση του εκδότη, σύμφωνα με τον οποίο το συγγραφικό πόνημα της Σολέν ντε Ρουαγιέ «αποτελεί συγχρόνως περιγραφή ενός έρωτα και ιστορία ενός βασιλείου», αδιαμφισβήτητος ηγέτης του οποίου ήταν ο Μιτεράν. 

Σε κείμενό του από το Παρίσι ο Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Γαλλία, υπενθυμίζει πως έως σήμερα η πιο γνωστή εξωσυζυγική σχέση του μακροβιότερου προέδρου στην ιστορία της Γαλλίας, ήταν εκείνη που σύναψε με την Αν Πενζό, συντηρήτρια έργων τέχνης και πρώην διευθύντρια του Μουσείου Ορσέ. 

Τον Οκτώβριο του 2016, στην εκατοστή επέτειο της γέννησης του ανθρώπου που επρόκειτο να είναι ο μοναδικός της έρωτας, η Αν Πενζό αποφάσισε να εμπιστευτεί στον εκδοτικό οίκο Gallimard την έκδοση 1.218 επιστολών που ο Φρανσουά Μιτεράν άρχισε να της γράφει αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο παραθαλάσσιο θέρετρο Οσεγκόρ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, το 1962. Εκείνος ήταν ένας 46χρονος βουλευτής με σύζυγο και δύο παιδιά ενώ εκείνη μία 19χρονη φοιτήτρια που είχε μανία με την τέχνη και το Παρίσι.

Την ύπαρξη της Μαζαρέν Πενζό, της νόθας κόρης που ο Μιτεράν απέκτησε με την Αν Πενζό το 1974, οι Γάλλοι την πληροφορήθηκαν έπειτα από μία εικοσαετία. (Photo by Eric Fougere/VIP Images/Corbis via Getty Images)

Στην τελευταία του επιστολή, την οποία συνέταξε το 1995, ο νικημένος από τον καρκίνο Φρανσουά Μιτεράν απέτισε φόρο ευγνωμοσύνης στην Αν Πενζό, δηλαδή στον άνθρωπο που υπήρξε για αυτόν «γυναίκα-κόρη-λουλούδι-φρούτο-ήλιος λαμπρός»: «Ησουν η μοίρα της ζωής μου. Πώς να μην σε αγαπώ ακόμα;», της έγραψε μεταξύ άλλων. 

Επί δεκαετίες ολόκληρες ο πρόεδρος Μιτεράν ζούσε δύο ζωές απρόσκοπτα, χάρη στην προστασία που του προσέφεραν οι κρατικοί μηχανισμοί. Την ύπαρξη της Μαζαρέν Πενζό, της νόθας κόρης που απέκτησε με την Αν Πενζό το 1974, οι Γάλλοι την πληροφορήθηκαν έπειτα από μία εικοσαετία, χάρη σε μία φωτογραφία του Μιτεράν με την κόρη του έξω από ένα εστιατόριο στο Παρίσι που δημοσιεύτηκε στις σελίδες του Paris Match το 1994. Επειτα από μία διετία, στην κηδεία του Μιτεράν, το παρών στην πρώτη σειρά έδωσαν τρεις γυναίκες: η σύζυγός του (από το 1944) Ντανιέλ Γκουζ αλλά και η μνηστή του Αν Πενζό μαζί με τη θυγατέρα της.   

Οι έρωτες του Μιτεράν προκαλούσαν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και για το γεγονός πως παρέμεναν κρυφοί. Οι προβολείς της δημοσιότητας ήταν στραμμένοι στη σύζυγό του και τους δύο γιους του ενώ η μυστική, η παράνομη οικογένειά του ζούσε τη ζωή της στο σκοτάδι, με τον Φρανσουά Μιτεράν να είναι παρών και να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτήν, χάρη και στη συμβολή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίες γνώριζαν το μυστικό του προέδρου τους αλλά δεν το ομολογούσαν.  

Το ότι η σύζυγός του Ντανιέλ Γκουζ και η ερωμένη του Αν Πενζό δεν ήταν οι μοναδικές γυναίκες στη ζωή του, οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες το γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό. Ομως «Το Τελευταίο Μυστικό» αποκαλύπτει έναν έρωτα που συνεχίστηκε έως τον θάνατό του, το 1996, ακόμη και κατά την περίοδο που στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου Φρανσουά Μιτεράν αγρυπνούσαν εναλλάξ η σύζυγός του και η ερωμένη του. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News