293
Τα μονοκλωνικά αντισώματα μείωσαν κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα 28 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο δίχως ανοσολογική ανταπόκριση στην Covid | Shutterstock

Μονοκλωνικά αντισώματα: Μειώνεται κατά 20% η πιθανότητα θανάτου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 19:30
Τα μονοκλωνικά αντισώματα μείωσαν κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα 28 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο δίχως ανοσολογική ανταπόκριση στην Covid
|Shutterstock

Μονοκλωνικά αντισώματα: Μειώνεται κατά 20% η πιθανότητα θανάτου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 19:30

Το κοκτέιλ τεχνητών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 της Regeneron Pharmaceuticals μείωσε τους θανάτους σε ασθενείς που νοσηλεύονταν και δεν είχαν αναπτύξει δικά τους αντισώματα (ονομάζονται οροαρνητικοί), σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη.

Τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron και της Lilly έχουν λάβει ειδική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για χρήση σε άτομα που δεν νοσηλεύονται και έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου. Δηλαδή για τα πρώτα στάδια.

Τώρα, είναι η πρώτη φορά που δείχνουν οφέλη σε άτομα που βρίσκονται υπό παρακολούθησε σε νοσοκομείο και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η θεραπεία αντισωμάτων μείωσε κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα 28 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid-19 και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτύξει φυσική ανοσολογική ανταπόκριση.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε έξι λιγότερους θανάτους ανά 100 ασθενείς που δεν αναπτύσσουν αντισώματα, όπως γράφουν οι Financial Times.

«Οι ασθενείς είχαν τον φόβο ότι οποιαδήποτε θεραπεία για τον κορονοϊό δεν θα ήταν αποτελεσματική και ότι θα έχαναν τη μάχη. Μέχρι τη στιγμή που ήρθαν στο νοσοκομείο…», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάρτιν Λάντρεϊ, ένας από τους δύο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.

«Αν δεν έχετε δημιουργήσει δικά σας αντισώματα, πραγματικά θα επωφεληθείτε από την λήψη των τεχνητών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πιο σύντομη νοσηλεία

Η θεραπεία μείωσε επίσης τις ημέρες νοσηλείας αυτών που ήταν οροαρνητικοί, ενώ παράλληλα μικρότερες ήταν και οι πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, δήλωσε ο Λάντρεϊ.

Η Regeneron είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η θεραπεία της έδειξε να είναι αρκετά υποσχόμενη σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Τα εν λόγω δεδομένα παρέχουν την πρώτη επιβεβαίωση για τον ισχυρισμό της από μεγάλης κλίμακας μελέτη.

Η έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν σύντομα και με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως αυτά που παράγει η Lilly και της Glaxo.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News